SVANTE PÄÄBO : NEANDERTALMÄNNISKAN: PÅ SPANING EFTER FÖRSVUNNA GENER – rafflande läsning av årets Nobelpristagare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Fri Tanke
Serie: Vetenskapliga klassiker
Genre: Genetik, Naturvetenskap & teknik
Antal sidor: 354
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-11-24

De har verkligen haft tur i år, att årets Nobelpristagare är så skojig och sprallig och tillgänglig och medial – och framför allt så oerhört rolig att läsa. Jag talar givetvis om Svante Pääbo. Hans klassiker Neandertalmänniskan: på spaning efter försvunna gener kommer ut i en lyxigt vacker inbunden volym lagom till Nobelprismånaden december. Det är Fri Tanke som i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademin har genomfört denna stora kulturgärning.

Har själv grundat ett forskningsområde

På tal om kulturgärningar; Svante Pääbo började livet som humanist och latinare och historieintresserad. Senare svängde han in på medicinområdet, vilket enligt honom själv gick ”ganska bra”. Årets understatement när man precis tilldelats Nobelpriset i medicin. Ensam. Svante Pääbo har själv grundat ett helt forskningsområde. Han har stått både för att ta fram metoderna och för att jaga upptäckterna. Han har inte bara blivit en auktoritet på Neandertalmänniskan, som figurerar i bokens titel, utan även på Denisovamänniskan, som tidigare var helt okänd.

En resa genom tid och rum

Vilka var de? Vad har de med oss att göra? Varför försvann dessa människor, och hur kom det sig att det blev den moderna människan, med rötter i Afrika, som tog över hela jordklotet, alla världsdelar …?

Det här blir en resa genom tid och rum. Undersökningar av egyptiska mumier i Uppsala. Jakten på att få fram prover fria från kontamination. En mytomspunnen torkad lever. Till sist ett internationellt forskningsprojekt där Svante Pääbos team lyckas rekonstruera Neandertalmänniskans arvsmassa.

Son till en tidigare Nobelpristagare

Vi får också följa med på en djupt personlig resa. Svante Pääbo delar med sig av sin egen slingriga väg till vetenskapen. Han är förutom sitt banbrytande arbete som genetiker även känd som HBTQ+ aktivist. Han är son till en tidigare svensk Nobelpristagare, Sune Bergström, som mottog sitt pris exakt för 40 år sedan. Svante väljer att hylla sin mamma, som var ensamstående, pappa hade en annan familj på Östermalm och hälsade bara på när det var lördag (då han till sin officiella familj sa att han måste till jobbet för att läsa av provsvar…)

Gener spelar ingen roll

Svante Pääbo menar att det viktigaste för att nå framgång är att ha kul, att hålla på med något man verkligen tycker om och är intresserad av … och att ha tur. Gener spelar ingen roll. Som att ha en pappa som var Nobelpristagare. Detta sagt av en av världens främsta genetiker. Vi är inte ödesbestämda.

Det här är rafflande läsning, lättläst, tillgänglig och revolutionerande. Svante Pääbos bok är en modern klassiker. Rekommenderas!

print

Våra samarbetspartners