TREMONTI släpper nytt album innan Alter Bridge

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är bara att konstatera; Mark Tremonti ligger bakom två av de senaste tjugo årens mest framgångsrika band. Genombrottet med Creed i slutet på nittiotalet var monumentalt och gjorde honom och kollegorna till både världsstjärnor och affischnamn för post grungerörelsen. Därefter fortsatte framgångarna med Alter Bridge tillsammans med nuvarande Slashsångaren Myles Kennedy i mitten på 00-talet. Men på senare år har han prövat sina vingar på egen hand i det egna märkbart tyngre bandet Tremonti också. Karriären går således på högvarv, och under 2016 släpps nya album både med Alter Bridge och Tremonti. Men schemat är inte alldeles lätt att få ihop, så räkna inte med en comeback med Creed i brådrasket.

– Nej, för tillfället har jag inte tid, medger den sjungande gitarristen inte helt förvånande. Det går inte att jonglera med tre band, och nu med både en soloskiva och en turné med Alter Bridge som pockar på uppmärksamhet kommer jag att att vara upptagen under en lång tid framöver.

Den bistra sanningen är förstås också att relationen med Creeds dokumenterat problematiske frontman Scott Stapp åter försämrats. Drogmissbruk finns också med i bilden, och så sent som i mars 2015 avslutade sångaren en sejour på rehab. Fast under en period såg det för all del ljust ut. Efter att ha gjort avbön och bättrat sig efter tidigare missgärningar gick resten av bandmedlemmarna med på att återförena Creed igen 2009. Ett nytt album betitlat Full Circle spelades in och en turné följde. Framtiden såg åter ljus ut, men smekmånaden skulle inte bli alltför lång.

– Det har varit upp och ner mellan oss sedan Full Circle släpptes. Konflikter har blossat upp, men sedan har vi fått kontakt igen efteråt. Men nu när han är ute från rehab måste han hantera sina problem själv. Det är tufft i rock `n rollvärlden, men jag önskar honom allt gott.

Stapp och allt annat relaterat till Creed är dock ingen Mark funderar särskilt mycket på nuförtiden. Det finns så mycket annat att fokusera på i dagens läge, menar han och tillägger att det var så länge sedan nu bandet slog igenom och hade sin storhetstid. Mark antyder att det känns som en evighet sedan, och säger att han bara var en “kid” då i slutet på nittiotalet när allt exploderade.

I dag är gitarristen dock fullvuxen. Han har lagt ödet i sina egna händer, och håller liv i både Alter Bridge och solokarriären med det egna bandet Tremonti.

– Jag tror att folk har insett nu att Tremonti är en heltidsgrej. Det är något jag gör när Alter Bridge ligger nere. Jag har levt och andats vår musik ett bra tag nu, och på senaste skivan visade vi mer av vad vi är kapabla till. Vi använde våra styrkor och betonade dem.

– Under 2016 släpps skivor med båda banden. Vad kan fansen förvänta sig?

– Tremontiskivan kommer att vara väldigt lik vår senaste. Jag vill inte ändra konceptet allt för mycket. Vad gäller Alter Bridge har jag så här långt bara hunnit skicka över en del idéer till Myles, men vi ska träffas i januari för att börja arbeta på allvar med att skriva nytt material.

Mark berättar att fröet till Tremonti såddes i samband med att Myles Kennedy var på turné med Slash något år efter det senaste decennieskiftet. Sysslolös som han var började tanken på att göra något på egen hand ta form.

– Jag har alltid varit en låtskrivare, och jag hade massor av idéer liggande som inte direkt passade för Alter Bridge, så jag satte ihop ett band med killar jag trivs med. Vi är tyngre än mina andra band, men det det är ändå melodiskt. Jag har aldrig varit en fan av musik som är tung bara för sakens egen skull.

– Men fram till dess hade du alltid stått lite i bakgrunden. Var du inte rädd på något sätt för att ta steget fullt ut och själv fronta?

– Nej, jag har stått på scen i så många år, så jag var inte alls rädd. Det var bara ännu en rolig utmaning. Visst kände jag mer tyngd på mina axlar, men jag njuter bara av det. Jag har fantastiskt kul.

– Det låter som om du tycker det här jobbet är lika roligt som då du gav dig in i branschen någon gång i början på nittiotalet?

– Ja, rock’n’roll är alltid roligt. Den känslan försvinner aldrig. Men jag befinner mig på en annan plats idag. Jag är så glad över de erfarenheter jag fått genom att vara med i fler band än det jag började i en gång i tiden.

Skriven 2015-12-17

print

Våra samarbetspartners