XO, KITTY (säsong 1) – med amerikansk avsändare för alla som gillar K-pop och koreanska såpor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Jenny Han
Regi: Jennifer Arnold (1, 2, 5, 6), Jeff Chan (3, 4), Pamela Romanowsky (7, 8), Katina Medina Mora (9, 10)
Skådespelare: Anna Cathcart, Minyeong Choi, Gia Kim, Sang Hon Lee, Anthony Keyvan, Peter Thurnwald, Jocelyn Shelfo, Théo Augier Bonaventure, Chelsea Griffin, Ivan Melgares
Land: USA
År: 2023
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Längd: 25-34 minuter (10 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 4

XO Kitty är serien för alla som gillar K-pop och koreanska såpor … och humoristiska förvecklingar på en internatskola i Seoul. Här finns ett fönster in i en annan kultur genom en entusiastisk koreansk-amerikansk berättare. Signerat puss och kram från Kitty …

Kitty var så klart den absolut bästa karaktären i bokserien och filmserien To All the Boys … skapad av Jenny Han. Kitty var katalysatorn som fick allt att hända. I del tre i trilogin träffar Kitty den charmige koreanske killen Dae, när hela familjen är på semester för att tjejerna ska få lära sig om sitt koreanska arv.

Harry Potter look med Emmas själ

Trilogin To All the Boys …  är en high school romance som anspelar på John Hughes klassiker som The Breakfast Club och Sixteen Candles. Blyga och tystlåtna Lara Jane får ihop det med högljudde sportkillen Peter (Noah Centineos stora genombrottsroll, innan han blev superhjälte i DC). Hon gillar John Hughes, han gillar Fight Club, hon gillar böcker, han gillar lacrosse … har de en framtid? Absolut om man frågar lillasyster Kitty, en lillgammal mellanstadieflicka med runda Harry Potter glasögon.

En biroll är absolut bäst

Kitty är liksom Jane Austens Emma en självutnämnd expert på kärlek. Hon lyckas para ihop Lara Jane och Peter, och även sin pappa och den charmiga grannfrun (även om grannfrun misstänker vem som i själva verket skickat det överdådigt glittriga Alla hjärtans dag kortet med kattungar på). Som i så många historier är det en biroll som är absolut bäst … och nu har denna karaktär och denna talangfulla skådespelare, Anna Cathcart, fått sin alldeles egna serie, XO Kitty.

High school i Korea är betydligt tuffare än high school i USA …

Borta är de runda glasögonen och äventyren i mellanstadiet, men kvar är en självutnämnd expert i kärlek som nu ska börja sitt första år i high school. Kitty är koreansk på sin mammas sida och eftersom mamma gick junior high school i Korea, på en internationell internatskola, så tänker Kitty göra samma sak. Det är dags att ha ett eget äventyr.

Från A+ student till hjälpstudier

Men det är inte så lätt att flyga över halva världen och börja om på nytt. Hemma i Portland är Kitty bäst i klassen, en A+ student, hon hjälper andra elever och är omåttligt populär. På den internationella skolan i Seoul får hon för första gången i sitt liv F i amerikansk litteratur, hon anses behöva hjälpstudier (istället för att hjälpa andra elever) och inga tjejer vill sitta med henne i matsalen.

Som ett brev på posten … som kommer bort

Vad som gör allt än värre … är att Kittys brevkompis Dae, som hon varit kär i under hela mellanstadiet, visar sig ha en flickvän. Som hon inte hade en aning om fanns. Men Kitty är inte den som ger upp så lätt. Och i krig och kärlek är allt tillåtet, eller …?

Alla karaktärer visar sig ha sina egna motiv i den här serien. Daes flickvän är egentligen ihop med en tjej, men det accepteras inte i Korea. Att hålla uppe skenet är allt i den koreanska kulturen, och en ny tjej från Amerika ska minsann inte komma och förstöra allting. Daes bäste vän Q förklarar för Kitty att det inte är lika lätt att vara gay i Korea som i USA, men betydligt lättare än i Iran eller Filippinerna – Q beskriver sina sommarlov som en enda lång ”straight cosplay”.

En hemlig halvbror på spåret?

Serien har en bra internationell cast och många olika intrigtrådar. Bland annat så finns det ett mysterium med varför Kittys mammas gamla bästa vän låtsas som hon inte minns sin vän från sina high school dagar. Kitty tror att hon är en hemlig halvbror på spåret (som i en sann koreansk såpa!) och Daes vän Min Ho har en kort romans med en vacker K-pop stjärna – som spelas av en verklig K-pop stjärna, Chaerin från Cherry Bullet.

K-pop, kimchi och kombucha

Det finns massor av människor i den här serien som ser ut som K-pop stjärnor eller koreanska fotomodeller – bland annat Yuri och Min Ho, som inte är släkt i den här serien men som är syskon i verkliga livet.

Det här är solklart serien för alla som gillar koreansk kultur – från mode och musik till arkitektur och trädgårdar, det är bara så snyggt! – och alla som vill ha en härligt glassig serie, som slinker ner lika snabbt som koreansk yoghurt. Det är förresten stört omöjligt att inte bli hungrig när det lagas läcker koreansk mat till en extravagant festbuffé.

Kitty är som alltid en Emma-esque virvelvind och visst lyckas hon få ihop en hel rad par även i den här serien. Cupid se upp – du har fått konkurrens! Den här tjejen är beväpnad med blommor och cupcakes och idel entusiastisk gullighet – och det verkar i längden vara långt farligare och effektivare än en gammal pilbåge.

print

Här kan du se XO, Kitty (2023)

Våra samarbetspartners