ANNA JANSSON, Dödslistan (Norstedts)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Serie: Maria Vern (del 21)
Antal sidor: 379
Utgivningsdatum/inbunden: 2020-03-04
Utgivningsdatum/storpocket: 20-10-08

Kan man beställa mord via Facebook? #MeToo inspirerade mord där insinuationer och misstankar räcker för fällande dom och dödsstraff? Voilà, där är den brännhett aktuella intrigen bakom Dödslistan

Maria Wern fyller 20 år som bokserie år 2020 – och Dödslistan (årets färskaste svenska påskekrim!) är bok nummer 21 i serien.

Fyra bokserier på gång
Det är bara att konstatera: den gotländska deckardrottningen Anna Jansson har återigen skapat en riktig bladvändare. Anna Jansson är en otroligt duktig och flitig författare. Just nu har hon fyra bokserier på gång. Maria Wern är den mest kända och mest framgångsrika av dem (än så länge!) och har även filmats med Ewa Röse i rollen som Maria Wern.

Får synda med läsordningen

En av minna grannar tillbringade påskhelgen med att lyssna på nummer X av Maria Werns böcker som ljudbok … och var mycket imponerad över att jag redan var framme vid bok nummer 21. Så nu ska här erkännas: Jag har inte läst alla böckerna i ordning. Och nu hoppade jag till nummer 21 för att det verkligen verkar vara en aktuell bok, och jag ville inte vänta längre …

Dessutom har jag nyss läst Anna Janssons Dotter saknad och den är i alla fall nummer ett i en serie där det hitintills bara finns en bok, sålite får man väl synda när det gäller att läsa i rätt ordning …

Har utsatts för sexuella övergrepp

Anna Jansson har med Dödslistan skapat den ultimata aktuella #MeToo deckaren. Dödslistan är en bok som verkligen ligger i tiden. En av huvudpersonerna, tjugoåriga Agnes, har utsatts för sexuella övergrepp och berättar det i förtroende för någon som startat Facebookgruppen Ullsaxen. Och allt som Agnes och andra kvinnor berättar hamnar här, hos Ullsaxen. Men kan en Facebookgrupp leda till mord? En rad män som misstänkts för våldtäkt eller sexuella övergrepp hittas mördade och bredvid kropparna ligger en ullsax … Det här blir riktigt ruggigt och blodigt och obehagligt. Nästan för makabert …

Att ”hänga” med Maria Vern och kompisarna

Boken är också ruggigt spännande, en riktigt driven thriller som serverar cliffhanger efter cliffhanger ända tills slutet … Och som vanligt får man tillbringa en hel del tid med att “hänga” med Maria Wern och hennes kompisar och kollegor. Visby är skildras både vardagligt och trivsamt, såväl som vackert och exotiskt. Man får följa med personerna när de vandrar längs ringmuren eller är i kruttornet eller går förbi biblioteket på väg ner mot strandpromenaden. Visby och även hela Gotland är så pass litet att många känner varandra och karaktärer kan springa på varandra och återkomma i olika böcker. Saker som hänt i tidigare böcker kan återanvändas.

Anna Jansson alltjämt på topp efter tjugo år

Det finns måhända möjligheter för Anna Jansson att korsbefrukta sina serier. Maria Wern har redan dykt upp i Emil Wernserien (en barnboksdeckarserie som kommer ut på Rabén & Sjögren) … skulle Maria Wern kunna dyka upp hos Ödesgudinnan på Salong d’Amour i hennes feel-good-serie och få livsstilstips hos den ovanligaste (och mest intrigerande) frissan i Visby? Eller kan Maria Wern och Anna Janssons nya kommissarie Kristoffer Bark (som introduceras i Dotter saknad, del ett i Bergslagens blå serien) få ett fall tillsammans? Ingenting är omöjligt …

Miljöskildring, personskildring, psykologi, samhällsaktualitet, spänningsmomentet … Anna Jansson har inte försummat någonting i Dödslistan. Anna Jansson bevisar att efter tjugo år är hon fortfarande på topp. Etta på listan. Svensk påskekrim med extra allt.

Skriven 2020-04-16

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners