PETER GISSY : DET SPÖKAR! EN HÅRRESANDE GUIDE – bra blandning av historia, folktro och legender

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Berghs
Illustrationer: Dick Qwarfort
Genre: Häxor & spöken
Antal sidor: 122
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2017-09-01

En av mina favoritserier, Lockwood & Co av Jonathan Stroud, handlar om tre unga spökjägare, tonåriga Ghostbusters, som jagar spöken överallt i England. För där normanderna stred mot saxarna, eller där vikingarna härjade, eller där en hel hög munkar blev oskyldigt avrättade … där spökar det! Liksom på gamla slott och herrgårdar, på gamla pubar och på sedan länge övergivna galgbackar. Lockwood & Co har fullt upp!

Man kan tänka sig hur kul de skulle ha med denna svenska spök-guide …! För även i svensk historia finns det slagfält där oroliga själar irrar runt, och varje slott med självaktning MÅSTE ju ha minst ett slottsspöke! Gärna både en vit dam och en grå munk.

Lär dig jaga spöken i hela Sverige!

Det här är en faktabok – tro inte annat! – som man kan använda som guidebok i verkligheten och resa runt i Sverige, från Ystad i söder till Kiruna i norr. För överallt spökar det. Här finns massor av slott och herresäten och dessutom hotell, ruiner, prästgårdar, kyrkogårdar och en kanal. (Kanalspöken är ovanliga. Det var kanske ett sådant som förhäxade Göta Kanal filmerna?)

Det här är en bra blandning av historia, etnologi, gammal folktro, gamla legender … Det är lätt att locka bort barnen från mobilerna och pokémonjakten med så här spännande böcker! Det finns till och med tips hur man kan bli en riktig spökjägare!

Om du undrat varför “spöke” är ett så konstigt ord så kommer det från tyskans “Spuk” som betyder något oförklarligt. (Vilket omfattar många övernaturliga väsen).

Familjen Trolle härstammar från en äkta ”ghostbuster”

Men i boken får man också många förklaringar, om man undrar varför Trollenäs slott som ägs av familjen Trolle heter som det heter så är det för att en av deras förfäder halshögg ett troll. Om man har en äkta “ghostbuster” i släktträdet är det väl klart att man vill skylta med det på vapenskölden och i släktnamnet?!

Väldigt mycket Skåne och…

Enda kritiken mot boken är att den givetvis inte kan få in alla övernaturliga varelser i Sverige och att guiden är centrerad till vissa områden – det blir väldigt mycket Skåne, Göteborg och Stockholm. Ungefär som om där det finns flest människor finns det mest historia, flest döda och flest spöken.

Men ett av Sveriges mest hemsökta ställen ligger faktiskt utanför Lillhärdal i Härjedalen, Sveriges mest glesbefolkade landskap, där häxprocesserna på 1600-talet i Sverige har lämnat sina spår. Skogarna är fortfarande hemsökta.

Över 300 år försenad ursäkt

För lite över femton år sedan sedan skickade Svenska kyrkan ut en högt uppsatt representant inom stiftet för att be om ursäkt på plats och helga marken så att det skulle bli slut på spökerierna (något som även fångades i dokumentärserien Häxornas tid som sändes 2005-2006) – men det hjälpte knappast. Det var liksom “too little, too late”.

Oförklarligt? Om du fick vänta i över 300 år på en ursäkt, skulle du inte också vara lite förbannad?

Så tänk på att det här inte är en fullständigt guidebok – det finns gott om fler våldsamma händelser i den svenska historien, som lämnat sina avtryck i bland annat i oförklarliga uppenbarelser. Det som tyskarna skulle kalla Spuk.

print

Våra samarbetspartners