JURASSIC WORLD DOMINION – en riktig popcornrulle

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Colin Trevorrow
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goleblum, Sam Neil
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Äventyr, Sci-Fi
Längd: 147 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Universal
Betyg: 4

Dr. Spoiler alias undertecknad föll inte, till skillnad mot de flesta, som en fura ens för den allra första filmen i serien, Jurassic Park (1993). Jodå, klart att den revolutionerande digitala teknikens framfart imponerade till viss gräns, men själva filmen ansågs inte vara mer än “godkänd”. Och intresset blev inte större i takt med att uppföljarna betades av. Doktorn är till och med osäker på om han sett de allra senaste (doktorn är nämligen tidvis ganska disträ och glömmer föra anteckningar beträffande klienter, berätta inte!).

Med andra ord var inte förhoppningarna uppskruvade till max när doktorn tog sig an Jurassic World Dominion på storbildstv:n. Men vilken positiv överraskning det blev! Så länge man inte förväntar sig underverk, är detta ju hur kul som helst!

Typiskt nog har denna upplaga bemötts ganska negativt av såväl kritiker som publik, exempelvis relativt låga 5,7/10 på IMDb i skrivande stund. Som en dålig (= bra) b-film. I monsterskrud, inte bara i ekonomiska termer räknat.

Svältkatastrof med jättegräshoppor

Upplägget spinns kring en ond imperiebyggare a la Bill Gates/Mark Zuckerberg, fullgott gestaltad av Campbell Scott, som vill starta en världsomfattande svältkatastrof genom att skicka ut jättegräshoppor för att beta av alla grödor utom hans egna (genmanipulerade). Blev väl inte alldeles klok på den ondskefulla mästerplanen, men antar att gick ut på att han ville tvinga “hela världen” att köpa hans produkter när så småningom inga andra skulle komma att stå till buds.

En riktig popcornrulle

Påminner inledningsvis om 50-talets sci-fi-filmer uppblandat med lite vilda västern. Sedan hoppar man på pågatågen benämnda James Bond, Mission Impossible och Indiana Jones. Plus 30-talets “cliffhanger”-verk. En riktig popcornrulle, med andra ord.

Världens B-filmshandling, världens ostigaste dialog, en brådmogen tonåring (Isabella Sermon) man kan reta sig på, skurkar som ser ut som skurkar ska.

Till och med tre eller fyra dinosaurieattacker för mycket

Det gamla gardet från de första “Jurassic”-filmerna, Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum är tillbaks, och får sällskap av “den nya generationen” i form av Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Omar Sy, DeWanda Wise, Dichen Lachman, med flera.

Dessvärre vill man, likt de flesta blockbusterfilmer som produceras nuförtiden, dra ut på det goda/onda lite för länge, Jurassic World Dominion är två timmar och 27 minuter lång. Det blir i slutändan en eller två eller till och med tre eller fyra dinosaurieattacker för mycket, men detta kan förlåtas i det stora hela (kanske lättare att utstå i hemmets lugna vrå, nära till toaletter och andra förnödenheter).

Hade Dr. Spoiler varit 10 år och sett den på en söndagsmatiné hade det blivit full pott, nu blir det mer än godkända betyget här till höger.

print

Våra samarbetspartners