WALTER TEVIS : THE QUEEN’S GAMBIT – boken bakom årets största Netflixhit, en sparsmakad knock out till Rockyhistoria

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Modernista
Översättning: Nille Lindgren
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 334
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-12-04

Michael Ondatjes favorit. Barack Obamas favorit. Heath Ledgers favorit. The Queen’s Gambit finns med på många kändisars favoritlistor. Berättelsen var tänkt att bli Heath Ledgers regidebut, Michael Ondatje läser om sin favoritroman med jämna mellanrum och Barack Obama listade schackdramat som en av sina favoritfilmupplevelser under 2020.

The Queen’s Gambit lär också vara anledningen till att försäljningen av schackspel har gått upp med 1000% i år.

Behärskar till fulländning som åttaåring

The Queen’s Gambit är lika delar musikalen Chess (utan musik) och Rocky. Handlingen går både på schack-matt och på knock out. I centrum står ett underbarn som behärskar schack till fulländning redan vid åtta års ålder – ungefär som verklighetens Bobby Fischer (som inspirerat till amerikanen som spelar schack mot ryssen i musikalen Chess). Med en stor skillnad: Huvudpersonen i The Queen’s Gambit har inte funnits i verkligheten. Och huvudpersonen är en flicka.

Växer inte upp till en vacker svan

Beth Harmon är åtta år, alldaglig, oansenlig, föräldralös. Hon växer upp på en institution där man ger doser av lugnande medel till barnen, två gånger om dagen, tills detta blir olagligt. Då har Beth redan blivit beroende. Tack och lov har hon också utvecklat ett annat beroende som ger henne samma kick som att ta droger – schack.

Från snabba spelomgångar med barnhemmets vaktmästare i källaren till världsberömmelse – Beth Harmon är en “rags-to-riches” saga. Eller en modern “den fula ankungen” saga. Beth växer inte upp till en vacker svan, men hon växer upp till en betydligt mindre ful ankunge, tack vare sin förmåga att spela schack. Första gången som Beth gillar sitt utseende är när hon har vunnit en schackmatch. Hennes inställning i allmänhet är att utseende inte är viktigt – det är bara schack som är viktigt.

Samma schackkonsult till bok och serie

The Queen’s Gambit på svenska är Damgebit. Detta hade förmodligen varit en mindre säljade titel. Denna schacköppning finns också med som illustration i boken.

Walter Tevis roman kom 1983. Netflixfilmatiseringen kom 2020. Vad de två har gemensamt är samma schackkonsult, Bruce Pandolfini, och det är tillfredställande att schackpartierna inte är tillrättalagda eller överglossade – alla partier går att spela precis som de beskrivs! (Det finns fel i musikalen Chess. Det finns också fel i hur Roger Moore spelar backgammon i rollen som James Bond. Sådant förstör hela upplevelsen för alla spelnördar!)

Bruce Pandolfini borde egentligen ha fått cred som medförfattare – både för alla schackpartierna, och även för romanens titel. Titeln är genialisk. En patenterad schacköppning som ger en hint om att det är en drottning som nu kommer för att regera i schackvärlden, och Beth använder denna schacköppning under handlingens gång.

Vill verkligen klå ryssarna

Det är schackspelandet som får The Queen’s Gambit att stå ut från mängden i floden av alla amerikanska coming-of-age storys, med alla de gamla väl nötta milstolparna. Huvudpersonen har flickvänner och pojkvänner och tar droger och dricker alkohol och går på fester och super till rejält och kräks och vaknar bakfull och förlorar någon närstående och tar mer droger och så vidare … som det brukar vara i amerikanska ungdomsböcker.

Men sedan inser Beth att nu får det vara slutfestat – hon är 18 år och redan fullfjädrad missbrukare. Vad hon verkligen vill är att åka till Sovjetunionen och klå ryssarna i schack. Och när hon väl bestämt sig sätter hon igång med en Rocky-liknande träningsrutin, hon ska få kroppen i form för att bli klar i knoppen. Och vinna.

Vill hitta fler som hon själv

Skillnaden mot Rocky är … att ryssarna framställs inte som standardiserade “onda antagonister”. Det finns inga onda antagonister, det finns bara en schackens gemenskap, alla schackspelare är en del av gemenskapen “alla vi nördar tillsammans” och Beth vill till den andra stormakten för att hitta fler människor som är som hon själv är, människor som verkligen älskar schack.

Som en hyllning till matematik och logiskt tänkande

Man misstänker att många av de amerikaner som Beth träffar spelar schack för kändisskap eller pengar eller andra anledningar – Beth gör det för att hon älskar spelet. Visst, hon älskar pengarna också, men mest av allt känslan, för att det är så vackert med schack. Som en hyllning till matematik och logiskt tänkande, och det förstår de, de där borta på andra sidan Atlanten, där det minsann spelas schack i varenda park, medans i USA så idoliserar folk basketspelare och fotbollsspelare … Så banalt.

Ingenting broderas ut i onödan

Att få ledigt från skolan för att spela basket eller fotboll är självklart. Att få ledigt från skolan för att spela schack … Beth har en hel katalog av sjukdomar för att vara “ledig” för att kunna spela schack och planerar hur ofta det är plausibelt att insjukna.

I en intervju får Beth Harmond frågan om inte schack är slöseri med tid. Beths svar är kort och koncist: “Inte mer än basket”!

Språket är genomgående stramt och sparsmakat – den kortaste sträckan från A till B är en rak linje. Ingenting broderas ut i onödan. Det här är den typ av struktur som Ernest Hemingway hade applåderat.

Netflix mest sedda serie 2020

The Queen’s Gambit blev Walter Tevis näst sista roman. Flera av hans romaner har filmatiserats … Bland annat The Color of Money med Tom Cruise och Paul Newman i huvudrollerna.

The Queen’s Gambit blev Netflix populäraste och mest sedda serie någonsin under 2020. I het konkurrens från The Crown …

Det ska tydligen vara en drottning i år. Och schack för 1000%.

Skriven 2020-12-19

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners