ANDERS DE LA MOTTE & MÅNS NILSSON : ETT FYND ATT DÖ FÖR – intressant och kul med mord och gamla original på Antikrundan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Morden på Österlen (del 2)
Genre: Deckare
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-27

Vad är det som har hänt med Sverige? Förr i tiden kunde folk njuta av Almedalsveckan och uteserveringar i Visby utan att bli mördade. Och folk kunde besöka inspelningen av Antikrundan eller Degeberga antik & samlarmarknad utan att bli knivhuggna.

Nu är “mord på Antikrundan” och “mord på Degeberga marknad” inte någon riktig händelse. Det är en fiktion skapad av deckarparet Anders de la Motte och Måns Nilsson. Men att en känd antikhandlare blir knivhuggen mitt bland en massa myllrande folk, en dag då alla ska vara glada och mingla och umgås kring gemensamma intressen, ger onekligen kalla kårar och ett eko av vad som hänt i verkligheten.

Glassbesök och isande intrig från Gosford Park

Peter Vinston, som är på semester på Österlen och bor som gäst hos sin exfru och hennes nye man Pompe för att hälsa på sin dotter som säljer glass, börjar direkt med att undersöka ledtrådar efter mordet. Och han kommer fram till att antikhandlaren dödats två gånger – en gång med gift och en gång med knivhugg. Ett grepp som förresten påminner om intrigen i Gosford Park, känd som Downton Abbey författaren Julian Fellowes Oscarsvinnare för bästa manus — knivmördaren märkte inte att offret redan hade avlidit tidigare under kvällen.

Pompe försörjer glatt Vinstons familj – men vem ska ärva Pompes slott?

Det finns ingen förklaring till varför Pompe ska vara nöjd med att ha någon annans gamla fru och vuxna dotter, som Peter Vinston är så stolt över och tar credd för att hon blivit en sådan fin människa (fast han verkar ha varit frånvarande hela hennes uppväxt). Borde inte den där Pompe vara inne på att skaffa egna barn som ska ärva hans slott och herresäten? Det går man aldrig in på.

Skitig utredare med ologiska och osympatiska drag

Mest underliga och ologiska karaktär är dock den andra utredaren i boken, den osympatiska Tove Esping. Hon har extremt dålig personlig hygien. Peter Vinston vill av förklarliga skäl helst inte sätta sig i hennes skitiga gamla bil som är full av hundhår och stinkande matrester. Hon verkar alltid vara klädd i smutsiga och svettiga kläder och gamla tofflor. Hon verkar aldrig tvätta sig. Och ändå hjälper hon sin flickvän med hennes café. (Det finns alltid någon som driver ett eget småskaligt café i moderna feelgood- och deckarserier, vare sig intrigerna utspelar sig i Säbyholm eller i Simrishamn eller i Cornwall). Vem vill hitta hundhår i sin nyköpta semesterbaguette?

En framgångsrik befälhavare är någon utan några mordfall alls

Det är dock inte det konstigaste med karaktären Tove Esping. Hon blir jublande GLAD när någon blir mördad på antikrundan – för då får ju hon en mordutredning på sitt bord! Är hon psykopat, eller? Det är svårt att tänka sig att ansvarigt befäl för Visby och Almedalen jublade över att få ett mordfall att ta itu med. En framgångsrik befälhavare är en som har låg brottslighet på sitt område – och helst inga mordfall alls. Speciellt i samband med stora turistattraktioner som hela Sverige kan intressera sig för.

Originella antikviteter och antikvitetssamlare

Man kan gissa att Anders & Måns har haft mycket kul tillsammans när de skrivit boken, som är full av gamla original … och inte bara gamla pryloriginal, även människorna som samlar på antikviteter är originella. Ett ämne som verkar falla speciellt Måns i smaken. Han var med i senaste svängen av svenska Antikrundan, med ett eget specialområde. Visste hans kollegor att deras nytillskott planerade att mörda dem, eller någon av besökarna, eller någon antikhandlare i periferin … ? Albeit i fiktionens värld (tack och lov).

Verklig cirkus med dunkla intressen

Det finns säkerligen en hel del verklighetsförankring bakom den cirkus som inspelningen av Antikrundan för med sig när den kommer till Gärsnäs slott. Liksom skildringen av myllret och fyndsökandet på Degeberga antik & samlarmarknad. Platserna är verkliga, medan intrigerna och morden är påhittade.

Det är onekligen intressant att få en titt bakom antikvärldens kulisser. Enorma pengar lockar såklart till sig dunkla intressen – och den delen av handlingen är inte enbart fiktion.

print

Våra samarbetspartners