ROGER WATERS, Royal Arena, Köpenhamn den 17 april 2023 – häftig konsertupplevelse med massiv propaganda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Domedagen är nära var budskapet som summerades i Royal Arena igår när det snart 80-årige Roger Waters äntrade scenen. Publiken fick träda in i rockikonens universum via ett rymdskepp med tillhörande attiraljer som placerats mitt i arenan.

Förväntningarna var som sig bör höga bland de femtontusen som löst biljett för att höra alla de välkända klassikerna. I högtalarna uttalades högtidligt ”Ladies and gentlemen; the show will start in five minutes”, och sedan brakade det omgående loss med Another Brick in the Wall, hämtad från 1979 års megasäljare The Wall från 1979.

Beryktat uttalande om Ukraina

Under kvällens lopp bombarderades man sedan med budskap om meningslöst våld runt om i världen från enorma LED-skärmar. Särskilt amerikanska presidenter framhävdes, och låt oss för all del heller inte glömma påminnelsen om Waters beryktade uttalanden om Ukraina.

Politiskt massmöte utan lösningar

Hela showen framstod som en stor politisk manifestation. Flygande grisar och får flöt runt i luften med diverse budskap, och den omedelbara känslan var att vi alla befann oss på ett politiskt massmöte utan lösningar. Men Roger Waters själv var både tydlig och konsekvent med att de fick man ta. Flera gånger uttryckte sångaren att de som inte uppskattade hans politiska åsikter kunde ”Fuck off” och dra till baren.

Nostalgiska bilder

Fast då och då vankades det trots allt paus från eländet när positiva och nostalgiska bilder från Pink Floyds ungdom syntes på skärmarna, och sånger från Ummagumma från 1969 samtidigt hjälpte till att förstärka berättelsen.

Rösten håller alltjämt

Värt att notera är också att ljudet i Royal Arena tedde sig perfekt, och att Waters röst trots mannens mogna ålder alltjämt håller. Och självklart satt även bandets insatser som en smäck. Fattas bara annat.

Som helhet talar vi i termerna en riktigt häftig konsertupplevelse, således. Det var en härlig tillfredsställelse att äntligen få se Waters live. Synd bara att han inte kunde ligga något lägre med den massiva visuella propagandan. När allt kommer till kritan tog den över helheten väl mycket.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners