LAUREN TARSHIS : JAG ÖVERLEVDE POMPEJI ÅR 79 – spännande om slavar som flyr vulkanutbrottet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I Survived the Destruction of Pompeii, A.D. 79
Förlag: Lind & Co
Illustrationer: Scott Dawson
Översättning: Emeli André
Serie: Jag överlevde
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr, Spänning
Antal sidor: 111
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-30

Vulkaner, vulkaner, vulkaner … När vulkanen La Soufrière på ön Saint Vincent i Karibiska havet fick ett utbrott den 8 april i år evakuerades över 16 000 människor. Dessförinnan, i mars månad, hade ett vulkanutbrott på Island skapat rubriker, och de isländska myndigheterna gnuggade händer och trodde på “vulkanturism”.

Den 19 mars vaknade en vulkan till liv vid Fagradalsfjall på Island vilket var det första utbrottet på drygt 800 år på Reykjaneshalvön … och vulkanen låg på så praktiskt vandringsavstånd från Reykjavik. Det senaste kända vulkanutbrottet på halvön inträffade för 800 år sedan. Ska man locka turister gäller det att smida medan järnet är varmt – och lavan är het.

Begravdes i lava och aska

Äventyret slutade dock inte med så mycket klirr i kassan, utan med evakuering av turister – vulkanutbrottet var inte så ofarligt och turistvänligt som man först trodde.

En annan typ av lukrativ vulkanturism finns i Pompeji, en liten stad som grundades under romarrikets glansdagar och som ligger sydost om vulkanen Vesuvius. År 79 fick vulkanen Vesuvius ett våldsamt utbrott och Pompeji begravdes i lava och aska – och hela staden bevarades som i en tidskapsel.

Slavar flyr innan det är för sent

Lauren Tarshis är en av många som idag har besökt Pompeji, men hon är förmodligen den enda vars besök resulterat i en New York Times bästsäljare!

Jag överlevde Pompeji år 79 är en svindlande spännande historia som handlar om ett par slavar som mot alla odds försöker överleva och fly Pompeji innan det är för sent. Bilden av Pompeji är modern och aktuell – Pompeji var ett modernt samhälle, en väl fungerande stad som hade det mesta som en modern stad ska ha, … inklusive snabbmatsrestauranger!

Och med facit i hand vill man ju så gärna att Pompeji ska evakueras … Hur tänker man när man bygger en stad så nära Vesuvius? Hade man inte mer vett förr i tiden? Snabbt svar: man har tydligen ännu mindre vett nu för tiden … man hoppas väl på att katastrofen dröjer i ytterligare 800 år. Vesuvius är fortfarande en aktiv vulkan.

Ett nytt utbrott kommer

Författaren Lauren Tarshis avslutar sin berättelse med dagens fakta: ett nytt utbrott från Vesuvius kommer, var så säkra, detta är forskarna ense om. När det kommer, så blir det nödvändigt att evakuera två miljoner människor. Och …. kanske även hela Neapel. En stad som hitintills är mest känd för att ha uppfunnit pizzan och Elena Ferrante.

Så dagens människor är egentligen inte klokare än gårdagens. Samma förhoppning finns om att skjuta upp katastrofen till morgondagen … och att tjäna en hacka på turisterna under tiden.

Fortfarande inte utforskat

Det är lätt att förstå att Lauren Tarshis Jag överlevde Pompeji år 79 blivit en bästsäljare. Boken är sanslöst spännande och packad med den senaste forskningen – både om vulkaner och Pompejis öde. Fortfarande är inte Pompeji utforskat och utgrävt, fortfarande finns saker att lära och upptäcka … och även här har man skjutit upp så mycket till morgondagen.

print

Våra samarbetspartners