GOOSEBUMPS 2: HAUNTED HALLOWEEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Matinémysrys 2.0, USA 2018
Regi: Ari Sandel
I rollerna: Madison Iseman, Wendi McLendon-Covey, Jeremy Ray Taylor, Caleel Harris, Ken Jeong
DVD/Blu-Ray/VOD
(Sony Pictures)

BETYG: TRE

Om man redan kört en mashup på alla R. L. Stines bästsäljande böcker i Goosebumps serien, vad har man då kvar till uppföljaren?
Svar: Att hitta på att R. L Stines allra första bok aldrig blev färdigskriven utan istället ligger kvar i ett av hans övergivna gamla hus, tills den dag två recyklande tonåringar (i hopp om att hitta fynd i det gamla huset) kommer över boken och av misstag öppnar den…

Öppna inte okända böcker i mystiska hus!

Hur farligt det är att öppna R.L. Stines originalmanuskript, det lärde vi oss under den första GoosebumpsFilmen. Om man mot förmodan har missat den, så misströsta inte, det går hur bra som helst att hänga med i alla fall, reglerna förklaras en gång till, och dessutom så introduceras snabbt filmens antagonist: den ondskefulle och listige buktalardockan Slappy!

I en intervju efter filmen berättar R.L. Stine själv, med ett glatt skratt, att Slappy är en av hans favoritskurkar genom tiderna, för han är så busig!

Se upp för Halloweengodiset!

Goosebumps 2: Haunted Halloween är på sitt sätt banbrytande. Det har faktiskt aldrig tidigare gjorts en Halloweenfilm där “allt är med” och där allt som är associerat till Halloween helt magiskt kommer till liv. Goosebumps 2: Haunted Halloween är alltså extra mycket extra allt och färden mot finalen bjuder på både “trick” och “treat”. Eller mycket bus och godis, som det så försvenskat heter.

Har du någonsin funderat på hur det skulle vara att bli attackerad av mordiskt Halloweengodis? I form av centimeterhöga, supersöta gummibears? Eller att bli beskjuten med pumpakärnor, avfyrade av de Halloweenpumpagubbar som du själv med mycken möda karvat ut? (Och den som blev lite sned och konstig hälsar dig med ett glatt “Happy Easter!”).

Det här är de roligaste godisscenerna som gjorts, sedan det exploderande retroförpackade godiset introducerades i Johnny English Strikes Again!

Mer skratt än skräck

Så mycket är så helt sjukt galet kul, och det här är mer skratt än skräck. Filmen har elvaårsgräns, men böckerna är en stor hit bland mellanstadieungar i engelskspråkiga länder, så om du inte lider av akut dockfobi, kan du lugnt ha denna film som mysrysfilm med kompisarna, även om du inte fyllt elva år än.

Mycket är ovanligt med Goosebumps 2: Haunted Halloween. På något sätt, när det gäller amerikanska Hollywoodfilmer har man blivit så van vid att den eviga kärnfamiljen står i fokus och att det så ofta är Starke Mannen som ska försvara den Heliga Kärnfamiljen eller den Modige Killen som ska försvara den hjälplösa flickvännen … Så van är man vid dessa klichéer att man direkt blir väldigt glad över att se en dubbelarbetande sjuksköterska som Helt Ensam försöker försörja sin familj. Här kommer aldrig någon Stark Man eller Modig Kille av standardmodell in i handlingen för att rädda dagen.

Sarah Quinn – blivande författare och spökjägare

Huvudpersonen i filmen, Sarah Quinn, den snygga, blonda tonårstjejen, är inte ett offer, och hon hugger huvudet av monster i en takt som självaste Buffy the Vampire Slayer skulle kunna bli avundsjuk på. Sarah är en smart, aspirerande författare, och hennes största skräck är skrivkramp och plötsligt har hon inte bara sitt ansökningsbrev till Columbia att skriva klart, hon måste också skriva ett bra slut på en redan existerande halvfärdig skräckhistoria … Hon är också smart nog att använda originalskräckisen Mary Shelleys Frankenstein för att lura Slappy …

En sprakande hyllning till Nikola Tesla

Det är också kul att se samspelet mellan Sarahs lillebrorsa Sonny och hans bästis Sam (som verkligen älskar gummibears och äter upp halva deras familj!). Och det är positivt att folk som gillar teknik och naturvetenskap INTE framställs som vansinniga och maktgalna skurkar. Sonny älskar verkligen “sciences” och hans idol är Nikola Tesla – som praktiskt nog står staty i staden där man filmat Goosebumps 2!

Som sitt skolprojekt jobbar Sonny på en miniatyrversion av Nikola Teslas Wardenclyffe Tower – i filmens universum finns även originalet kvar! I verkligheten revs det, för att betala Teslas skulder 1917 – och minnesplattan, till Teslas ära, har blivit stulen i våra dagar.

Jack Black och Madison Iseman som samma karaktär

Man får inte så mycket Jack Black i denna uppföljare. Rollen som Författaren som ska Fixa Allt spelas istället av det unga stjärnskottet Madison Iseman – och det är kul att konstatera att i den nya Jumanji filmen Jumani: Welcome to the Jungle spelade Jack Black och Madison Iseman faktiskt samma karaktär!

Själva Goosebumpslooken påminner däremot mer om den första Jumanji filmen med Robin Williams, där helt vansinniga saker händer i en helt vanlig amerikansk småstad, som ser så ordinär och trygg ut på ytan.

R.L. Stine är känd som barnens Stephen King (fast han säljer mycket fler böcker än King!) och i denna skojfriska film avslöjas det bland annat att R.L. Stine var först med idéerna till det manus som så småningom blev Det!

Vetenskap och kreativitet räddar dagen

R.L. Stine i filmen spelas av Jack Black, medan den riktige R.L. Stine spelar skolans rektor, som på slutet belönar den vetenskapstokige Sonny med första pris. Vetenskap och teknik har använts i det godas tjänst och har räddat dagen!

Eller om det är den blonda tjejens “creative writing”?

Det är faktiskt kul att Sarahs mål är att bli författare och att komma in på ett bra universitet – hennes mål är inte att bli räddad av pojkvännen (han dumpas tidigt under filmens gång) eller att bli ihop med någon ny filmsnygging. Under hela filmens gång är Sarah filmens subjekt och hon blir aldrig något objekt som hjälten ska förälska sig i eller rädda från något (vilket var tjejens roll i den första Goosebumpsfilmen, fast sedan fick den storyn en extra liten twist…) eftersom det är Sarah själv som ÄR hjälten.

Halloweentokig granne älskar Goosebumps

Man kunde möjligen önska sig lite mer av Jack Black i filmen och mycket mer av Ken Jeong. Ken Jeong spelar den Halloweentokige grannen Mr Chu som verkligen går all-in när det gäller Halloweenfirande. Han bygger en hel skräcktemapark i trädgården … Som ser tillräckligt läskig ut innan allt i den blir levande! Att vara mitt i en Goosebumps historia har alltid varit Mr Chus dröm, så han är så klart lyckligast i hela filmen. Han kommer även med några roliga metakommentarer om vilka ingredienser som man måste ha med i en Goosebumps historia (de replikerna var Jack Blacks i den första filmen!)

Det kommer i alla fall säkert fler Goosebumps böcker! Kanske även fler filmer? Men hitintills får man vara lycklig med de man har, och skratta gott åt attackerande gummibears och trädgårdstomtar!

Skriven 2019-03-11

print

Våra samarbetspartners