KINDERGARTEN COP – åldrad komedi av sött och salt med onödigt våldsamt slut och Arnold Schwarzenegger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Svensk biotitel: Dagissnuten
Regi: Ivan Reitman
Skåndespelare: Arnold Schwarzenegger, Penelope Ann Miller, Pamela Reed, Linda Hund, Richard Tyson
Land: USA
År: 1990
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 111 minuter
Distributör: Majeng Media
Betyg: 3

1980-tals film har gått som smör i solsken under pandemitider – 5 av 6 filmer i Josh Gads populära serie Reunited Apart var från 1980-talet. Ett av de mest sedda avsnitten var det om Ghostbusters – givetvis med Ivan Reitman och Jason Reitman som gäster. Men Ivan Reitman gjorde mer under 1980-talet än Ghostbusters och Ghostbusters 2 … han gjorde också en hel hög komedier med ingen mindre än Terminator-gubben Arnold Schwarzenegger i huvudrollen. Inte det självklara valet för en komedi … men det fungerade. Kindergarten Cop har fått flera “kopior” i våra dagar – som till exempel My Spy som kom tidigare i år.

Alla småpojkar är misstänkta

Arnold Schwarzenegger spelar John Kimble, en agent som måste gå undercover för att få tag på en skurk som han letat länge efter … och han har fått ett hett tips från en tjallare att skurken är ute efter sin son, som går på dagis någonstans på den amerikanska vischan. Ett litet krux: Kimble vet inte hur sonen ser ut eller vad han heter, och inte heller hur skurkens ex ser ut eller vad hon heter … Alla små pojkar i hans dagisgrupp är alltså “misstänka” … men att förhöra små kids är inte det lättaste, för de säger ju typ vad som helst!

Onödigt våldsamt slut

Kindergarten Cop är en blandning av sött och salt – väldigt mycket sött i mitten, men därefter ett onödigt våldsamt slut (är det verkligen så smart gjort av “hjälten” att skjuta ihjäl en pappa som bara vill ha delad vårdnad inför hans kidnappade fyraårige son?) – ett slut som förmodligen bidragit till att det står 15 år som rekommenderad gräns på ett omslag där Arnold står och bollar med småungar. Helt surrealistiskt.

Biffighet, pudelfrisyr och gigantiska axelvaddar

Filmen ser ofta ännu roligare ut för att den har åldrats. Arnold går med byxorna uppdragna till armhålorna och har väldigt töntig 80-tals stil och visar upp den typ av “Belgian Blue” biffighet som idag är så ute. Hans kärleksintresse har en gigantisk pudelfrisyr och den typen av tröja som hela tiden glider ner och blottar en axel. (Varför kom någon på ett sådant mode över huvud taget?) Skurken har den typ av överdrivna gigantiska axelvaddar som ser ut att platsa i humorsketchen Pappa jag vill ha en italienare av Galenskaparna och Aftershave.

”Buddy-bromance” med tjej och kille

Ett plus i kanten är en ovanlig omaka “buddy-bromance“. Vanligtvis paras två omaka killar ihop i amerikanska snutfilmer och actionkomedier. Här är det en kille och en tjej. Tjejen är minst lika tuff som Arnold, hon har praktiska kläder och en praktisk modern pagefrisyr och ser minst töntig ut i hela filmen … och hon älskar mat och ska gifta sig med en kock. Personkemin mellan de två omaka personerna gör att man funderar på varför man inte klarar av att göra fler buddy-movies eller “bromance” actionkomedier där en tjej och en kille paras ihop istället för två killar …

Hånglar upp i soffa

Ivan Reitmans son Jason Reitman har nu hand om den nya Ghostbusters filmen, och i denna film dyker Jason upp i en liten roll som brådmogen skolpojke som struntar i brandlarmet för att i lugn och ro hångla upp en tjej i expeditionens gamla soffa. Filmisk inskolning sker ibland väldigt tidigt, när äpplet inte faller långt från päronträdet.

Skriven 2020-12-30

print

Våra samarbetspartners