HALLOWEEN KILLS – Jamie Lee Curtis är filmens empatiska nav, men Michael Myers attacker blir tjatiga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Gordon Green
Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, James Jude Courtney, Nick Castle
Land: USA
År: 2021
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 105 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Det har gått mer än fyra decennier sedan John Carpenter gjorde den ultimata slasherfilmen och lanserade så mycket av det vi idag tar för givet i skräckisar. Som “the final girl”, spelad av Jamie Lee Curtis, som nu har blivit “the final woman”. Eller “överlevande tant”.

En Halloween film behöver två saker: Jamie Lee Curtis och musiken av Carpenter. Carpenters musik för en Halloween-film är närapå lika viktig som temat till James Bond i en 007-film.

Monstret som ständigt återvänder

Michael Myers – som inte har någonting med Austin Powers att göra (albeit att de blandades ihop i Baby Driver) – har blivit en av skräckgenrens stapelvaror, monstret som ständigt återvänder.

Som Dracula eller Frankenstein.

Vem som helst kan egentligen spela Myers, eftersom han är känd för att ha en William Shatner-mask på sig. En kul detalj är att man låter masken åldras. Heja Star Trek!

Struntade i uppföljarna

Det finns tolv filmer hitintills i Halloween-serien, detta är nummer tretton.

Filmen nummer tretton, Halloween Kills, fortsätter där film nummer tolv, Halloween från 2018, slutade – en film som klokt nog struntade i de flesta av uppföljarna till 1978 års film.

Skadade efter Myers senaste attack

Tonvikten ligger på kärnan i filmserien. Michael Myers som jagar offer en mörk och stormig natt – närmare bestämt på Halloween – i den lilla staden Haddonfield. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) och hennes dotter (Judy Greer) och dotterdotter (Andi Matichak) är på väg till sjukhuset, skadade av Myers senaste attack. De har satt eld på ett hus för att ta kål på honom.

Nu kan vi det här

Givetvis räcker det inte. De hade dessutom behövt pålar, vitlök, åska och giftgas för att få jobbet gjort. Myers överlever så många attacker att det blir tjatigt. Han klarar av att utföra så många attacker att det blir tjatigt.

Men Jamie Lee Curtis som “final granny” är såklart bra, hon är filmens empatiska nav och hennes karaktär skulle kunna få lov att ta sig an något annat monster och en annan handling – för omväxlings skull. Nu kan vi det här. Trettonde gången gillt.

print

Våra samarbetspartners