LAUREN TARSHIS : JAG ÖVERLEVDE HAJATTACKERNA 1916 – mördarhaj dödar människor i trovärdigt pojkboksäventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I Survived the Shark Attacks of 1916
Förlag: Lind & Co
Illustrationer: Scott Dawson
Översättning: Emeli André
Läsålder: 9-12 år
Genre: Vilda djur
Antal sidor: 112
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-03-30

Tänk dig att du läser en artikel som handlar om en kanin som plötsligt förvandlats till ett blodtörstigt rovdjur. Du skulle kanske skratta och ta det för ett sent aprilskämt, eller bara skaka på huvudet.

Så reagerade den amerikanska befolkningen efter att de hade läst om hajattackerna längs New Jerseys kust 1916. Alla visste ju att hajar var fredliga djur som inte brydde sig om människor. Och alla kände till Hermann Oelrichs belöning – 500 dollar (vilket var mycket på den tiden!) utlovades till den som kunde bevisa att hen blivit attackerad av en haj. Denne multimiljonär var själv känd för att bada med hajar … och när han hoppade ifrån sin yacht var det hajarna som blev rädda och simmade iväg!

Ingen tror hajar är farliga

Vi befinner oss alltså i en värld ante Steven Spielbergs blockbuster Jaws (Hajen). Ingen tror att hajar är farliga. Ingen har sett skräckfilmer med hajar. Ingen har försöket casha in belöningen på 500 dollar från Oelrich.

Och så händer det. En mördarhaj dödar en människa. Folk tror att det är ett makabert skämt när de läser om det i tidningen. Så händer det igen. Och igen. Och igen … Det yngsta offret är elva år.

Jag överlevde hajattackerna 1916 fokuserar på det femte offret – en tolvårig pojke som överlevde, men som blev svårt biten.

Tidsepok fångad med trovärdighet

Det här är som ett gammaldags pojkboksäventyr i modern tappning, om vänskap, mod, busstreck och en slutgiltig uppgörelse.

Den historiska tidsepoken fångas med trovärdighet och skärpa, samtidigt som problemen är eviga och moderna: att flytta till ett nytt ställe, att försöka få kompisar, att försöka passa in, tvivel på att man duger, tvivel på att vännerna är lojala …

En tidsmarkör är att alla tolvåringarna i boken har jobb – något som är ovanligt idag. Men när de är lediga så lockar sol och bad, precis som idag! – och glass, godis och en bekymmersfri tillvaro med bus och stoj. Ingen tror på att hajar kan vara farliga.

Bara fyra hajarter har attackerat människor

Boken innehåller också massor av hajfakta. Det är värt att komma ihåg att det finns många djur som är farligare än hajar. Över 125 000 människor dör av ormbett varje år. Ungefär 4 dör i hajattacker. Och varje år dödar människor 100 miljoner hajar.

De flesta hajarter är fredliga och ofarliga – som kaniner! – det är bara fyra hajarter som någonsin attackerat människor: tjurhaj, vithaj, tigerhaj och hammarhaj.

print

Våra samarbetspartners