ULF NORDFJELL : TRÄDGÅRDAR GENOM ÅRSTIDER OCH ETT FÖRÄNDRAT KLIMAT – en bok att inspireras av

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Nordstedts
Foto: Jason Ingram & Yanan Li
Genre: Trädgårdar (beskrivning och historia)
Antal sidor: 238
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-02-06

Ulf Nordfjell har varit landskapsarkitekt i ett fyrtiotal år och hans utställningar har flera gånger belönats med guldmedalj på Chelsea Flower Show i London.

Natur och hortikultur möter arkitektur och design. Konceptet har gjort Nordfjell till ett stort namn i trädgårdsvärlden, nationellt så väl som internationellt. I sitt nya praktverk samlar han ett tiotal trädgårdar och parker som han stolt visar upp och vi reser tillsammans i text och bild från norra Sverige ända ner till Medelhavet.

Förhåller sig till klimatet och årstiderna

Den ständiga frågan är hur trädgårdar och parker förhåller sig till klimatet och årstiderna. För en lyckad design ska vara vacker året runt. Hålla över tiden. Vara klimatsmart, inte kräva för mycket skötsel och inte behöva för mycket vatten. Känslan för naturen går som en röd tråd genom hela boken i alla trädgårdarna. Växtvalet ska kännas naturligt och höra ihop med platsen. Det används med fördel några enkla, vackra och hållbara material: svensk granit, trä och stål. Sådant som bara blir vackrare med tiden och erbjuder tidlös elegans som man aldrig tröttnar på eller vill byta ut när nya trender kommer.

Internationellt rosad

Jason Ingram, en internationellt rosad trädgårdsfotograf, har följt de flesta av trädgårdarna året runt.

Bland trädgårdarna vi besöker finns Rydboholm slott, Ekholmsnäs gård, Villa Norrnäs, Villa Kyhl och Lunds stadspark. Samt Nordfjells egen älskade trädgård som ligger några mil från Bottenviken där det är kalla, torra, snörika vintrar och varma, soliga, korta somrar. Visst går det att lyckas med att anlägga sin drömträdgård även i ett subarktiskt klimat.

Detaljerade genomgångar och storslagna panoramabilder

Det finns pedagogiska genomgångar av alla trädgårdarna, med översikter, kartor och närbilder på de olika växterna som valts. Liksom storslagna panoramabilder året runt där man kan se hur trädgården förändras och är vacker på olika sätt under olika årstider.

Det här är en bok att inspireras av – både för trädgårdsresor och för eget skapande i stort och smått. Rekommenderas.

print

Våra samarbetspartners