YVONNE HOFFMAN : DEN STORA DRAKSTRIDEN – rolig sagostund som håller för många omläsningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal
Illustratör: Christel Rönns
Genre: Bilderböcker
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-09-12

Hästen vill ha lugn och ro med sin riddare och vandra runt i världen och beta gräs och dricka vatten från porlande bäckar. Riddaren gillar att ligga på en sommaräng, bland blommorna, och titta på sockervaddsmolnen på himmelen. Hästen och riddarens intressen passar så bra ihop!

Någonstans i närheten spelar en prinsessa schack med kungen. Kungen tycker inte alls att det är roligt att spela schack, han vill hellre öva på sin golfswing. Men kungen måste ju ställa upp, även om kungen blir matt…

Utmanad på ett parti schack

Plötsligt blir riddaren utmanad på ett parti schack mot en nästan osynlig motståndare (motståndaren gömmer sig bakom en sten). Riddaren förlorar.

Och så kommer byborna och kräver att riddaren ska döda en drake, för det är vad riddare gör. Riddaren måste ställa upp! Riddaren är inte pigg på uppdraget. Inte heller hästen. En riddare i full mundering, rustad och klar för strid, är ju så förfärligt tung att bära!

Sällskaplig pastaälskande drake

Men allt ordnar sig till det bästa. Draken visar sig vara sällskaplig och föredrar pasta framför prinsessor. Draken visar sig också vara den nästan osynlige motståndaren som riddaren spelade schack mot, med mycket dåligt resultat. Både prinsessan och draken vill ha en motståndare som är bra på att spela schack. Så slutligen får alla en vän och alla får göra vad de vill…

Hästen och hans riddare drar vidare på nya äventyr. Kungen spelar golf. Draken och prinsessan spelar schack. Byborna har lugnat sig. Tills de drabbas av xenofobi nästa gång…

Härligt subversiv bilderbokssaga

Den stora drakstriden är en härligt subversiv bilderbokssaga, i samma anda som moderna klassiker av den brittiska bilderbokskonstnären Julia Donaldson. Äldre läsare som högläser kommer säkert att tänka på alla dessa arketyper och klichéer från Det sjunde inseglet … för att sedan komma fram till att upplösningen på schackmysteriet i den här versionen är mycket roligare.

Tydlig komik och insiktsfull häst

Boken är illustrerad med roliga och snygga teckningar som är inspirerade av seriernas värld, med tydligt avgränsade ytor och tydlig komik. Fantasifulla växter, skojiga miner, bjärt färgade landskap och himmelsfärger som påminner om stora moln av sockervadd. Hästens minspel genom hela sagan är bland det allra roligaste. Man har en känsla av att han lägger märke till och tänker på en hel del saker som går riddaren förbi!

Den stora drakstriden bäddar för en rolig sagostund som håller för många omläsningar, många skratt och många diskussioner om valfrihet, fördomar och klichéer som vi borde kunna röra oss bort ifrån.

print

Våra samarbetspartners