HALLOWEEN ENDS – en sista batalj med Laurie Strode och Michael Myers

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Gordon Green
Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, Rohan Campbell, Will Patton, Kyle Richards
Land: USA
År: 2022
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 111 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Vi har alla våra favoriter. Men man måste ha ett hjärta av sten för att inte älska Jamie Lee Curtis, Hollywoods number one survivor. Det är inte lätt att växa upp i Hollywood med en kändisförälder. Jamie Lee Curtis hade två. Charmören Tony Curtis (Some Like It Hot, Snobbar som jobbar …) och Janet Leigh (Touch of Evil, Psycho).

Men Jamie Lee Curtis är en ”survivor” även på andra sätt. Visst, hon har gjort några av filmhistoriens mest hyllade och framgångsrika komedier, men hon är också filmhistoriens första definitiva ”final girl”.  

Affischnamn i franchise i fem decennier

I Halloween-serien har hon gått från ”Final Girl” 1978 till ”Final Grandmother” 2022. Och det är inte många kvinnor (eller för den delen män) i Jamie Lee Curtis ålder som är det stora affischnamnet i en bästsäljande franchise som hållit på under fem decennier. Om Rödluvan och vargen kom och hälsade på denna mormor så är det ingen tvekan om vem som skulle dra det längsta strået. Halloween Kills, den förra filmen, var något av en besvikelse, men Halloween Ends … ja, många skulle gärna ändra titeln till Halloween Please Go On, för nu tar det fart igen!

Ändrar på mönstret

John Carpenters Halloween (Alla helgons blodiga natt) från 1978 etablerade ett slashermönster som vi alla kan vid det här laget, lika säkert som att rita en prick-till-prick figur med start vid siffran ett. Halloween Ends ändrar på prick- till-prick mönstret … och efter siffran 1 är det inte alls säkert vart vi är på väg.

Halloween Ends börjar i ett hus någonstans i förorten där Corey (Rohan Campbell) passar en liten snorunge under Halloween. Något fruktansvärt händer, men det är inte vad vi väntar oss efter pricken vid siffran ett. Det är mycket, mycket värre.

Jobbar på sina memoarer

I nutid har Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) flyttat från sin nedbrända bunker till ett nytt spöklikt hus. Hon jobbar på sina memoarer och bor tillsammans med sin dotterdotter Allyson (Andi Matichak). Allyson jobbar som sjuksköterska och får ihop det med Corey. Lady och Lufsen har en bondingscen över en tallrik med spagetti, Allyson och Corey har en bondingscen över trauman. De verkar lapa i sig varandras olyckliga historier lika snabbt som spagettistrån.

Går utför … bara med hjälp av subtilt skådespeleri

Rohan Campbell är en 25-årig kanadensare som i och med den här filmen får sitt definitiva mainstreamgenombrott. Han går från skötsam snygging och svärmorsdröm till filmens bad guy, nästan bara med hjälp av superbt skådespeleri. (Han har lite hjälp av Halloween-tema-musiken). I en dramafilm skulle hans karaktär kunna läka och nå försoning, men detta är så klart en helt annan genre.

En sista batalj

Mike Myers och Laurie Strode får en sista batalj mot varandra. De två är ju ikoniska motståndare, i klass med Godzilla och King Kong (fast inte lika gamla). Men de två gamla ärkefienderna hamnar nästan i skymundan av det nya paret Allyson och Corey. Corey öppnar dörren för att det skulle kunna bli en ny Halloween serie med en copycat Mike Myers. Halloween masker finns det gott om. Liksom nya trauman att fylla dem med.

print

Våra samarbetspartners