ANDERS ROSLUND : SOVSÅGOTT – “Bullseye” i thrillerform med Grens och Hoffman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Serie: Ewert Grens (del 10)
Serie: Deckare
Antal sidor: 411
Format: Inbunden
Utgivningsdag: 2020-06-25

Sovsågott kommer garanterat att göra dig sömnlös. Romanen är både fruktansvärd och fruktansvärt bra. Och praktiskt taget omöjlig att lägga ifrån sig. Spänningen ligger på topp hela tiden. Klockan tickar bokstavligen ner tiden och i texten syns det hur många timmar, minuter och sekunder som det finns kvar …

Ska Ewert Grens lyckas övertala Piet Hoffman till en sista infiltration? Ska de båda vännerna hitta den försvunna Linnéa? Ska Hoffman lyckas med sitt allra sista uppdrag? Eller har de båda vännerna en gång för alla nått sin yttersta gräns?

Efter Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar, Tre dagar och Jamåhonleva (Tre veckor) är det nu dags för Sovsågott – och skillnaden mellan liv och död är nu tre år.

Ett internationellt pedofilnätverk

För tre år sedan försvann den fyraåriga Linnea, och Ewert Gren bevistar nu hennes begravning. Men kistan är tom – försvinnandet löstes aldrig. Ewert Gren är säker på att lilla Linnea, nu sju år gammal, lever någonstans, men bara Linneas tvillingbror tycks hålla med honom. Familjen ger inte Grens någon hjälp … De håller fast vid att Linnea är dödförklarad, efter tre års frånvaro. Så kommer ett anonymt tips från Danmark, den handgjorda designade blå blomman, one-of-a-kind, som Linnea hade i håret när hon försvann, har dykt upp i håret på en annan flicka -en nioårig dansk flicka vid namn Katrine som utnyttjas av sin styvfar som är med i ett internationellt pedofilnätverk.

Knäcker hemliga identiteter

Grens använder sin semester till att åka till Danmark, där han enligt utsago till de därhemma går på Tivoli, äter röd pølse och dricker Carlsberg … Men egentligen spårar han upp Katrine och hennes familj och blir vän med Birte som jobbar för den danska polisen. Hon klarar av att knäcka nästan allas hemliga identiteter i pedofilringen, men inte ledarens … Och med ledaren på fri fot kommer snart en ny pedofilring att uppstå, där nya barn utnyttjas. Med Katrines styvfar bakom lås och bom finns det en öppning för någon att ta hans plats när några av pedofilerna inom toppskiktet ska träffas i USA … Men då behövs en infiltratör. En riktigt bra infiltratör. Gren hävdar att han har den bäste. Men han nämner inte att Hoffman egentligen har lagt av …

Birte lägger all energi på att samordna ett internationellt tillslag mot alla i pedofilringen och kallar det Operation John Blund. För att H.C. Andersen skrev John Blund. För att vi befinner oss i Danmark. Men också för att en känd John Blundsång användes på en fiktiv begravning av en tom kista … Och för att snart är det Godnatt och Sovsågott för alla pedofilerna …

Ja, bara Grens kan övertala Hoffman till att göra sin del …

Hoffmans känner bara äckel

Halvvägs in i boken är Hoffman ombord, men han är inte motiverad. Han har infiltrerat vapenhandlare, människosmugglare, maffian, knarklangare … och klarat allt. Men för en gångs skull förstår han inte dem han ska infiltrera. Hur tänker de? Vad driver dem? Varför gör de vad de gör? Hoffman känner bara äckel inför den roll han tvingas spela och han inser att han inte spelar rollen speciellt bra. Men utan hans insats har flera barn som Linnea och Katrine ingen chans att räddas … Hoffman måste skärpa sig och leverera, en sista gång …

Gedigen research in i mörkaste av världar

Sovsågott är den bästa boken i Ewert Grensserien hitintills – spänningen ligger på topp, det finns massor av actionscener och så mycket står på spel.

Roslund har gjort gedigen research in i den mörkaste av mörka världar. Det är hemskt, fruktansvärt, vidrigt … men tyvärr – aldrig långsökt. Man skulle verkligen önska att intrigen kändes överdriven och overklig. Internet har gett en gigantisk marknad för pedofiler att sprida sina bilder och att knyta nätverk och att skapa en mångmiljardindustri.

Hoffman filosoferar över att han alltid tänkt på hur knarkhandel och vapenhandel drar in kriminella pengar – men han har aldrig tänkt på pedofili och vilken mångmiljardindustri pedofila bilder utgör. Han har helt enkelt inte velat tänka på det …

Nya vänskaper i internets onda avgrund

Hur grymt och nattsvart det än är, så finns det ett ljus i Sovsågott och det är vänskapsrelationerna mellan de människor som gör sitt bästa, även när allt verkar vara dem övermäktigt, även när Internets onda avgrund verkar bottenlös … Givetvis Gren och Hoffman, men i den här boken finns också en ny vänskapsrelation mellan Grens och Birte (hon är den danska motsvarigheten till Grens, albeit yngre och bättre på datorer) som glimmar som ett ljus i mörkret. Likaså Grens vänskap med det 27-årige datasnillet Billy, en civil person som hjälper Gren helt utanför lagens ramar. Billy förklarar att när han var ung så kopierade man saker på VHS-kassetter och skickade på posten. Med frimärken. Idag svävar allt i Molnet … Molnet som John Blund sitter på? De som skapade Internet vet verkligen inte vilken skit de hittade på, konstaterar Billy.

Internettemat tar dock aldrig över i boken. Tack och lov. Det är måttligt roligt att läsa om folk som stirrar på datorskärmar. Verklig live analog action är så klart oslagbar i spänningslitteratur. Sovsågott överträffar med råge Millennium böckerna, både när det gäller samhällskritik och actionsekvenser, och även när det gäller människoporträtt och aktuella ämnen.

Försörjer familjen med vapenlangning

Dialogerna mellan Billy och Grens är ofta riktigt roliga – liksom många av Grens betraktelser och tankestråk. Det behövs en del humor för att lätta upp i en annars nattsvart historia.

Actiongenren brukar vanligen mestadels bjuda på män och manliga uppgörelser – men även om fokus ligger på Grens och Hoffman så finns där några väldigt välgjorda kvinnliga karaktärer i “the supporting cast” … Främst det danska dataproffset Birte (som nästintill avancerar till en huvudroll) men också den smarta lilla birollsinnehavaren Stephen i USA, som försörjer sin familj med att langa olagliga vapen – vilket är guld värt för Hoffman, som behöver flyga under myndigheternas radar. Som vanligt – om något går snett så vet ingen på någon myndighet någonsin någonting om Hoffman, han kommer att lämnas helt solo när vargarna anfaller. Vilket de gjorde med besked i Tre sekunder … Som sagt. Allt är precis som vanligt för infiltratören Hoffman.

Inget kvar att bevisa

Förutom riktigt bra actionscener på amerikansk mark finns även en riktigt bra twist på svensk mark – Sovsågott hävdar sig både som spänningsthriller och regelrätt who dunnit deckare.

Det här borde vara finalen för Grens och Hoffman. Visst, det finns en historia på lut som handlar om vad som hände för tre decennier sedan, som vi får se glimtar av i den här romanen, men Roslund kan knappast överträffa denna grymma godnattsaga genom att ge den en epilog.

När man redan har träffat Bullseye i thrillerform finns inget kvar att bevisa.

Skriven 2020-07-12

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners