KAROLINA OLSON HAGLUND : JULGODIS – gott och blandat i recepten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Genre: Kakor, bakning, glasering & dekorering
Antal sidor: 109
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-01

Ha en vit jul med massor av frosting och kokosflingor och pudersocker och vit choklad … ! Julgodis fungerar faktiskt lika bra som “året runt godis” – det är väl mest knäck som känns säsongsbetonat. Godis behöver inte alls var så sött och det kan mycket riktigt vara riktigt nyttigt … som tomte-röda jordgubbar med kokos på!

Flera recept är utan socker … Eller snarare: utan vitt socker. Det goda kommer till exempel från dadlar, honung, kokos, nötter och/eller mörk choklad. Chokladbollarna med dadlar och kokos blir snabbt en riktig favorit, liksom hemgjord (nästan nyttig) julbounty … Och vilket bra recept på hemgjord trillingnöt!

Extra bra som presenter

Det finns massor av tips på att göra egna presenter (eller ge bort den här boken i present, “the gift that keeps on giving”!, och hur man kan göra dem goda, vackra och personliga. Vissa recept är märkta med en etikett för att visa att de är extra bra som presenter. Andra recept är utmärkta för sin nyttighet. Ytterligare recept är utmärka för sin snabbhet …

Vissa recept är både snabba och nyttiga … och egentligen kan väl det mesta bli fina presenter, inslaget i snygga askar och burkar?

Gott och blandat i recepten

Gul saffransfudge får komma igen till påsk. I många länder har saffran inget att göra med jul (i många länder har man i och för sig inte ens jul, men man odlar saffran!) och gul fudge är både snyggt och smakrikt.

Chokladbräck, fikonkonfekt, nougatpuckar, mörka mintkyssar, tryffel, praliner … det är verkligen “gott och blandat” i recepten. Och så lingonmarmeladen i fyrkantiga godisbitar. Den är en fullträff. Och kan göras på annat än lingon … Påminner lite om julgodiset nummer ett i Storbritannien … Turkish Delight. (Färg: grön-blå-lila-rosa).

Turkish Delight mot förräderiThe Lion, the Witch and the Wardrobe. I en svensk översättning får han kola som lön för förräderiet. Ingen säljer ut sina syskon för bara lite kola! Turkish Delight däremot … Mmmm … Och så får man ha i åtanke att Edmund lever i andra världskrigets England, han har evakuerats från London, han har inte fått Turkish Delight på evigheter, allt är ransonerat och socker finns knappt att få tag på …

Grädde på moset med drinktips

Nu för tiden kan vi trolla fram nästan vilket godis som helst – utan häxhjälp! – men gärna med hjälp av en god receptsamling. Som den här.

Det finns totalt 50 läckra recept i boken, allt illustrerat med vackra och stämningsfulla bilder – och som grädde på moset (eller som grädde på chokladen!) avslutas boken med goda och nästan nyttiga drinktips …

För en Riktigt God Helg!

Skriven 2020-12-20

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners