ELIAS VÅHLUND & AGNES VÅHLUND : UTAN HOPP – snyggt berättad med finurligt kompletterande av text och bild

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Agnes Våhlund
Serie: Handbok för superhjältar (del 6)
Läsålder: 6-9 år
Genre: Barn, Äventyr
Antal sidor: 96
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-29

Lisa har delat med sig av sin topphemliga Handbok för superhjältar till Robert, Max och Nick. Robert och Max gör framsteg, men Nick har fortfarande inte utvecklat någon superhjältetalang och han blir alltmer frustrerad. Samtidigt försvinner fler och fler barn från staden …

Lisa vill lösa mysteriet snabbt och rädda barnen, och hon hoppas på hjälp från Robert, Max och Nick … men de tillbringar den mesta tiden med att gräla med varandra. Tänk om hon varken lyckas med att rädda barnen eller med att leda och hålla ihop sin nybildade superhjältegrupp?

Förlorad tid för kidnappade barn

Samtidigt blir människorna i staden allt argare över alla mystiska försvinnanden och påeldade av tveksam nyhetsrapportering väljer några människor att ge sig på ensamma, utstötta och impopulära individer i staden. Lisa blir tvungen att jobba hårt för att rädda en man som varken hon eller någon annan gillar … och hon förlorar därmed ännu mer tid i kampen för att hitta de kidnappade barnen.

Att hjälpa de som inte förtjänar räddning

Det finns många både aktuella och tidlösa teman i Handbok för superhjältar. Medias ansvar, fake news, blind tro när det gäller att följa mediala kändisar, spirande fördomar mot de som är annorlunda, viljan att storma på och att ta rättvisan i egna händer … Frågan om man ska hjälpa och rädda även de som man inte tycker om (och folk som kanske inte förtjänar hjälp och räddning?) och givetvis – hur man är en bra kompis.

Nick blir under bokens gång allt mer avundsjuk och elak i sina kommentarer – han är rädd för att bli utesluten ur gruppen för att han inte klarar av att utveckla en superhjälteförmåga, men istället är det hans sätt att vara som gör att han håller på att sluta ut sig själv …

Finurligt kompletterande av text och bild

Det finns dock ledtrådar i bilderna att Nick visst har en superhjältetalang – när han sover och drömmer att han flyger, förvandlas han till en örn och flyger runt i sitt eget sovrum. Gå i sömnen finns det många som gör, flyga i sömnen är ovanligare!

Text och bilder kompletterar varandra på ett finurligt sätt och man kan roa sig med att leta mönster och ledtrådar i bilderna länge. Vem vet, man kanske hittar något som Lisa och hennes gäng förbisett?

Otroligt snyggt berättat

Läsåldern är rekommenderad för 6-9 år, och givetvis är det en bra bok både för högläsning och börja-läsa-själv, med alldeles lagom mycket text, men bilderna och berättandet gör detta till en comic book upplevelse som borde räknas som allålders.

Som alltid i den här serien: otroligt snyggt berättat! Vansinnigt snygg layout, en mångfald bland människorna som är rent härlig att betrakta, en look som påminner om den allra snyggaste japanska mangan, två coola hamstrar som förgyller handlingen ytterligare, byggnader, ödslighet och laglöshet som ibland andas lite Gotham City och flera lager med tankeväckande saker som vävs in i handlingen.

Massor av pyssel

Och … cliffhangerslut. Nästa del i serien kommer senare i år … men redan nu kan man roa sig med den nya pysselboken – massor av superhjältepyssel, med mysterier att lösa, uppdrag att utföra, hemliga meddelanden att dechiffrera, ordsoppor att fiska hemligheter i, saker att rita och måla, kluriga labyrinter, mattepyramid att fylla i, hitta vad som saknas på ett nöjesfält … Och allt precis lika snyggt designat som serien som inspirerat.

Favorit: uppdrag rädda Lisas fluffiga, storögda mangasöta hamstrar! Och att saker får ta tid – pysselböcker av bra kvalitet ska räcka länge, och det gör den här!

print

Våra samarbetspartners