ULRIKA LJUNGGREN : UNDER EN ITALIENSK SOL – romantikdebut bådar gott inför framtiden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Serie: Casa Blance (del 1)
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 413
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-03-29

Kärlek, omöjliga val, att hitta sig själv … Det här är en säljpitch som gjord för en coming of age story. Men här handlar det istället om mogna människor. Det är dags för livets andra akt. Och nya val. Och att hitta sig själv – igen.

Enbart bakgrundshistorien skulle räcka till en roman. En himlastormande förälskelse mellan svenska Anna och irländske Sean i London. Holiday Romance. Men nu, arton år senare, börjar den verkliga historien. De träffas igen i Italien, i lilla Castello, där Sean driver en restaurang (jag kan höra  ekot av bekanta som skojar om att ”överallt i världen finns det irländska barer”). Anna kommer till Castello för en sex veckor lång språkkurs. För att komma bort från vardagslivet i Sverige. Där det finns man och två barn. Men Anna faller ändå pladask för Sean. Igen.

Nytt slut för Brief Encounter

Det fanns en tid då det räckte att en kvinna var gift för att vi skulle förstå att det inte skulle bli mer av historien än en ”Brief Encounter”. Nu brukar liknande historier kompliceras med barnbagage. För att någonting ska stå på spel. Annars är det bara tack och hej, jag har blivit kär igen … i någon annan. Ingrid Bergman lämnade man och barn för en snygg italienare och det blev ett ramaskri i USA. Det togs till och med upp i senaten. Idag hade väl ingen höjt på ögonbrynen.

Tre olika val

Det är korta kapitel och en deckarliknande uppbyggnad i att de slutar i cliffhangers (albeit  utan mord) och  vi går från ”meet cute” på restaurangen där Sean och Anna  träffas igen, till alla val som gör att de (om möjligt) kan bli ihop igen … för att etablera en ny serie i Italien … ? Ska Anna välja Sean, eller ska hon välja att återvända till Henrik i Sverige … eller ska hon välja ett tredje alternativ, och börja på en ny kula, helt själv?

Tacksamma miljöer

Restauranger, barer och caféer som spelplats för romantiska äventyr är så klart tacksamma, eftersom de inbjuder till en rad stammisar och roliga bifigurer under handlingens gång. Det byggs upp ett trevligt persongalleri under handlingens gång, och man stortrivs med läsningen och får en tidig sommarkänsla.

Unna dig själv Under en italiensk sol. Som ”beach read” eller för hängmattan. Med ett glas rött till. Eller en gelato.

Det här är del ett i en ny serie och en rasande bra debut som lovar gott inför framtiden.

print

Våra samarbetspartners