ANNA KAROLINA : FÖRSVARAREN – tajt och spännande redan från första sidan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Ebba Tapper (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 335
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-17
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-05-14

Tidigt Crimetime-belönade Anna Karolina är väl mest känd för sina böcker om nyutexaminerade polisen Amanda Paller och sitt samarbete med Mons Kallentoft, men Försvararen utgör grunden till något helt nytt, om än med spelplatsen i bekanta litterära marker.

Inte minst är hennes nya protagonist ingen duvunge initialt som Paller utan en sliten, vanärad och alkoholiserad polisiär existens, som ser ut att ha satt sin sista professionella potatis.

Ständigt sug efter starka drycker

Svagheten för starka drycker präglar för övrigt också hennes nuvarande vardag i ohälsosamt stor omfattning. Suget finns där ständigt, och hon riskera allt för att ta en värmande sup när pressen och ångesten hotar att ta över och självförtroendet tagit stryk.

Kanske en chans till upprättelse

Den hon som åsyftas är utfrysta polisen Ebba Tapper. Utfryst efter att ha fått skulden för att en stökig tonåring tagit livet av sig i kölvattnet på polisiär närkontakt i allmänhet och Ebbarelaterad dito – antyds det – i synnerhet.

Så nu deppar hon mest hemma i spritångorna. Fram tills en möjliget presenterar sig. Eller kanske snarare en chans till upprättelse. Som utredare åt en målmedveten elegant advokat vid namn Angela Köhler icke desto mindre. Ett mord har skett, och nu ska det bli Ebbas uppgift att reda ut begreppen.

Blodigt uppvaknande

En ung kvinna har tagits av daga, och det ser mörkt ut för brodern, forne fotbollstjärnan Nicolas Moretti. Inte så konstigt kanske. Han har trots allt vaknat upp blodig med sin syster Jasmines döda kropp intill sig efter en kväll präglad av drogpartajande. Och vad värre är; i panik har Nicolas försökt fly och mörka sin blotta närvaro i systerns alldeles för dyra lägenhet.

Ett mindre antal misstänkta

Med andra ord ser det ut som öppet mål för åklagaren, men eftersom polisen gjort ”ett uselt jobb”, i alla fall enligt Angela, ska det finnas goda möjligheter att få till en friande dom. I rockärmen hittas nämligen ett mindre antal individer som det också finns anledning att misstänka. däribland en våldbenägen fyllbult som Jasmine hamnade i bråk med kvällen innan.

Hemsöks av arrogant svin

Samtidigt är det inte bara detta problematiska mordfall som präglar Försvararen. En hel del utrymme ägnas även åt Angela Köhler. Det verkar nämligen finnas en mörk sida hos advokaten Ebba inte riktigt kan greppa, och som inte detta vore nog hemsöker ex-polisens överordnade John Hellberg henne jämt och ständigt. Inte så konstigt kanske eftersom det var han som tvingade bort henne från poliskåren, men det är också ett obestridligt faktum att mannen är något av en streber och ett arrogant svin.

Svettig och överraskande upplösning

Hur ska detta sluta, undrar måhända vän av ordning nu. Well, det ska givetvis inte avslöjas, men så mycket kan sägas som att upplösningen blir både svettig och överraskande. Överraskande både vad gäller graden av ruggighet och mängden av twists, för att nu uttrycka det mer precist.

På samma sätt ter sig det hela tajt och spännande redan från första sidan. För öppningen är närmast genial. Eller vad sägs om ”En av oss kommer att dö idag”, säger Jasmine, placerar sin svagt rosamålade läppar runt sugröret och tar en sipp av sin Gin Fizz. Det kan man kalla en stark inledand mening garanterad att fängsla läsaren och undra över fortsättningen.

Ljuv och blodig hämnd

Och mycket riktigt gäller det även ”yours truly”. För därefter är man fast, och sedan kopplar författaren greppet allt hårdare efterhand som handlingen fortskrider. Den slutliga vägen mot klimax går inte av för hackor om man säger så, och utan att nu bli övertydlig kan sägas att hämnden blir både ljuv och blodig på ett oväntat sätt.

Innan bokens sista replik kullkastar något vitalt man redan trodde sig veta i en knorr som föranleder en att sukta efter mer, för övrigt. Snyggt jobbat, Anna. Verkligen tjusigt är man benägen att utbrista.

print

Våra samarbetspartners