MY SPY – den roligaste agentparodin på länge

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skådespelare: Dave Bautista, Chloe Coleman, Parisa Fitz-Henley, Kristen Schaal, Greg Bryk
Land: USA, Kanada
År: 2020
Genre: Action, Komedi
Längd: 99 minuter
Format: DVD/VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

My Spy är en riktigt lyckad actionkomedi, en drift med spion-och – agentgenren som i sina mest välpolerade stunder överglänser det mesta inom genren familjevänlig actionkomedi.

CIA-agent som perfekt bäste vän

I huvudrollen som CIA agenten JJ syns Dave Bautista, känd från Guardians of the Galaxy – och han gör sin vana trogen en ganska fåordig och träig, hunkig machoman. Men det fungerar i just den här kontexten, och det fungerar främst som kontrast till den ensamma nioåriga lilla flicka vid namn Sophie som bestämmer sig för att den buttre CIA-agenten skulle bli en perfekt bäste vän …
“Mobbad mellanstadieunge skaffar fantasikompis som sätter omgivningen på plats” har figurerat i många böcker och filmer – bland annat i The NeverEnding Story där Bastian blir vän med en hundliknande drake som snabbt sätter mobbargänget på plats.

Slår ner tolv skurkar

Nu finns ju denne buttre CIA-agent i verkligheten, men han är ändå något av en fantasikompis. Någon att äta glass med, åka skridsko med, dansa med, laga mat med, göra matteläxan tillsammans med … (“Om två personer ska slå ner tolv skurkar, hur många var slår de ner?” Smart svar: du får alla tolv, medan din partner hejar på dig från skåpbilen … !)

Den lilla flickan tar också JJ med till skolan när det är “parents and special friends day” och han berättar om sitt liv som jägarsoldat och sedan hemlig undercover agent för CIA (eftersom det är sådan information som man kan lita på att ett klassrum fullt av mellanstadieungar och deras föräldrar och speciella vänner inte sprider vidare …) och plötsligt blir Sophie populär!

Scenen där Dave Bautista gungar med fyra mellanstadieflickor på en gungbräda påminner om en scen från Elsa Beskows Tomtebobarnen där en tomte väger lika mycket som (eller mer än) fyra späda små älvor …Sophie begär också spionlektioner från sin nye vän JJ och hon är snabb att lära sig allt …

Ett supersmart tekniskt geni

Chloe Coleman uppvisar precis rätt mix av sårbarhet och lillgammal kaxighet för att den här actionkomedin ska fungera emotionellt, och hennes rollkaraktär Sophie blir bitvis till en del i en buddykomedi, när inte JJ är tillsammans med Bobbi. Klädstilen är ironiskt fransk – smårandiga tröjor och ett upp- och nervänt Eiffeltorn – och hennes scener ackompanjeras stundom av cool fransk popmusik.

Referenser till andra spion-, soldat- och agentfilmer förgyller komedin, liksom Bautistas parhäst i buddykomedin. Kristen Schaal spelar Bobbi, ett supersmart tekniskt geni som så gärna vill bli en agent som är ute i fält … Det hela är lite som buddy-/bromancekomedin (och duvfilmen) Spies in Disguise, men mycket roligare, och det är kul att för ovanlighetens skull spelas det omaka buddy-/bromanceparet av en tjej och en kille istället för två killar … Och duvor finns också med. I en helt osannolik scen … “I did not see that coming!”

Kolla på Notting Hill och rädda världen

Om man skulle missa några referenser och blinkningar till andra filmer så förklaras de nästan alltid i dialogen … Bautista spelar alltså en machohunk som älskar Notting Hill. Ett klipp från den filmen finns med i filmen. (Snudd på övertydlig förklaring.) Och ja, det finns åtminstone en referens som barnen känner igen – när JJ gömmer sig E.T.-style bakom en hög av gosedjur och leksaker och försöker att smälta in …

Så många agenter går jämt runt och surar medan de ska rädda världen … Vem vet, de kanske bara behöver kolla lite på Notting Hill och få en nioårings klarsynta råd om att “Ha kul!“ för att tina upp?

Tjejen kör när det är dags för biljakt

My Spy har gott om bra icke-objektifierade tjejroller (watch and learn 007!) – Sophie, Sophies mamma, Bobbi, Christina … och bäst av allt: i den romcom som utvecklar sig mellan JJ och Sophies mamma så är det han och inte hon som får en makeover … Standardmodellen har flippats.

Det är han som måste lära sig att fånga dagen, att ha kul, att ha en snygg skjorta att ta på sig och att ta hand om sin hy … Makeover transformationen fixas givetvis av “the gay neighbours” – som uppvisar ännu en variant på buddy-/bromancetemat. Makeovers i filmer är nio gånger av tio för kvinnliga huvudpersoner – så ja, fler manliga karaktärer borde få samma “fab five” treatment som JJ.

Förutom en reverse-role för makeover objekt, så blir det tjejen som får köra bil när det är dags för biljakt, och det är även tjejen som får göra den slutgiltiga räddningen …Och i Europa har JJ en tuff kvinnlig spionkollega, Christina, som gör sitt för att sätta dit skurkarna.

Skurkslagsmål till festlig popmusik

My Spy är den roligaste agentparodin på länge! Extra plus för att en skojig liten huvudroll spelas av en riktig dresserad terrier som gillar bacon och inte av en generisk CGI-skapelse … även fisken Blueberry spelas av en riktig fisk (både hundskådespelare och fiskskådespelare finns omnämnda när sluttexterna rullar).

Man har också gått in för riktigt festliga (och ofta barnvänliga) musikval – Sophie gillar fransk musik och cool fransk pop kan höras i bakgrunden till några av hennes scener. Det är inte ofta man ser skurkslagsmål och biljakter och explosioner till 99 Luftballons, I will survive (med rysk text) och Britney Spears … Hit me baby one more time … Max Martin, du kan vara stolt över din hit! Till och med “hitmen” som JJ diggar den!

Hårt prövad CIA-chef

Ken Jeong borde förresten få vara med i fler filmer, och Asian-Americans i allmänhet är grymt underutnyttjade i Hollywood.

I My Spy spelar Ken Jeong en hårt prövad CIA-chef – och det sista kravet som JJ ställer i filmen är att hans partner Bobbi ska få samma lön som han själv. Och JJ tillägger att superspionen Christina som tagit över spionjobben i Berlin och Paris (för att JJ ska få vara i Chicago med Sophie) också ska bli uppgraderad till hans lönenivå … Ken Jeong ser förtvivlad ut och hänvisar “upstairs. Fast det går inte. Eftersom de befinner sig på översta våningen i en skyskrapa.

Lika lön för lika arbete och en makeover

Kan du tänka dig 007 ställa sig upp och säga att han säger upp sig från jobbet om inte Miss Moneypenny får en vettig löneförhöjning? Eller dra igång en kampanj “lika lön för lika arbete“? Eller låta sin tjej skjutsa honom under biljakterna? Kanske han borde göra det. För att hänga med i tiden. Och sedan unna sig en fab five-makeover av ett par gaypolare … Och ta Sophies spionråd och släppa loss och åka skridskor eller dansa och ha kul …

My Spy går hem från 007 år och uppåt … och en uppföljare är på gång!

Skriven 2021-02-22

print

Våra samarbetspartners