ANNA JANSSON : GALGBERGETS VÄKTARE – överraskningar och massor av cliffhangers i Maria Wern del 22

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Serie: Maria Wern (del 22)
Genre: Deckare
Antal sidor: 367
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-03

Galgberget i Visby är en historisk avrättningsplats. I Anna Janssons nya deckare får vi möta den fiktiva gruppen Galgbergets väktare som själva utdömer och iscensätter gruvliga avrättningar …

Anna Janssons nya roman har allt det där som fansen vill ha i en Maria Wern deckare – mängder av autentiska gotländska miljöer, en gnutta gotländsk historia, en hel del kvalitetstid med Maria Wern & Co och massor av makabra mord. I ärlighetens namn är det svårt att toppa deckaren Dödslistan, som presenterade den hämndlystna gruppen Ullsaxen, men Anna Jansson går som alltid “all in” och tänder till på alla cylindrar när det är fråga om ett nytt Gotlandsmysterium.

Gotland mordtätast i Sverige

Numera skriver Anna Jansson även på en ny serie som utspelar sig i Örebro, med kommissarie Kristoffer Bark i huvudrollen, och även här finns cold case scenarion som kopplas till nya gruvliga mord. Hitintills har man dock inte riktigt lärt känna de nya personerna i Örebrogänget, och att komma tillbaka till Gotland är alltid speciellt.

Gotland är förmodligen mordtätast i Sverige (Anna Jasson är inte ensam om att förlägga deckarserier till raukarnas ö) och det känns självklart att det var just på Gotland som den första Crime Time festivalen hölls. Det är ändå något visst med gotlandsdeckare. När det är dags att återse Maria Wern igen så är hon en deckare som är tyngd av sju sorger och åtta bedrövelser … Kommer Maria Wern någonsin att komma tillbaka i gammal god form?

Lättläst och massor av cliffhangers

Det är smart av Anna Jansson att kontrastera gammal historia och gammal mytologi med modern IT-säkerhet och moderna relationer — och eviga teman som svek och sorg går som två röda trådar genom hela romanen.

Korta kapitel, lättläst, tillgängligt, massor av cliffhangers och ständiga tankar på “bara ett kapitel till” … Anna Jansson är lika vass som en nyslipad ullsax.

Emil Wern startar deckarbyrå

Det här är Anna Janssons tjugoandra bok i Maria Wern serien. Denna deckardrottning kan fortfarande överraska, och Maria Wern har fortfarande nya sidor att visa upp.

Ett bonustips för “sommarkrim” till de yngre: spana in Anna Janssons utmärkta spin-off serie där lille Emil Wern startar deckarbyrå och löser brott på Gotland, i sann LasseMaja anda … (Rabén & Sjögren).

print

Våra samarbetspartners