CHRISTOPHER PAOLINI : GAFFELN, HÄXAN OCH DRAKEN – TRE BERÄTTELSER FRÅN ALAGAËSIA – fristående i Eragons värld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Originaltitel: The Fork, the Witch and the Worm
Serie: Arvtagaren (del 5)
Översättning: Ylva Spångberg
Antal sidor: 330
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-06-15
ISBN: 9789178037360

Gaffeln, häxan och draken får tankarna att gå till den gamla klassikern Häxan, Lejonet och Garderoben.

En häxa, ett djur och så … något helt vanligt och mondänt. Genialiskt! Vilken titel! Man blir direkt nyfiken på boken (och det snygga omslaget av fantasylegendaren John Jude Palencar bidrar ju till attraktionen …)

En gaffel som ett livsfarligt vapen

Boken innehåller tre fristående noveller av Eragons skapare, succéförfattaren Christopher Paolini som skapade sin bästsäljande fantasyvärld vid 15 års ålder. En novell som handlar om en gaffel, en som handlar om en häxa och en som handlar om en drake.

Hur besegrar man sina fiender endast med hjälp av en gaffel? Vad innehåller egentligen en häxas självbiografi? Hur handskas man bäst med draken som förpestar ens liv? En gaffel kan ju vara ett livsfarligt vapen i rätt (eller fel?) händer …

En mystisk främling på besök

Första novellen är den starkaste, vi får följa en liten flicka, Essie, som planerar att rymma hemifrån för att slippa all mobbing och alla intriger på skolgården och på olika barnkalas som hon måste gå på (det där är något som känns igen direkt!). Hennes föräldrar driver byns världshus och en mystisk främling kommer på besök … Essie serverar honom, som den hjälpsamma lilla unge hon är, och berättar att hon tänker rymma, istället för att ta itu med sina problem och mobbarna på plats … Främlingen nickar och lyssnar och är den där perfekte åhöraren att spilla ut alla sina hemligheter för.

Växer upp på en eftermiddag

Men kan Essie lita på främlingen? Själv har han mycket större och farligare hemligheter och själv är han också på rymmen – eller snarare på flykt – och har bestämt träff med några rikg skumma typer på världshuset … En träff med dödlig utgång.

Vi ser allt genom Essies oförstående och naiva ögon, och fast detta “bara” är en novell så lyckas Paolini konstruera den perfekta coming of age-storyn …Essie växer upp på bara en enda eftermiddag … och inser att världen är bra mycket grymmare och farligare än vad hon någonsin har kunnat föreställa sig.

Och som i alla de bästa historierna så slutar det när det är på topp … Man kan själv fantisera vidare hur det går för Essie sedan, vad hon kommer att göra, vad hon kommer att välja, och hur hon kommer att använda en kvarlämnad förtrollad gaffel som vapen …

En drake för mycket länge sedan

Nästa novell är ett utdrag ur en häxas memoarer – häxan Angela är vacker, snygg, rolig och sympatisk och ser alltid ung och pigg ut – hon är baserad på Paolinis egen syster Angela (som har varit med och skapat en del av Angelas dialog och hennes hemliga häxrecept och hennes memoarer …)

Den sista novellen handlar om en drake för mycket länge sedan, och med Eragon och Saphira som åhörare till berättelsen förstår man ju att de (speciellt draken Saphira) längtar efter ett lyckligt slut för draken …

Början på en underbar vänskap

Efter novellernas slut finns ett helt kapitel med från boken Eragon, och det är en underbart spännande start på ett episkt fantasyäventyr … Där får man följa Eragon och Saphira från början, man får vara med om hur Eragon hittar ett blått drakägg och det kläcks och blir till den vackra, blå draken Saphira … Så börjar en underbar vänskap som vi kan följa i hela fyra tjocka volymer.

Gaffeln, häxan och draken är en helt fristående bok som utspelar sig i samma värld, och som fungerar bra som introduktion till hela den här världen – eller som en skojig epilog om man redan har läst hela originalserien.

Rekommenderas varmt för alla som älskar sagor och fantasy och som (så billigt och helt pandemifritt!) vill resa till ett helt annat land i sommar …

Skriven 2020-06-30

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners