MICHAEL BOND : PADDINGTON ORDNAR ALLT – fyller 60 och firar med jubileumsutgåva

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Paddington Helps Out
Förlag: Modernista
Översättning: Ingrid Warne
Serie: Paddington
Läsålder: 6-9 år
Genre: Klassisk skönlitteratur
Antal sidor: 138
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum (nyutgåva): 2020-05-29

Paddington ordnar allt fyller 60 år i år. Visst är det då passade med en jubileumsutgåva? Paddington gillar att hjälpa till och han vill så gärna ordna allt … men oftast ställer han till det, i all sin välmening. Paddingtons öden och äventyr presenteras i en fin nyutgåva där varje kapitel presenterar ett avslutat äventyr – med tillhörande rabalder och förvecklingar.

Auktion, biobesök och hemmafix med kladdiga tassar…

Historierna som finns samlade i Paddington ordnar allt är: A Picnic on the River (Paddington och familjen Brown hyr en båt … och gissa vem som ramlar överbord!), Paddington Makes a Bid (Mr Gruber tar med Paddington till en auktion, när det är dags att fylla på antikaffären, och Paddington vill verkligen hjälpa till och göra fynd!), Paddington and “Do It Yourself” (Efter att Paddington har läst ett gör-det-självreportage är han övertygad om att han kan snickra ihop en fin present till Mr Brown), A Visit to the Cinema (Paddingtons första biobesök blir något alldeles extra), Something Nasty in the Kitchen (Paddington försöker laga middag till Browns), Trouble at the Launderette (Paddington försöker göra grannen, Mr Curry, en tjänst), Paddington Dines Out (Paddington fyller år och hela familjen ser fram emot god mat på en femstjärnig restaurang – medan Paddington bara vill ha en marmeladsmörgås).

Ständigt redo för utflykt – och flykt…

Picknick utflykter och “a day out” är fortfarande populärt. Man behöver inte åka långt, eller göra något dyrt, för att ha roligt – och en dag räcker för en hel massa dramatik och äventyr. Speciellt för en björn som Paddington …

Intressant är att kapitlet med utflykten till floden inleds med att beskriva hur Paddington vaknar för tidigt av underliga ljud (familjen ska överraska honom med en utflykt) och det första han gör är att kontrollera att hans resväska är på plats med förnödenheter och alla viktiga papper – Paddington har numera ett tryggt hem hos familjen Brown, men hans liv som flykting har satt sina spår, och det är säkrast att ha resväskan redo – om det skulle bli en naturkatastrof eller om något annat skulle tvinga Paddington med familj på flykt …

Gamla trender – som nya!

Trender som Bond tar upp i Paddington ordnar allt har hunnit bli ännu starkare och ännu mer aktuella idag! Så många tidningar, tidskrifter och även TV-program får gör-det-självandet att se så löjligt lätt ut. I själva verket är det löjligt svårt. När det gäller Paddington går allt fel som kan gå fel … Och inte blir den nya hantverkshobbyn lättare av att Paddington har tassar.

När det gäller auktioner och antikviteter … denna volym av Paddington fyller 60. The Antiques Road Show (eller Engelska Antikrundan, som programmet kallas på SVT) har fyllt 40. Och är trendigare än någonsin. Folk köar i timmar för att få reda på om det som de hittat, ärvt, fyndat eller ropat in på auktion kanske är värt något alldeles extra?! Vad ökar i värde och vad minskar i värde?

Antikfynd för marmeladburkar

Mr Gruber är ute efter fynd på auktionen, som han sedan kan sälja i sin antikaffär med en viss förtjänst. Då får man inte tappa huvudet och ge för mycket … Men ingen kan ju slå Paddington när det gäller sparsamhet! Så när Paddington räknar upp sina surt förärade slantar för att köpa ett ställ till sina syltburkar så vågar ingen bjuda över … för den lille björnen är säkert en antikexpert och dyrbarheten är säkert en förfalskning … För ingen sätter väl sina kladdiga marmeladburkar i en ovärderlig äkta antikvitet? Jo .. Paddington! Fast den lille björnen har ju rätt. Att använda och att älska saker är en del av deras historia. Man ska våga uppskatta saker för att de är fina – och serverad från en vacker antikvitet smakar sylten och marmeladen ännu godare.

Paddington som filmstjärna

Biobesök är något alldeles extra speciellt när man aldrig förr har varit på bio! Paddington har så sett fram emot att se en klassisk western, white hat, black hat, hjältar och skurkar, action och pang-pang … och han vill bjuda hela familjen på bio. På den här tiden var biografer “movie theatres” och man fick ett helt program för sina slantar. Kvällens program bjuder bland annat på tecknat, en journalfilm, två långfilmer och live musik från en känd pianist. Flygeln ska komma upp genom golvet! Massor av festliga förvecklingar uppstår under kvällen — bland annat så klagar Paddington direkt på att den första filmen var för kort, han fick inte valuta för pengarna. Vad han hade sett var “previews” — alltså reklam för kommande veckas program och framtida filmer.

Att gå på bio innan TVs genomslag var extra speciellt. Men sedermera blev Paddington TV-stjärna både i verkligheten och i bokserien. Michael Bond jobbade som kameraman på BBC och skrev flera Paddingtonäventyr direkt för barnprogrammet Blue Peter. Numera har Paddington intagit biograferna som filmstjärna i egna biofilmer …

En kock – och mycket soppa…

Att försöka göra snälla saker för sin familj och sina vänner – som att hjälpa till med matlagning och tvätt — är ett tidlöst tema, och så mycket kan gå snett när det ska mätas och lagas och kokas …

Familjen Brown får mycket mer mat än vad de någonsin kan äta upp och Mr Curry får mycket mindre ylletröjor än vad han någonsin haft.

Femstjärnig marmelad

Födelsedagsmiddagen är ett äventyr helt i Paddingtonklass – för ingen annan går väl på femstjärnig restaurang för att äta en marmeladmacka? Men Paddington har ju helt rätt – man ska äta det godaste man vet när man firar istället för någon underlig specialitet, och en femstjärnig restaurang måste ju ha extra god marmelad!

Paddingtons familj och vänner är som alltid lojala mot Paddington – och Paddington klarar av att charma de flesta. Charm och artighet räcker en lång väg och hela restaurangen sjunger Happy Birthday för Paddington … när Paddingtons nyaste vän övertalar restaurangens orkester med hjälp av en “lapp”. Originalets “note” är givetvis en “banknote”. Charm och artighet lönar sig för att få som man vill. Men det gör även generös dricks …

Dubbla födelsedagar

Paddington har förresten två födelsedagar om året – en sommarfödelsedag och en vinterfödelsedag. Men hur många födelsedagar som han än firar … så åldras han aldrig ett morrhår!

Paddington känns fortfarande lika ungdomligt pigg och nyfiken 60 år senare.

Boken innehåller de klassiska Paddington illustrationerna av Peggy Fortnum – ständigt lika humoristiska, kluriga och underfundiga.

Skriven 2020-09-14

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners