LAUREN TARSHIS : JAG ÖVERLEVDE TSUNAMIN I JAPAN 2011 – ett katastrofscenario som tyvärr är helt sant

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I Survived the Japanese Tsunami 2011
Förlag: Lind & Co
Serie: Jag överlevde
Illustrationer, Foto: Scott Dawson
Översättning: Emeli André
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr och spänning
Antal sidor: 98
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-08-05

Jag överlevde tsunamin i Japan 2011 är ett actionpackat äventyr, en New York Times bästsäljare som lätt skulle ha kunnat bli tre gånger så tjock. Äventyret hade kunnat tas för en blockbuster katastroffilm. Men det här är ingen påhittad katastroffilm – scenariot är helt sant. Tyvärr.

Den värsta jordbävningen i historien

2011 inträffade den värsta jordbävningen i Japans historia. Det var också en av de allra värsta jordbävningarna i hela världens historia. Just den här jordbävningen ledde också till en tsunami – och till ett kärnkraftverks haveri. Folk som överlevt jordbävningen riskerades alltså sedan att dränkas, och de som överlevt även prövningen med tsunamin kunde skadas eller dödas av strålning. Vinden spred radioaktiva partiklar snabbt och obarmhärtigt.

Jag överlevde tsunamin i Japan 2011 är det nyaste äventyret i Lauren Tarshis framgångsrika historiska serie. Nu är vi inne på väldigt färsk nutidshistoria.

Dödliga doughnuts och en modig katt

Ben är på besök i Japan med sin familj, för att se var pappa växte upp. Pappa har nyss dött i en bilolycka, på väg för att köpa doughnuts till Ben och Harry. I karriären överlevde pappan alla möjliga farliga uppdrag och hisnande flygplanskrascher – men en solig dag på hemmaplan i Kalifornien blev hans sista.

Ben ville visst se Japan, men inte utan pappa, och han tillbringar den mesta tiden med att sura och fjärma sig från sin familj. Sedan slår katastrofen till, jordbävning och sedan tsunami. Ben skiljs från sin mamma och lillebror och farbror, och har bara farbrors japanska tilltufsade katt som sällskap. Men Ben ger sig den på att överleva och att hitta sin familj igen … och Ben och katten turas om att rädda livhanken på varandra.

En hyllning till gaman-andan

Boken handlar om en av de allra största tragedierna i modern historia. Men berättelsen har inte en tragisk ton, trots att allt tas på allvar, utan utmynnar i en välförtjänt hyllning till den japanska andan, gaman, som betyder att vara stark och tålmodig även i svåra situationer. För varenda gång som Japan har drabbats hårt, från jordbävningen och bränderna som förstörde Tokyo 1923, till andra världskrigets ofantliga förödelse på 1940-talet, så har japanerna visat gaman, de har rest sig från askan, de har byggt upp igen, starkare, modernare, bättre.

500 år gamla tsunamistenar

Det finns förresten tsunamistenar som är över 500 år gamla – stenar som folk lämnat med inskriptionen “bygg inte nedanför denna gräns”. Och 500 år senare lyssnar folk fortfarande inte på varningarna.

print

Våra samarbetspartners