MARI JUNGSTEDT : ANDRA SIDAN MÅNEN – inte mycket slår hennes Málagasvit

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Serie: Málagasviten (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-07

Det finns de som säger att svensk sommar kräver svenska deckare som måste utspela sig i genuint svenska miljöer. Jag säger: det är inte mycket som slår Marie Jungstedts Málagasvit.

Dock, kanske som ett slags försonande gest gentemot de läsare som absolut måste ha svenska miljöer i sina svenska sommardeckare, så utspelar sig själva mordscenen på Höga kusten i Sverige. Ett nyförälskat par, han svensk, hon spanjorska, skjuts till döds på nyårsafton när de sitter och myser i sin badtunna. Vapnet: armborst. Det har man inte sett som mordvapen sedan James Bond rullen For Your Eyes Only.

Pangfirande med het mat och heta hantverkare …

Snabbt klipp till den 2 januari, och nu befinner vi oss på en annan och mycket varmare kust, Solkusten i Spanien. Lisa Hagel är mycket dagen efter. Hon och hennes bästa väninna Annie, som jobbar på Svenska Magasinet, har haft en riktigt lyckad nyårsafton med läcker mat, gott vin och ett par stiliga hantverkare. En riktig pangkväll – utan dödsskjutningar. Så ringer plötsligt Lisas gamle vän Hector Correa. De träffades på en flamencokurs där ljuv musik uppstod, och inte bara dansmusik.

En inte-så-romantisk nyårsresa för två

Hector behöver hjälp. Han har ett dubbelmord att utreda, varav ett av offren är spansk medborgare. Han behöver en tolk. Eftersom Lisa är utbildad tolk, och eftersom hon har hjälpt honom med svåra mordfall i det förgångna, så bjuder han med henne på en inte-så-romantisk nyårsresa för två till svinkalla Örnsköldsvik.

Solkustens ljusskygga miljöer granskas

Nutid och dåtid, Sverige och Spanien, kopplas ihop under romanens gång. För även i Solkustens charmiga turistfällor och välbesökta hamnkvarter finns ljusskygga miljöer.

Samtidigt utvecklar sig relationen mellan Lisa och Hector. För att fritt parafrasera en dansbandsklassiker och schlagervinnare “… är vi mer än bara vänner?”. Och flamencofantaster och kollegor som utreder ett dubbelmord? Det får framtiden utvisa. En fortsättning på Málagasviten är utlovad.

Meditativa betraktelser i korta kapitel

Handlingen serveras i korta, kärnfulla kapitel, som oftast avslutas med filosofiska betraktelser i en eller ett par meningar, istället för stressiga cliffhangers. Trots att genren är högklassig spänningslitteratur så gör detta grepp boken till närapå meditativ läsning – både i klassiskt inbundet format och i ljudbokstappning.

print

Våra samarbetspartners