ELIAS VÅHLUND & AGNES VÅHLUND : TILLBAKA – återigen ögongodis på högtflygande nivå i nya Handbok för superhjältar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Handbok för superhjältar (del 7)
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 94
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-20

Om något känns fel … är det troligtvis fel. Om någonting känns bra … är det kul att det säljer som smör!

När den första Handbok för superhjältar kom ut var undertecknad först ut med att hylla denna innovativa mix av “Pippi meets Kick-Ass Hit-Girl”, Rödluvan och vargen, superhjältehype med diversitet och japansk manga — allt kryddat med mystiska böckers magiska förmåga att förändra mobbades och utstöttas liv, modell The NeverEnding Story.

Mest populära boken i Sverige – dubbelt upp!

Numera behöver Handbok för superhjältar knappast någon närmare presentation – den senaste delen blev den mest sålda barn/ung boken i Sverige förra året. Som fysisk bok. Dessutom toppade den ljudbokslistan. Men … eftersom smart serieberättande (alltså av den typ av berättande som man ser i riktigt bra comic books och i japansk manga) är en så stor del av storyn är det lite synd att konsumera just denna bok enbart som ljudbok – då missar man den helt magiska och magnifika bildupplevelsen (däremot kan man ha ljudboken som komplement, om man vill ha någon som läser berättelsen högt för en samtidigt som man bläddrar i boken, om och om igen …).

En visuell fest

Handbok för superhjältar – Tillbaka är återigen en visuell fest – det är ögongodis på högtflygande nivå. Bilderna kompletterar en så stor del av berättandet – enbart karaktärernas blickar säger en stor del om vilka de är och vilket sinnestillstånd de är i (eller vansinnestillstånd).

Handlingen kretsar kring ett fall med kidnappade barn som superhjälten Lisa — alias Röda masken – och hennes tre vänner inte lyckats lösa. De kidnappade barnen kommer ändå tillrätta – men vad hade kidnapparna för motiv? En rad med mystiska inbrott verkar vara kopplat till den först så oförklarliga kidnappningshärvan.

Men Röda masken & Co har större problem än så — gänget håller på att falla isär, de olika medlemmarna håller inte sams längre … Och kan man ha en kompis med i ett superhjältegäng som inte har några superförmågor?

Vänskap och lojalitet – utan prestationskrav

Boken tar upp vardagliga frågor om vänskap och lojalitet och om att våga ha kul tillsammans utan prestationskrav – det behöver inte vara i ett superhjältegäng, det kan lika gärna vara i ett idrottslag. Som kompisar behöver man inte ha samma talanger, samma intressen, samma framgångar … det är bara viktigt att respektera varandra ändå.

Högtflygande upplösning utlovas

Själva deckarintrigen kring kidnappningarna och inbrotten och hur allt hänger ihop är så klart spännande för målgruppen, och det bäddas för en storslagen grand finale i del åtta i serien. Kommer Röda masken & Co att vara vänner igen – och räcker sammanhållningen för att lösa ett till synes olösbart mysterium? En högtflygande upplösning är utlovad, och ledtrådar till vad man kan vänta sig i finalen finns inbäddade i bilderna … Sommaren är kort, hösten kommer snart, och under vintern blir det mer superhjältefart!

print

Våra samarbetspartners