MALTE PERSSON : NALLE HAVSÖGA – så här kul har det inte varit med rebelliska leksaker sedan Toy Story 4

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Mirando
Illustrationer: Bill Bragg
Läsålder: 3-6 år
Genre: Barn
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-07-09

Bortglömda leksaker finns det gott om i både film och litteratur – och även i en och annan visa. Vad händer med leksaker som blir bortglömda? Nalle Havsöga sitter på vinden och känner sig övergiven, en tam nalle som längtar efter en kram … Längtan gör att tårarna börjar rinna. Folk i huset tror att något sprungit läck … Ett rör, kanske? Tårarna bildar en syndaflod som tar allt möjligt med sig till havet och havsnivån höjs på kuppen …

Långt borta på en ö på andra sidan havet, finns ett piratskepp som har gått på grund. Det väntar och väntar på en högre havsnivå och skeppet är fullt av gosedjurspirater – alla möjliga björnar och kaniner och andra kramdjur som fått nog av att vara övergivna och istället slagit sig samman för att segla på de sju haven, plundra och leva livet – och rädda andra övergivna gosedjur.

De följer spåret av salta nalletårar ända tills de hittar sin nya vän …Nalle Havsöga befrias. Alla tårar torkas, han slår sina påsar samman med gosedjursrebellerna och drar vidare ut på äventyr, och seglar iväg på det spegelblanka havet. Nu är han inte en tam nallekramig filur längre – nu är han vild, ett riktigt piratdjur!

Snälla och kramiga varelser gör revolt

Hela berättelsen förtäljs underfundigt och på rim. Illustrationerna är en fröjd för ögat! Man riktigt känner de olika texturerna, nallens slitna päls, de lurviga gosedjursvännerna, de avskalade brädorna, den smuliga sanden och hur vått (och salt) vattnet är … Och visst är det kul när snälla och kramiga varelser gör revolt och inte sitter längre och väntar på att bli uppbjudna? Så här kul har det inte varit med rebelliska leksaker sedan Toy Story 4!

Bilder fulla av skojiga detaljer

En trivsam berättelse med rytm och tonsäkerhet som man gärna återkommer till – och den rytmiska rimberättelsen och den lekfulla bearbetningen av språket uppmuntrar små läsare till att snabbt lära sig att “läsa” och återberätta hela boken själv. Bilderna är fulla av skojiga detaljer, som allt som följer med till havet (hur många hundar kan du räkna till?) och berikar med så mycket fler detaljer och intriger än de som ryms i texten.

En oförglömlig resa

Svenske Malte Persson står för den lyriska rimmade texten, britten Bill Bragg, konstnär och grafisk formgivare, står för de suggestiva illustrationerna. Det här är en oförglömlig resa och bildupplevelse.

Berättelsen går från en mörk och brunmurrig färgskala (ja, vi befinner ju oss på en vind, hos en nallebjörn), och en statisk känsla, värdigt ett konstverk av Edward Hopper.

Floden håller ihop alla scener

Men så öppnas allt upp – det blir rörelse och action. Rörelsen finns istället i floden, som nallens gråt framkallar, och floden håller ihop alla scener på alla uppslag. Gråten blir till ett slags flaskpost som tar sig genom havet och hämtar hjälp – och nya vänner som bryr sig och som vet vad övergivenhet vill säga.

Berättelsen blir ljusare, bilderboksspråket blir ljusare. Akvarellens blå toner leker sig fram både i himmelska och vattniga effekter.

Världen öppnas upp

Att havet får en passande kärleksfull konstnärlig behandling är perfekt, med tanke på att det är havet som tar emot tårarna, som skickar meddelandet vidare till likasinnade och som slutligen tar emot alla vännerna som åker ut på äventyr med det fantastiska piratskeppet.

Världen öppnas upp och går från statisk, brungrå och murrig, till ljus, blå, äventyrlig och vänlig. Allt med några penseldrag. Havet och kärleken regerar. Härligt härligt och inte alls farligt farligt!

print

Våra samarbetspartners