HARLAN COBEN : LÄMNA INGA SPÅR – Wilde var en bättre karaktär när han bara var ”Pojken från skogen”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Match
Förlag: Bookmark
Serie: Wilde (del 2)
Översättning: Jan Risheden
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 373
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-01-09

Pojken från skogen är tillbaka i en fristående del två. Wilde är fyrtio plus-någonting, ingen vet exakt, för han hittades i skogen när han var liten. Han hade inga minnen av någon familj eller hur han hamnade i skogen.

Han överlevde genom att äta rester som han hittade i olika sommarstugor – och med hjälp av en jämnårig vän, som alla trodde hade hittat på en fantasivän som fanns i skogen.

Nu har den vännen dött i en mystisk bilolycka som fortfarande inte fått sin förklaring. Wilde är ihop med änkan i ett av och på förhållande och även kompis med vännens son och mamma. I jakten på den familj som Wilde inte minns (och som övergav honom i skogen)  lämnar Wilde sitt DNA till olika sajter på nätet. Han hittar en person som kan vara hans pappa, men efter en träff försvinner den potentiella pappan och dennes fru och tre döttrar spårlöst.

Släkten är värst … och även mordisk?

Wilde hittar också en avlägsen kusin eller syssling som är involverad i den skumma dokusåpavärlden. Denna avlägsna kusin har utsatts för näthat och kanske har han begått självmord. Eller så är han en seriemördare. Spåren går åt alla håll och kanter och Wildes vägar korsas med en grupp som tar itu med näthatare och anonyma troll på extrema sätt. Man kan se dem som vigilantes, i stil med Batman, men i en virtuell värld. Morden tycks ha en koppling till denna grupp…

Wilde var bättre som en modern spagetti-Clintan

Harlan Coben blandar och ger. DNA-spåret är ganska uttjatat vid det här laget. Vem bryr sig? Clintans okände hjälte i den klassiska trilogin med spagettiwesterns var så bra just för att han inte genomgick DNA-analys – man struntade i hans släktingar, hans ursprung … allt. Wilde var en bättre karaktär nr han bara var ”pojken från skogen”. Historien om hur han hamnat där och vad hans familj utsatts för är långsökt och det finns stora hål i själva berättelsen.

Bokens andra storyline som är en hejdlös drift med dokusåpavärlden är bättre. Liksom den del som handlar om näthat och det laglösa westernland som internet i USA har förvandlats till. Det krävs mer än en handfull dollar för att rensa upp här.

Demokratin sätts på undantag

I en bihandling försvarar Wildes vän Hester (hon som är mamma till hans döde barndomsvän) en man som begått mord genom att hävda det var självförsvar – trots att alla vet att det helt klart var mord. Allt för att tjäna pengar och bli berömd. Fula fiskar fiskar inte bara på nätet.

Hester dövar samvetet med att mordoffret var högersympatisör … Innebär det att alla som tycker det var fel att döda gråsparvar i miljontals får lov att  skjuta kommunister och vänsterpartister hejvilt? Eller att alla som tror på att Joe Biden stal segern från Donald Trump har rätt att skipa rättvisa med gevär?

Hester öppnar en farlig väg där åsiktsfrihet och demokrati sätts så långt ner på prioritetslistan. Det viktigaste är ju att hennes eget tv-program har bra tittarsiffror och att hon tjänar storkovan på att vinna tveksamma fall och få mördare friade.

Ingen vacker bild

Det är ingen vacker bild av Amerika som Harlan Coben målar upp. Men förmodligen känner många amerikaner igen sig, böckerna säljer som smör och flera av dem har blivit Netflix serier. En ny serie, med Win som huvudperson och tveksamt rättskipande vigilante, har premiär i år.

Svante Pääbo har inte själv kollat sitt DNA

Pojken från skogen är fortfarande den bästa boken i Harlan Cobens långa produktion – där Wilde får vara en anonym och mystisk hjälte utan band, utan familj och utan DNA-analys.

Som genetikern Svante Pääbo sa i en Nobelpristagarintervju. Det är människor som man tillbringar sin tid med dagligen som är viktiga. Han har själv inte kollat sitt DNA för att analysera några släktskap. Varken med neandertalare eller homo sapiens.

print

Våra samarbetspartners