BELFAST – Kenneth Branaghs biopic hyllar popkulturen och den egna karriären

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kenneth Branagh
Skådespelare: Caitríona Balfe, Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Jude Hill
Land: Storbritannien
År: 2021
Genre: Biografi, Drama
Längd: 98 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Jude Hill är ett fynd som Buddy, Kenneth Branaghs ungdomliga alter ego i den självbiografiska barndomsskildringen Belfast

Buddy är nio år. Livet kretsar kring att spela fotboll, heja på Spurs, drömma om att bli fotbollsproffs, läsa serietidningar, tigga “chips” till middag istället för att äta farmors äckliga komage, dividera med farfar om matteläxor och kärlek, magiska besök på biografen och teatern, klassiska westerns och Star Trek på TV …. och ambitionen att få ihop det med den söta tjejen i skolan, hon som han är så kär i.

Räknar med kärleken

Buddy är övertygad om att kärestan vill ha en kille som är bra på matte, och han jobbar stenhårt på helgerna med matteläxorna, tillsammans med farfar, för att bli bättre. Buddy kommer fram till att det heter “long division” eftersom det tar så lång tid att klara av …

När de unga tu slutligen skiljs åt ger Buddy sin käresta blommor och ett kort – hon ger honom en bok, Make Maths Easy! Man kan alltid räkna med den stora kärleken!

Skojiga one-liners och Van Morrison soundtrack

Belfast är en barndomsskildring från ett nioårigt perspektiv där livet är ett äventyr. Filmen är dessutom är pepprad med skojiga one-liners och har ett soundtrack som en peppig Van Morrison jukeboxmusikal, med sju klassiker och en nyskriven låt. Därför är det lätt att glömma bort allvaret som ligger som en mörk skugga i bakgrunden. Striderna mellan protestanter och katoliker, soldater som skickas in från “over seas” för att skydda folk och egendom, massor av människor som kommer att skadas och dödas i dessa långdragna konflikter … Det här är inte ett äventyr, inte High Noon eller Star Trek. Inte “white hat, black hat“.

Fantasifull peripeti inspirerad av High Noon

Man misstänker att filmens peripeti, när Buddys mamma och Buddy hålls som gisslan av en beväpnad man, och Buddys pappa plötsligt dyker upp på andra sidan gatan för att utföra en High Noon-aktig “duell i solen“, då är det bara en fantasi i Buddys westernälskande hjärna. Trots allt. Det är vardag. Och pappa kommer på sin höjd hem varannan helg från det lukrativa byggjobbet i England. Han har inte råd att resa oftare.

Rent realistiskt sett – hur ser de livsfarliga kravallerna ut ur en nioårings synvinkel? Från Buddys perspektiv är det mest märkligt att gatan plötsligt inte har några gatstenar. De har använts som tillhyggen i strider, eller för att bygga barrikader.

Livet är svartvitt – konsten är i flerfärg

Allt skildras i svartvitt – förutom besöken på biografen och teatern.

Teateruppsättningen av A Christmas Carol är i flerfärg, liksom klippet från Chitty Chitty Bang Bang, och den tidens Jurassic Park sensation, One Million Years B.C., där en triceratops fajtas mot en T-Rex, innan fokus går över på Rachel Welchs yppiga kropp i en ikonisk pälsbikini.

One Million Years B.C. använder såklart inte modern Jurassic Park-CGI, men Ray Harryhausens stop motion fajtande dinosaurier uppvisade det allra senaste inom modern filmteknologi, och charmig stop motion används fortfarande för att skapa brittiska klassiker som Wallace and Gromit … Buddys mamma blänger på Buddys pappa, som har valt filmen, “i utbildningssyfte – för barnens skull!”.

Från irländsk fotbollsfanatiker till Englands främste Shakespearetolkare

Till sist kan familjen inte stanna kvar i Belfast. Det är för farligt, för fattigt, för hopplöst. Buddy kommer att växa upp i England och bli en av historiens främste Shakespearetolkare. Den nye Laurence Olivier. I flerfärg.

Kenneth Branagh har både skrivit manus till och regisserat filmen Belfast, som bland annat vunnit en BAFTA för årets bästa brittiska film och en Oscar för bästa manus. Branagh blev förresten den förste att bli Oscarsnominerad i sju olika kategorier – något som inte ens Walt Disney lyckats med.

En hyllning till popkulturen och den framtida karriären

Det är intressant att konstatera hur stor del av filmen Belfast som är en hyllning till popkultur och det som då ansågs vara kulturell “skräpmat”. Och hur stor del av detta som har blivit en del av Kenneth Branaghs vuxna karriär.

När det är jul hemma hos Buddy ligger en ny, härlig Agatha Christie på bordet! Kenneth Branagh har spelat Poirot, och regisserat och producerat två Agatha Christie klassiker.

När familjen går på bio med farmor är det klassiskt familjevänligt matinémys som gäller. Kenneth Branagh har regisserat Nanny McPhee filmerna – och han har haft en huvudroll i den andra Harry Potter filmen.

När Buddy får några slantar över köper han serietidningar med Mighty Thor på omslaget. Kenneth Branagh regisserade Marvels Thor och gav en hel del kulturell credd till projektet. Bland annat kan vi tacka Branagh för att han lockade Tom Hiddleston såväl som Natalie Portman till Marvels värld.

Dinosaurier och westerns

Buddy fascineras av dinosaurierna i One Million Years B.C. Kenneth Branagh har gjort berättarrösten till en rad dinosauriedokumentärer, bland annat Walking with Dinosaurs.

Buddy sitter andlöst framför den svartvita lilla TV:n när klassiker som High Noon eller The Man Who Shot Liberty Valance visas. Wild Wild West var en steam-punk western och en travesti som absolut inte kan räknas in i samma klass – men Kenneth Branagh var med.

Spurs och Star Trek kvar på önskelistan

Nu fattas det bara att Kenneth Branagh ska regissera ett avsnitt av Star Trek och en film om fotbollslaget Spurs, så är Buddys alla barndomsfavoriter effektivt avkryssade.

Förresten. Farmor är bäst. Av alla biroller i Belfast är Judi Denchs farmorsroll en stor favorit. Hon må laga komage till middag, men hjärtat är på rätta stället!

Verkligt hantverk, komplett med rykande skorstenar

DVD- och BD-utgåvan innehåller massor av extramaterial, bland annat ett alternativt slut där Branagh återvänder till Belfast, intervjuer med skådespelarna om Irland och barndomsminnen och ett Making of Belfast reportage där vi får se hur stadsdelen byggs upp för filminspelningen – affärer, skola, bostadshus … till och med fungerande rykande skorstenar. Filmmagi som hantverk. Lika mysigt nostalgiskt som stop motion teknik.

print

Våra samarbetspartners