GORDON KORMAN : EN FALSK TON – tonvikt på äventyr i rasande fart blandat med humor och vitsiga repliker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: One False Note
Förlag: Modernista
Serie: De 39 gåtorna
Översättare: Karolina Sahlin, Olle Sahlin
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 173
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-05-24

Da Vinci koden för kids. En skattjaktskapplöpning över hela världen för att hitta 39 ledtrådar – och våra hjältar, syskonen Amy och Dan Cahill, är absolut yngst i skaran.

39 gåtor skulle kunna vara en homage till Hitchcock och The 39 Steps, men det här är knappast skräck eller thriller eller spionhistoria. Även om det jagas en hel del, och det är fullt av kodade meddelanden och kryptiska ledtrådar i hela äventyret.

Ett stamträd fullt av alla historiska kändisar utom Jesus

Amy och Dan och deras slemma släktingar har ett stamträd där det ingår alla möjliga kändisar. Ja, inte Jesus och Maria Magdalena (det har Da Vinci koden redan bränt) men dock den uppfinningsrike Benjamin Franklin, de musikaliska syskonen Amadeus och Nannerl Mozart och den tragiska drottningen Marie Antoinette (som aldrig sa “Låt dem äta kakor”).

Fakta om konst, musik och vetenskap

Liksom i Da Vinci koden så finns en massa historiska fakta inpackade i berättelsen, om konst, musik och vetenskap, för att ge illusionen av lärdom när man läser. Men det finns ännu mera påhitt i samband med de historiska personerna. Franklin, Mozart och Marie Antoinette, och gud vet vilka fler, är alla inblandade i samma superhemliga superhemlighet som vi inte vet vad det är – lite som de frimurarliknande sällskapen i Dan Browns böcker.

Stafettresa och stafettskrivning

Resan är en stafett, där en ledtråd leder till nästa och så vidare, och skrivandet är också en stafett. Olika kända barnboksförfattare och Young Adult författare har hand om olika volymer. Ettan skrevs av Rick Riordan (Percy Jackson, Olympens hjältar), tvåan är skriven av kanadensaren Gordon Korman (Bugs Potter, Bruno & Boots).

Tonvikten ligger på äventyr i rasande fart, blandat med humor och vitsiga repliker.

Amerikaner på semester hinner aldrig koppla av …

Resan påminner lite om amerikaner på “semester” och då kan man inte koppla av en sekund. Deras mål är “to do Europe” – och för att “göra Europa” måste man hålla ångan uppe. Man kan inte slösa bort flera dagar på en stad eller ens ett land.

Amy och Dan har hunnit med Paris, Wien, Salzburg och Venedig (plus en skärmytsling någonstans i Tyskland i bara farten) – och sedan är det dags att dra vidare till Japan. Man kan ju inte lulla runt i Europa i evigheter. Nu har de gjort Europa. De har tillbringat flera dagar där. Sayonara Europe. Nästa gång får vi förmodligen veta hur samurajerna är släkt med Amy och Dan & Co.

Motorbåt istället för gondol

Reality check när det gäller omslaget: Amy och Dan navigerar aldrig en gondol i Venedig – de är istället inblandade i en motorbåtsjakt där en massa saker kvaddas. Det är som upplagt för en Netflix serie. Tågjakt, biljakt, båtjakt … och en “jagad till fots av ilskna benediktinermunkar” scen serveras bara i denna volym – det är minsann bokstavligen att ge publiken “a run for their money”.

Ring Spielberg

Det finns elva böcker i originalserien, som har blivit översatta till en mängd olika språk, och även en spin-off serie. De två första delarna i originalserien finns översatta till svenska och Steven Spielberg köpte upp filmrättigheterna redan 2008. Så vill du se Amy och Dan på vita duken (eller på en streamingplattform nära dig) och har megabucks att bränna på jakter världen runt – ring Spielberg.

print

Våra samarbetspartners