YLVA KARLSSON : EN BÄSTA VÄN TILL JUL – tragikomisk Toy Story-inspirerad julsaga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör: Katarina Strömgård
Serie: Adventsbok (2022)
Genre: Bilderböcker
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 100
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-11

Lena är en julängel. Hon ligger hela året inlindad i ljusblått silkespapper, omgiven av doften av dammig gammal kartong. Höjden av lyx är att äntligen, en gång om året, få komma ut och hänga i en julgran, insupa grandoft och äta marsipan och julgodis och titta på alla vackra julblomster och roliga tv-program som människorna avnjuter…

Förra året bröt Lena vingen. I år bryr sig Stor Människa inte om att laga henne – utan kastar henne helt sonika i soporna. Tillsammans med apelsinskal, en ljusslinga, en julbock och ett toapapperspyssel från dagis som ingen vet vad hen föreställer. Det står i alla fall ALMAK på ryggen. Ljusen i slingan slår vad om ifall hen ska föreställa en Lucia eller Sven i Frozen eller något annat.

Återvinning av Toy Story

Vän av återvinning kommer att förfasa sig över att man kastar saker istället för att laga dem – och att de kastas i samma påse som apelsinskal! Matavfall ska komposteras (eller kastas i de gröna påsarna) – ljus och alla möjliga batteridrivna och eldrivna saker ska aldrig kastas bland vanliga sopor i en vanlig soptunna för hushållsavfall. Det är också helt fel plats för en glittrig julängel av gud-vet-vad för material.

Vän av Toy Story frågar sig om vi inte sett detta förut. Älskade saker som plötsligt inte är älskade längre, som ingen vill leka med, som ingen vill hänga upp i granen, för det kommer nyare, coolare grejor, som rymdsoldater eller ljusslingor med olika färger och inte bara vitt ljus.

Leksaker och julpynt ger aldrig upp!

Men liksom leksakerna i Toy Story så beslutar sig julpyntet för att inte ge upp. De bestämmer sig för att rymma från soptunnan och hitta till det förlovade landet Adventien där den stora Smaragdgranen aldrig plundras och där det är julfirande med julgodis, pepparkakor och marspinfrossa året runt. Det är lite som drömlandet i Flickan med svavelstickorna. Fast här behöver julgranspyntet inte frysa ihjäl först för att hitta till paradiset. De ska bara följa ett antal ledtrådar och hitta en glasfågel…

Cirkulärt äventyr

Julgransängeln, toarullen, bocken och ljusslingan går och går och går … och det blir ett tämligen cirkulärt äventyr eftersom de kommer tillbaka till sin egen trädgård, till soporna, soptunnan, soptömningen och till det där gamla dagiset där ALMAK gjordes från början gång på gång på gång.

Alla toarullar lever så klart inte. Det är bara toarullar med flirtkulehuvuden som lever, det är lite som fallet med den där skedgaffeln i Toy Story 4.

Adventskalendrar inkluderar roliga saker för alla åldrar

Att det är så dagisfokuserat gör att storyn får en tämligen begränsad åldersgrupp som målgrupp. Ungarna vill gärna läsa om karaktärer som är lite äldre än de själva. Mellanstadiet är alldeles lagom gammalt och sofistikerat och eftersträvansvärt för småttingar — eller så ska det vara “vuxna” som Spider-Man eller andra superhjältar eller cowboyen i Toy Story. Visst, det står målgrupp 3-6 år, men det är roligt om det finns något mer för olika åldrar, adventskalendrar är en aktivitet som förenar i väntan på julafton, vare sig det är radio, tv-serie, eller böcker.

Här kommer alla högtiderna, på en och samma gång

Boken har ett tydligt, övertydligt, budskap om inkludering. Den borttappade leksaken, en smutsig kyckling, hamnar till sist överst i den vackra Smaragdgranen. För alla är välkomna till det förlovade landet. Vilket låter fint och pedagogiskt. Ända tills ungarna vill ta fram påskhäxan för att ha överst i adventsgranen och tomten ska ha sällskap av pumpagubben … för alla högtider är lika mycket värda hela tiden. Vi skippar gröten i år, och går direkt på midsommartårtan med vispgrädde och jordgubbar när vi ändå är på gång. Den är så god, och så slipper vi vänta i flera månader…

Inspirerad av Britt G. Hallqvist

Inspiration för boken lär vara en dikt av Britt G. Hallqvist som handlar om hur roligt det vore att vara julgranspynt. Hänga i en granberså och mumsa marsipan hela dagen … En skojfrisk och kärnfull dikt som inte innehåller några julpynt som hamnar i soporna.

Sur julbock och vacker trädgårdsängel

Snygga, pastellika bilder fångar julpyntets vedermödor. Den sura julbocken är speciellt skojigt tecknad och den stora trädgårdsängeln, ett upplyst utomhuspynt, är utan tvekan bokens vackraste uppslag. Fast i år kommer folk förmodligen inte att ha upplysta ljusslingor, upplysta änglar, upplysta isbjörnar, upplysta tomtar, renar, snögubbar och en massa andra skinande, blinkande julvarelser i sina trädgårdar och på sina tak. Vi får väl vara glada om det finns gatubelysning till jul när kommunen ska spara på grund av de höga elpriserna. Men stearinljus fungerar i alla fall fortfarande som mysig ljuskälla.

Tragikomisk och stämningsfull

Boken är lagom spännande för de minsta, aldrig för hemsk, hela tiden mycket tragikomisk, genomgående stämningsfullt vackert illustrerad och den räcker, med ett kapitel om dagen, hela vägen fram till julafton … Och ja. Berättelsen kan återanvändas år efter år. Vilket är mer än vad man kan säga om de flesta adventskalendrar.

print

Våra samarbetspartners