DET SKA VA GÔTT Å LEVA – värd se på bio om du bor i Göteborg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Anna Hammarén, Håkan Hammarén och Rasmus Ohlander
Dokumentär med Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Erisson, Per Frizell, Kerstin Granlund, Peter Ragnmar, Jan Rippe
Premiär: 2022-09-09
Betyg: 2

40 år skildras i en dokumentär om Galenskaparna After Shave, duon som är världsberömda i Göteborg.

Claes Eriksson, grundaren, initiativtagaren, manusfattaren och rent ut sagt motorn i denna ensemble är den bittra personen som tog sin humor på allvar och ville mer än att bara spela in tramsiga kortfilmer med sin bror Anders. Tillsammans med Kerstin Granlund som de träffade i ungdomsåren slog de sig fram med radiosketcher, firmafester och som folkparksutfyllnader.

”Växa eller dö”

Allt förpackat under det mediokra namnet Galenskaparna. I tragglande tider då resorna i den trånga lilla bilen avlöste varandra tog Claes ett beslut. – ”Vi har två val. Växa eller dö”. Det sistnämnde alternativet lockade inte trion nämnvärt så det blev ett samtal till fyra glada studenter på Chalmers som dessutom kunde sjunga.

Inte nådig kritik från Stockholm

Nu blev det ännu ett dumt namn som tillfördes det första dumma namnet. Men Galenskaparna och After Shave började få snurr på både mungipor, tv-tider, revyer och pengar. Men med framgång kommer som bekant baksidor. För med olika revyer som drog fulla hus i Göteborg sattes siktet mot Stockholm. Kritiken var inte nådig från den kungliga huvudstaden. Fiasko! De kan inte sjunga och inte heller uppträda.

Tage Danielsson stor inspirationskälla

Tillbaka till Göteborg slog Claes sitt kloka huvud ihop med sitt eget och satsade på mer komik med underfundiga texter och budskap. Allt i Tage Danielssons anda. Tage var dessutom Claes verkligt stora inspirationskälla, och en kväll efter en välförtjänt comeback i Stockholm steg Tage in med en flaska champagne i logen. Men där satt alla som fågelholkar och kunde inte få fram en enda vettig fråga eller mening till Tage, något som Claes än idag ångrar.

Macken, en folkplåga

När telefonen från TV ringde och de önskade få en serie om en bilverkstad kom nästa stora kapitel att skrivas. Macken blev en folkplåga och kanske det som svensken förknippar dessa herrar och dam med allra mest.

Särskilt mer ingående än så blir inte denna dokumentär, trots att de bara nuddar vid en av katastroffilmerna Leif (som sågades vid fotknölarna.) Att kunna ta negativ kritik är inget som Claes Erikssons är känd för. Hajen som visste för mycket nämns inte alls, inte heller Claes process mot TV4 som klipper sönder alla långfilmer med reklaminslag efter varje scen.

Värd att se på bio?

Detta är mer en hyllning till Göteborgs egna odödliga duo som fyller 40 och bär de dumma namnen men ändå lyckats nå framgång utanför Göteborg och Borås.

Värd att se på Bio? Ja om du bor i Göteborg.
Värd att se på Bio om du inte bor i Göteborg? I så fall om du kanske bor i Borås.

print

Våra samarbetspartners