YAKSHA: RUTHLESS OPERATIONS – neonindränkt sydkoreansk actionthriller lite för tråkig för sitt eget bästa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Hyeon Na
Skådespelare: Sol Kyung-gu, Park Hae-soo, Hiroyuki Ikeuchi, Dong-kun Yang, Lee El
Land: Sydkorea
År: 2022
Genre: Acton, Brott, Thriller
Längd: 125 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, denna gång på en sydkoreansk film För ett par decennier sedan såg jag en farlig massa koreanska filmer, mest actionfilmer, och det släpptes en hel del på dvd även i Sverige. De koreanska actionfilmerna skilde sig en aning från de japanska filmerna, och de från Hongkong, som släpptes samtidigt. Filmerna från Korea kändes mer västerländska, på flera sätt. Jag nämnde detta för en koreansk tjej som jobbade på något filmbolag, och hon höll med.

Det släpps fortfarande en och annan koreansk film eller TV-serie här i väst, men den där stora floden för drygt tjugo år sedan ebbade snabbt ut. Själv har jag nog glömt bort större delen av de filmer jag såg.

Skjuter först och frågar sedan

Yaksha: Ruthless Operations, i regi av Hyeon Na, är en actionthriller om spioner. Efter en prolog som utspelar sig i Hongkong, flyttas handlingen till Sydkorea, för att därefter fortsätta i den spionfyllda staden Shenyang i nordöstra Kina. Kang-in (Sol Kyung-gu) heter en stenhård koreansk agent som leder ett black ops-team i Shenyang. Han har försetts med smeknamnet Yaksha, vilket är namnet på en människoätande ande, och han skjuter först och frågar sedan. Alla i hans team skjuter först och frågar sedan, känns det som. De är ruthless.

Tappade tråden ganska tidigt

Det verkar som om det finns en mullvad, en läcka, i Kang-ins team. Den koreanska underrättelseorganisationen NIS skickar åklagaren Han Ji-hoon (Park Hae-soo) till Shenyang för att kolla upp detta. Ji-hoon är Kang-ins diametrala motsats – Ji-hoon är vänlig och obeväpnad.

Ska jag vara helt ärlig, så tappade jag tråden ganska tidigt när jag såg den här filmen. Yaksha: Ruthless Operations är alldeles för lång och alldeles för pratig. Det är väldigt mycket exposition i dialogen. Det figurerar spioner till höger och vänster.

Mestadels glassigt foto

Filmen har några hyfsat bra actionsekvenser och huvudrollsinnehavarna är bra – Sol Kyung-gu känns igen från en rad koreanska actionfilmer. Filmfotot är mestadels glassigt, de neonindränkta städerna blänker i nattens mörker – dock har skådespelarna ibland en tendens att bli lätt gröna i ansiktet, som om detta vore ett drama om sjösjuka spioner.

För tråkig för sitt eget bästa

Jag blev lite besviken på den här filmen, jag tycker den är lite för tråkig för sitt eget bästa. När jag tänker efter, tyckte jag nog ofta så om de koreanska filmer jag såg för tjugo år sedan. De var alla en liten aning för långa, precis tillräckligt för att de skulle kännas lite sega. Ungefär som nästan alla filmer med Terence Hill och Bud Spencer – i dessa är nästan varje enskild scen lite för lång.

print

Våra samarbetspartners