MARK TREMONTI – gitarristen i Creed och Alter Bridge goes Sinatra, för dotterns skull

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ni känner honom som gitarrist i Creed, Alter Brigde och egna bandet Tremonti. Han är därmed också en av rockens mest aktiva och upptagna stjärnor. Med tre framgångsrika band i pipelinen – även om förstnämnda i ärlighetens namn legat i malpåse det senaste decenniet – finns det inte mycket tid över till sidoprojekt.

Men när Mark Tremontis egen dotter behövde stöd vaknade intresset åter för något som tog honom långt utanför sin bekvämlighetszon. De varma känslorna från barndomens familjegemenskap med Frank Sinatras musik vaknade igen, och nu är det färdiga resultatet här. Albumet Tremonti Sings Sinatra har avtäckts för världen, och att den sjungande guraspelaren är exalterad går inte att ta fel på.

– Nej, jag är mer exalterad för det här än för något annat jag gjort, medger han när vi får en pratstund via Zoom. Det här är något jag är väldigt stolt över, så jag kunde knappt vänta med att få ut det till världen.

Dottern en stor inspirationskälla

Mark berättar vidare och säger att han gjort skivan för sin lilla flicka Stella, någon han ser som en stor inspirationskälla. Det är nämligen hennes Downs-diagnos som gjort att han velat göra folk medvetna om detta syndrom.

Sångaren säger att han började fokusera på att sjunga som Sinatra för ungefär tre år sedan. Det var då försöken att efterlikna hans sångstil inleddes på allvar.

– Jag närmade mig det här på samma sätt som jag gjorde i egenskap av en ung gitarrist, och när sedan Stella fick sin diagnos gick ett ljus upp för mig. Det var då inspirationen kom till mig.

Måste vara besatt för att lära sig

– Men det här är inte precis den typen av musik du vanligtvis gör. Så vad var den största utmaningen med att göra den här skivan?

– Aah, det var väl mest bara hur jag skulle sjunga för att låta som Sinatra. Han var väldigt smart med fraseringen och tänkte på andningen. Så man måste vara besatt av att lära sig det där. Jag läste böcker om honom, och han spelade in 1.400 sånger. Därför var det också verkligen svårt också att hitta vilka jag skulle spela in.

Hade hur roligt som helst

Mark säger att han liksom många andra växte upp med Sinatra, och även om många nu inte är fans, så blev han en del av deras liv. Så när Sinatra låg på skivtallriken satte det alltid ett leende på allas läppar. Fast det där vet förstås inte gemene man, så det är givet att hans fans inte såg det här komma.

– Så är det klart. Men å andra sidan, något sådant här hade inga fans av någon med min bakgrund kunnat förvänta. Men jag hade hur roligt som helst när jag gjorde det här.

Mest personliga albumet

– Sedan kan jag tänka mig att Tremonti Sings Sinatra är ditt mest personliga album hittills också?

– Absolut, ja. Och det kommit till ett stadium nu då jag blir väldigt känslomässigt berörd över responsen. När jag ser all support jag fått och folk som hjälpa till är det svårt att inte bli det. Så det känns fantastiskt att jag kommit så här långt.

Hål i hjärtat

Att Mark blivit berörd av resan han tagit med Sinatras musik är inte så konstigt med tanke på dotterns svåra sjukdomsbild. Han berättar att redan innan hennes födsel hade läkarna upptäckt hål i hjärtat. Diagnosen för överlevnad såg dålig ut, och Mark och hans fru fick vet att om hålen inte minskade skulle man behöva operera.

– Det var något av det värsta jag varit med om. Försäkringsfrågorna var svåra, och vi behövde hitta de bästa kirurgerna Sedan gick det från att ha varit vår värsta tid till den bästa i våra liv. Men jag vill inte ens tänka på de som inte får samma vård som Stella fick. Sedan är det faktiskt bara omkring tjugo år sedan man började operera någon med Downs-syndrom överhuvudtaget.

Pratar om maffian istället för om insamlingar av pengar

– Dessutom handlar en stor del av de här tillkortakommandena ju om pengar, men Sinatra försökte göra skillnad där genom att samla in pengar till behjärtansvärda ändamål?

– Yeah, men det pratar folk inte om. Han samlade in över en miljard dollar, men folk pratar om hans kvinnoaffärer, slagsmål och maffian istället. Så det var en annan anledning till att jag ville göra det här.

Sånglektioner med Sinatras bandledare

Som historien går pitchade Mark initialt idén att göra en Sinatra-skiva till sin manager Tim Tournier, som blev i eld och lågor direkt. Denne i sin tur tog en gång i tiden lektioner av Ol´ Blue Eyes gitarrist Dan McIntyre. Vilket i slutänden ledde till att Mark kom i kontakt med croonerns bandledare Mike Smith. Därefter vankades det sånglektioner, och hängivenhet och talang för uppgiften ledde så slutligen till den plats han befinner sig idag.

– Oh my God. Allt bara hände när jag pratat med min manager. Det var ett lyckligt tillfälle då stjärnorna ännu en gång stod rätt på himlen. Första gången fick jag sjunga över telefonen, så de kunde höra att jag kunde klara av det. Sedan efter det prövade vi samma sak med ett sjuttonmannaband där alla hade spelat med Sinatra.

Skulle kunna göra 50 Sinatra-skivor

– Låter väldigt coolt. Men hur valde du sångerna till albumet? Det måste ha varit svårt att döda dina älsklingar?

– Yeah, det fanns många sånger som inte hamnade på den här skivan, så det är viktigt att vi kan göra en volym 2 också. Så jag var tvungen att göra uppoffringar när det gäller det där, men Sinatra har en sådan djup katalog att jag skulle kunna göra femtio skivor. Samtidigt vill jag uppvisa diversifieringen och djupet i den, inte bara New York New York och My Way.

– Men bortsett från det, vad tycker Stella om skivan?

– Hon älskar Frank Sinatra. Jag sjunger för henne varje dag. När jag var på turné zoomade vi, och då log hon alltid. Så nu sjunger jag hela tiden för henne och hon tycker det är jätteroligt.

Kräver vana att smutta vin på scen

– Vad händer härnäst. Tänker du ta Sinatragrejen på turné?

– Jag hade en show tidigare i våras, och den sålde ut på två dagar. Jag var rätt nervös då. Det är en sak att rocka på scen, men att sitta där på scen, smutta på vin och vänta på nästa tillfälle att sjunga är en annan sak. Det kräver lite vana och lärande.

Nu turnévända i Europa i vinter

– Sinatraskivan var vad jag förstår din prioritet i våras, men vad är statusen med dina andra band just nu?

– Alter Bridge släpper en ny skiva i september/oktober. Vi var i studion i april. Nu i sommar åker jag runt med Tremonti i Europa, och efter det kanske det blir lite Sinatrashower innan det blir ytterligare en vända till Europa i vinter.

print

Våra samarbetspartners