OSCARS 2019: Årets stora vinnare – här är dom

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Från Bästa film till Bästa skådespelare

Ett står klart, utan någon som helst tvekan, nu när den 91:a Oscarsgalan är över: Oscarsakademin älskar verkligen drottningar!

Kvällens stora “Killer Queens” var Olivia Colman, Rami Malek och … Queen.

Elizabeth, Elizabeth och Anne

Olivia Colman belönades med priset för bästa skådespelerska och blev därmed den tredje brittiska skådespelerskan som belönats för ett drottningporträtt, efter Helen Mirren och Judi Dench. Fint sällskap! Olivia Colman höll ett emotionellt tal, där bland annat idolen Glenn Close tackades — även hon Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll. Nominerad för sjunde gången! Close var favorittippad för sin rolltolkning i Björn Runges The Wife.

En tiondels favoritutdelning

The Favourite har framstått som den stora favoritfilmen under prissäsongen, men på Oscarsgalan fick The Favourite nöja sig med att ta hem ett enda pris, av hela tio nomineringar.

Det andra “drottningporträttet” som belönades under kvällen var en stor förhandsfavorit. Bästa manliga huvudroll gick till Rami Malek för rollen som Queens sångare Freddy Mercury i filmen Bohemian Rhapsody. Malek har i stort sett gjort rent hus på alla prisgalor under säsongen. Malek underströk i sitt tacktal hur både han själv och Mercury levt sina liv som”first generation immigrants” till strävsamma föräldrar – och i och med kvällens vinst blev Malek den förste “Arab-American” som belönats med en Oscar.

Alla blir inte Champions

Queen inledde även själva Oscarsgalan med att rocka loss – Rami Malek och Lady Gaga och Javier Bardem såg ut att njuta i fulla drag, medan Bradley Cooper såg mer avvaktande ut (möjligen undrade han varför inte låtar från filmen A Star is Born hade valts ut för att öppna hela showen?).

We Are The Champions är ett positivt sätt att inleda en kväll på – men Oscarsgalan slutar ändå med att 80% av de nominerade går hem utan något pris.

Avtagande stjärnglans

A Star is Born och First Man tillhörde de favoritfilmer som tappat momentum under prissäsongen (de fick nöja sig med ett litet pris vardera), medan svartvita favoriten Roma har hållit hela vägen in i mål.

Netflix filmen belönades med prisen för bästa regi och bästa foto — båda signerade Alfonso Cuarón (det är första gången som samma person får en Oscar i dessa två kategorier under samma kväll). Alfonso Cuarón har tidigare vunnit en bästa-regi-Oscar för filmen Gravity. Roma vann även priset för bästa icke-engelskspråkiga film.

Grön road movie tog hem spelet

Priset för bästa film gick däremot Roma förbi – det gick till Green Book. Som även kammade hem prisen för bästa originalmanus och bästa manliga biroll. Mahershala Ali har nu ett matchande par Oscarsstatyetter – han belönades för bästa manliga biroll även 2017, för sin roll i Moonlight.

Bästa kvinnliga biroll gick till Regina King, för rolltolkningen i filmen If Beal Street Could Talk.

Peter Farrellys drama Green Book framstår som kvällens stora vinnare, tillsammans med
Bohemian Rhapsody, som slog kvällens rekord med hela fyra Oscarsvinster, och Roma – och, faktiskt, Black Panther.

Svensk vinst med Black Panther

Black Panther är den första superhjältefilm som nominerats i kategorin Bästa film. Filmen vann hela tre Oscarsstatyetter – Marvels allra första Oscarsstatyetter – och en av dem gick till svenske Ludwig Göransson för musiken.

Superhjältefilmen Spider-Man: Into The Spider-Verse blev bästa animerade film — det är första gången på sex år som priset inte går till en Disneyfilm eller en DisneyPixarfilm — men bästa animerade kortfilm gick till DisneyPixarfilmen Bao, som visades som förfilm till The Incredibles 2.

Vem är värd att bli värd?

Den 91:a Oscarsgalan såg ibland ut som en lång audition för vem som ska bli värd nästa år –
inledningen serverades av komikertrion Amy Poehler, Maya Rudolph och Tina Fey, och senare under kvällen dök den Oscarsnominerade Melissa McCarthy upp och gjorde en parodi på drottningrollen i The Favourite.

Diamonds Are A Gaga’s Best Friend

Lady Gaga verkade uppriktigt glad över att gå på röda mattan tillsammans med sin nyfunna kompis Olivia Colman och över att få en Oscar för sin sång Shallow, från filmen A Star is Born. Det blev kvällens enda Oscarsvinst för den filmen.

Lady Gaga var återigen mest uppseendeväckande på röda mattan, men sin klassiska Hepburn-look och stora Tiffany-diamant, värd 30 miljoner dollar. Kändisdiamanten var även med i Audrey Hepburnklassikern Breakfast at Tiffany’s.

Roligast under kvällen: Olivia Colmans oförställda glädje – och att The Favourite belönades med åtminstone ett pris!

Mest synd: Att man inte kan få njuta av bästa (icke-engelskspråkiga) film, bästa regi och bästa foto på bio. Film är bäst på bio – och bästa foto är snyggast i stort format.

Vinnare på Oscarsgalan 2019:

Bästa film: Green Book
Bästa regi: Alfonso Cuarón, Roma
Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman, The Favourite
Bästa manliga huvudroll: Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Bästa kvinnliga biroll: Regina King, If Beale Street Could Talk
Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, Green Book
Bästa originalmanus: Green Book
Bästa manus efter förlaga: BlacKkKlansman
Bästa foto: Roma
Bästa klippning: Bohemian Rhapsody
Bästa scenografi: Black Panther
Bästa kostymdesign: Black Panther
Bästa hår & makeup: Vice
Bästa visuella effekter: First Man
Bästa ljudredigering: Bohemian Rhapsody
Bästa ljudmix: Bohemian Rhapsody
Bästa originalmusik: Black Panther
Bästa originalsång: Shallow från A Star Is Born
Bästa icke-engelskspråkiga film: Roma
Bästa animerade långfilm: Spider-Man: Into the Spider-Verse
Bästa animerade kortfilm: Bao

Skriven 2019-02-25

print

Våra samarbetspartners