DOCTOR DOLITTLE – niofaldigt Oscarnominerad klassiker i nyutgåva

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Richard Fleischer
Skådespelare: Rex Harrison, Samantha Eggare, Anthony Newley, Richard Attenborough, Peter Bull
Land: USA
År: 1967
Genre: Familjefilm, Klassiker, Komedi
Längd: 151 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

Combe Martin är framröstad som Storbritanniens charmigaste by – och här har man bland annat spelat in Spielbergs War Horse. Första film att spelas in i Combe Martin var dock Doctor Dolittle (1967) – den dyraste musikalen som någonsin gjorts.

Baserad på tre böcker

Titelrollen spelas av Rex Harrison, som två år innan fick en Oscar för rollen som Doctor Higgins i My Fair Lady, och för regin står Richard Fleischer, som gjorde succén En världsomsegling under havet, baserad på Jules Vernes klassiska roman.

Filmen Doctor Dolittle är baserad på tre olika böcker i serien – The Story of Doctor Dolittle (1920), The Voyages of Doctor Dolittle (1922), och Doctor Dolittle’s Circus (1924). Richard Attenborough – känd från Spielbergs Jurassic Park – spelar cirkusägare. (I och för sig är rollen i Jurassic Park också den som cirkusägare – i modern tappning är “theme parks” den nya cirkusen).

Djurbajs över rekvisitan

Filmen kammade hem Oscars för “Best Original Song” och “Best Visual Effects” – tilläggas bör att specialeffekter på 1960-talet inte alls hade kommit upp till dagens standard och 1.200 levande djur användes under inspelningen! Resultatet blev massor av olika typer av djurbajs (spritt över rekvisitan och cast & crew) och en papegoja som – helt utanför manus – hela tiden envisades med att skrika “CUT!”. Alla djur hade understudies. Inklusive den tvåhövdade laman.(Måste ses. Kan inte förklaras.)

Den bäste Doctor Dolittle någonsin

Två och en halv timme är i längsta laget för en barnfilm. Att klämma in tre böcker i en film är lite väl mastigt. Däremot är musikalinslagen trallvänliga och medryckande och Rex Harrison är bra i huvudrollen, en rutinerad musikalskådespelare och förmodligen den bäste Doctor Dolittle – och Doctor Higgins – någonsin. Rex Harrison och Julie Andrews gjorde My Fair Lady till en hejdundrande succé – säsong efter säsong – på teatern.

Helt felaktigt behöll man bara en av skådespelarna till filmatiseringen – den kvinnliga huvudrollen gick helt opassande till Audrey Hepburn, för man ansåg att man behövde en stor känd filmstjärna till huvudrollen … Skrattar bäst som skrattar sist. Det året fick Julie Andrews en Oscar för sin roll i Mary Poppins – Audrey fick ingenting för My Fair Lady.

Bakomfilmen hade varit roligare att se

Mary Poppins är också en mer effektiv musikal än Doctor Dolittle … men i genren “musikaler baserade på berömda barnböcker” finns det inte så mycket att välja på, och om man vill se en busig papegoja och en massa andra djur in action rekommenderas Doctor Dolittle. Fast man misstänker att bakomfilmen hade varit ännu roligare att se … Speciellt med papegojan som tror att hen är en mästerregissör! Någonstans här finns fröet till en ny musikal … Minst lika lönande som att göra musikal av hur Spielberg gjorde Hajen!! Hajen lärde sig aldrig att skrika “CUT!”.

Skriven 2020-10-25

print

Våra samarbetspartners