ANDERS RØYNEBERG : ETT GRÖNT HEM – den perfekta presenten till växtälskare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Genre: Odling i kruka
Antal sidor: 152
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-03-23

Vad är grejen med växter? Anders Royneberg är känd under namnet @arcticgardener på instagram och hans lägenhet i Oslo är proppfull med hundratals olika krukväxter. Att bo i det kalla Norden är inget skäl för att inte ha ett eget bananträd … Eller ett citronträd. Eller ett apelsinträd. Eller alltsammans! Och visst är det kul att pyssla med frön och sticklingar och att skapa sig ett eget grönt paradis. Inomhus.

Växter lär vara inspirerande, eftersom de är vackra, och hälsosamma, eftersom de rensar luften och motverkar ångest och depression. Dessutom gör färgen grönt att folk blir mer harmoniska.

Rätt växter för rätt förutsättningar

I Ett grönt hem delar Anders med sig av hemligheterna med att lyckas med krukväxter i hemmet. Den första regeln är att välja rätt växter för rätt förutsättningar. Det finns lättskötta växter för alla lägen och alla förutsättningar. Ljusförhållanden är A och O. Vissa tål sparsamt med ljus, andra behöver mycket ljus. Ytterligare anda växter tynar bort i ett alltför varmt och solgassigt fönster … Lagom är bäst.

Vad som är “lagom” skiljer sig från växt till växt. Kolla in väderstrecken och räkna ut solförhållandena … Värt att tänka på: även det mörkaste hörn utomhus är ljusare än den ljusaste platsen inomhus. Ljuset kan flöda från alla håll utomhus, medan inomhus kommer allt ljus från fönstret.

Vilka växter förökas bäst?

När du valt plats kommer man till det roliga – att välja krukor och att mixa och matcha växter. Kolla dräneringen och välj passande jordtyper. Sedan kan man sätta igång med att föröka sina växter – med frön, rotskott, bladsticklingar eller stjälksticklingar. Det är den perfekta presenten till andra växtälskare – man ger inte bara bort en grön vän, utan även den tid och omsorg man gett plantan. Här går Anders noga igenom vilka växter som förökas bäst på vilket sätt och hur man ska lyckas med projektet.

Hur ska växterna bli en del av interiören?

Skötsel, belysning, vattning, gödning och skadedjur får alla sina egna kapitel, liksom kruksorter, omplantering och vintermånaderna. Och givetvis styling och inredning med växter. Hur ska alla växter bli en del av interiören, så att det inte ser ut som om du bor i ett lagerutrymme till en plantskola? Anders har en normalstor Oslolägenhet, och det är fantastiskt hur mycket som går in, när inställningen är att det inte finns någonstans där man inte kan ställa eller hänga olika sorts växter. Vi går igenom lägenheten rum för rum och ser på den växande planlösningen …

Växter är beroendeframkallande

Boken avslutas med ett femtiotal sidor med olika växtporträtt. Ett uppslag för varje favoritväxt där ursprung listas, liksom optimala förhållanden när det gäller ljus, vattning, jord och näring.

Blir man ännu mer växtnörd efter att ha läst den här boken? Tveklöst. Vill man försöka klämma in ännu fler växter i hemmet – oavsett vad omgivningen tycker? Absolut. Växter är beroendeframkallande – så härmed är läsaren varnad!

print

Våra samarbetspartners