CARA HUNTER : MÖRKARE ÄN DÖDEN – välskriven spänning levererar chocker och överraskningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hope to Die
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Serie: Adam Fawley (del 6)
Översättning: Jan Risheden
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 407
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-02-03

Adam Fawley är tillbaka med ett nytt fall. Och för första gången på länge ser hans privatliv ut att ljusna. Sonens självmord var ett hårt slag för Adam och hans fru. Det finns gott om barn som farit illa under seriens gång. Från lilla Daisy, utklädd till tusensköna, i bok ett i serien. Till de fasansfulla händelserna i denna senaste volym.

Inledningsvis handlar det om hot och inbrott på landet – tyvärr vanligt förekommande. Bli lantbrukare med livet som insats, och nu när elpriser och foderpriser går upp … sänks mjölkersättningen med 41 öre per liter. Fast inte kommer det att märkas i butikerna, för de sätter sina priser som de vill ändå. (Ersättningen till lantbrukarna är en försvinnande liten del av matpriserna). En av de avlägsna kusinerna riktade in sig på att odla jordgubbar – och jordgubbsodlare har som bekant kontanter hemma. Hennes man blev mördad, pengarna försvann, de små barnen blev faderlösa och mordet är fortfarande oupplöst. Så är livet på landet.

Äntligen …

När ett par på landet försvarar sig mot inbrott i inledningen av Cara Hunters roman känns det bara: äntligen! Äntligen ska någon satta fokus på hur jobbigt lantliv är och högdjuren på Wimbledon tänker inte på att jordgubbsodling är något man gör med livet som insats. Men. Adam Fawley avslöjar att paret på landet är skummisar och fokus riktas på dem som förövare istället för hårt arbetande offer. Gäsp. Gissar att Cara Hunter är stadsbo. Nu ska mer fördomar om underliga lantisar spridas … Var tror ni att maten kommer ifrån?

Man känner igen det mesta från tidigare Adam Fawley deckare, och troperna om skumma typer på landet är alldeles för sliten och känns alldeles för världsfrånvänd. Been there, seen it – and ditched the T-shirt.

Det är dags för deckarvärlden att vara mindre fördomsfull och världsfrånvänd och att inte falla ner i samma gamla slitna troper gång på gång.

Tuvor i tropträsket

När det gäller spänningskonstruktion är Cara Hunter lite bättre än många andra deckarförfattare, hon har ett bra driv framåt, hon portionerar ut överraskningarna och vändningarna, hon har ett bra språk och hon luckrar upp texten med små saker, som utskrifter, korrespondens och artiklar som vi får läsa själva och dra slutsatser av. Men även Cara Hunter kan hamna i tropträsket ibland. Och hon har även skapat en egen olycklig trop som återkommer i serien: den med barn som far illa. Denna gång känns det extra obehagligt. Eftersom handlingen är baserat på ett verkligt true crime fall.

Väntar på bra true crime om jordgubbar

Mer ska inte sägas. Vi ska inte gå in på spoilerterritorium, för även om man är arg på alla fördomar i boken, så vill man veta hur det ska gå, och ja, Cara Hunter har flera överraskningar på lager. Även för den som har läst om verklighetsbakgrunden.

Gillar du välskriven spänning som levererar chocker och överraskningar, klarar du av att läsa om barn som far illa och bor du inte på landet …. Så är detta underhållningen för dig.

Nu väntar vi på bra true crime om jordgubbar.

print

Våra samarbetspartners