SAGAN OM KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON – välgjord, rolig och varmhjärtad feelgood för hela familjen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Hannes Holm
Skådespelare: Simon Larsson, Sonja Holm, Jonas Karlsson, Jennie Silfverhjelm, Vanna Rosenberg
Premiär: 2021-11-12
Betyg: 4

Det var säkert många som höjde på ögonbrynen när SF basunerade ut att det skulle göras en spelfilmsversion av Tage Danielssons Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Msn kan riktigt höra den gnälliga klagosången: ”Vafalls, gå och röra om i det redan perfekta. Det är ju något alldeles oerhört”.

Ja, ni förstår poängen. Men med Hannes Holm, mannen bakom breda svenska guldkorn som Ted – för kärlekens skull, En man som heter Ove och skumrask-dramat Himlen är oskyldigt blå bakom kameran får man väl säga att historien vilade i trygga händer redan på planeringsstadiet.

Mer kött på benen som fullfjädrad långfilm

Och visst levererar Holm. Det kan utan tvekan konstateras nu när det färdiga resultatet är här. Inte minst får beundrare av den tecknade filmen får sig till livs en historia som till den överväldigande delen är trogen sin originalberättelse.

Fast det är klart att det krävs mer kött på benen när en kortfilm på 23 minuter ska dras ut till en fullfjädrad biofilm. I det här fallet har Holm och hans tre medförfattare valt att addera en sidostory om barnhemsbarnet Vera, hennes sjukliga syster och etablissemangets föreståndarinna Fru Hedqvist, som gör allt för att hålla igång verksamheten trots ständigt skral ekonomi.

Stjäler Karl-Bertils plånbok

Därefter kopplas sedan barnhemmet till Familjen Jonsson när Tyko utses till stadens välgörare efter att ha gjort misstaget att råka donera pengar till barnhemmet istället för till en herrklubb som också av en händelse associeras med namnet Hedqvist. Samtidigt träffar Karl-Bertil på Vera första gången när hon stjäler hans plånbok, men det blir inte den sista.

Igenkänningens makt är stor

Allt detta nya flätas på samma gång närmast omärkligt in i det händelseförlopp vi ser varje jul på det tidigare SVT-monopolet, och igenkänningens makt är stor, och då inte minst för att miljöer samt för all del också karaktärer är inspirerat återskapade enligt Per Åhlins animationer.

Jonas Karlsson briljerar som fryntlige Tyko

Mest lik originalen av alla är för övrigt en oigenkännlig Jonas Karlsson, som självaste Tyko. Så här har ni aldrig sett honom, och han är härligt briljerande som det fryntligt grymtande och oftast lätt buttra familjeöverhuvudet. På samma sätt gör den lockige Simon Larsson en lovande insats i sin filmdebut som Karl-Bertil.

En välsignad jul garanteras

Vad mer? Ja, dialogen är i många fall tagen ordagrant från Tage Danielssons manus, och det är lätt att tänka sig att folk i biosalongen kommer att frestas att utbrista replier typ ”Jag har närt en kommunist vid min barm” mer än en gång medan filmen rullar på filmduken.

Med detta sagt; det behöver väl knappast påpekas att det här kort och gott är en välgjord, rolig och varmhjärtad feelgood för hela familjen. Med Karl-Bertil Jonsson kommer det garanterat att bli en välsignad jul även på bio i åt.

Skriven 2021-11-11

print

Våra samarbetspartners