RICK RIORDAN : BENKNOTORNAS LABYRINT – vild jakt runt jordklotet av författaren till Percy Jackson

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Maze of Bones
Förlag: Modernista
Serie: De 39 gåtorna (del 1)
Översättare: Olle Sahlin och Karolina Sahlin
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 237
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-12-19

Amy och Dan Cahill, fjorton och elva år gamla, ska ge sig ut på en vild jakt runt hela jordklotet för att hitta 39 olika ingredienser som ska göra dem mäktigast i hela världen. Drawback: deras galna släktingar är på jakt efter samma 39 ingredienser, och flera av släktingarna har siktet inställt på att döda Amy och Dan. Istället för “Meet the Fockers“ – “Meet the Cahills!” Eller i svensk översättning: Släkten är värst!

När Rick Riordan planerar en ny serie förväntar man sig halvt om halvt att alla barnen ska vara halvgudar. Söner och döttrar till grekiska, romerska, egyptiska eller fornnordiska gudar. Riordan har hunnit ta sig igenom en hel del historisk religionsundervisning i underhållningsform. Mest känd och mest framgångsrik är och förblir den grekiske halvguden Percy Jackson, son till Poseidon.

Möt kändisar från världshistorien

Målgruppen är nu återigen mellanstadiebarn, scenen är återigen USA, och på kuppen ska vi lära oss om kändisar från världshistorien, som Amy och Dan Cahill är släkt med. Som Benjamin Franklin och Wolfgang Amadeus Mozart. Jakten på Benjamin Franklins hemligheter tar barnen genom USA och ända till Paris, ner i katakomberna som är fulla av benknotor och en ledtråd.

Nyanserade huvudpersoner, platta biroller

Amy och Dan är skildrade som nyanserade personer med färdigheter och förtjänster, rädslor och svagheter … Men släktingarna. Där talar man endimensionella karikatyrer i buntförpackning. Man har svårt att hålla isär vem som är vem, för alla är en samling otrevliga backstabbers.

Ett gäng släktingar förolyckas på vägen, men har ingen aning om vilka de var, man hinner inte lära känna dem. Och är det verkligen en bra idé av släktingarna att sätta eld på familjeresidenset, som är lika stort och dyrbart som Wayne Manori Batman filmerna, bara för att Amy och Dan befann sig därinne just då? Världshistoriens dummaste idé. För vinnaren kommer ju att ärva allt, och om “allt” delvis består av en hög med aska, är det ju inte någon stor idé att ha en skattjaktstävling över hela världen. Dessutom håller juvelerna och en katt på att bli innebrända, och ett ovärderligt bibliotek med ledtrådar blir innebränt.

Stafettpennan går vidare …

Handlingen slutar abrupt, det finns tio böcker till i serien, och förhoppningsvis kommer de att publiceras i någorlunda snabb takt så att ungarna inte hinner bli vuxna innan de är framme vid slutet.

Serien skrivs av olika bästsäljande ungdomsboksförfattare – nästa gång går stafettpennan till kanadensaren Gordon Korman och äventyret kommer att utspelas i Wien.

Ja, Amy och Dan Cahill är inte släkt med gudarna, däremot med Benjamin Franklin, Lewis & Clark, Harry Houdini, Mozart, Maire Antoinette (drottningen, inte fotbollsspelaren) och en hel rad andra historiska kändisar.

Riordan har även utvecklat ett utlovat lärorikt spel och Spielberg har köpt filmrättigheterna.

print

Våra samarbetspartners