ANDERS MÖLLER : KONSTEN ATT FLYTTA TILL LANDET – det är skillnad på Bond-liv och bond-liv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Volante Förlag
Genre: Hus & Hem, Landsbygd och livet på landet
Antal sidor: 219
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-21

Bookends. Förord och epilog. Det inleds med att ladan brinner ner. Det avslutas med att hunden dör. Däremellan finns kapitel fyllda av en massa lantligt elände. Det är för vått eller för torrt, för varmt eller för kallt, skadedjur angriper växtligheten och rovdjur förser sig av gårdens djur. Allt som kan gå sönder går sönder, och allt som är dyrt blir ännu dyrare. Allt som man kan tjäna ett korvöre på går ner i pris, vinstmarginalerna krymper ständigt och alla byråkratiska regler skapar en sällan skådad hinderbana när det är dags för årets julmarknader.

Mycket väsen för liten (eller obefintlig) skörd

Potatisskörden ger ungefär lika mycket som utsädet (man kunde alltså ha behållit originalsäcken och skippat arbetet), satsningen på äppelträd är både svindyr och misslyckad, och ogräs växer mer än rabarber. Allehanda vilda djur från skog och mark, som råttor, sorkar, rävar och rovfåglar, förser sig av både växter och tamdjur från gården.

Bond-liv och bond-liv

Vaktlarnas karriär blev kort och långtifrån lysande. Några får och olika hönsraser gör också gästspel på gården. Visst verkar James Bonds mörkbruna maranägg läckra när man läser Ian Flemmings klassiker From Russia With Love – men Bond behövde själv inte samla in äggen under attack från folkilskna fjäderfän, med fara för sitt eget liv. Bond-liv är långt ifrån bond-liv.

Varning för landet

Självklart är det ingen picknick att leva på landet. I sådana fall skulle folk inte flytta därifrån. Jag minns varningarna om att undvika landet — och hur viktigt det var att sköta sig och gå i skolan. Förra generationerna fick inte gå i skolan, de fick sluta när de var tolv år, och sedan femton år, och det som idag kallas höstlov, läslov, sportlov, sommarlov – det var arbetslov då det skulle förberedas eller skördas. Det skulle sås och planteras och sättas och rensas och kupas. Det skulle plockas potatis och gallras betor. Varje kväll och varje helg efter skolan var arbete. Varje julafton, varje juldag, varje söndag … alla dagar var arbete. Djur och växter tar aldrig paus. För en generation sedan hatade alla öppen spis och vedträn och kol och kolkällare och eldstäder och skorstenar … och allt jobb man har med dem. NU köper folk en bok som bara handlar om VED!

Kulturknuttarna tror ofta att livet på landet är en lek, och det är på tiden att någon förklarar att så inte är fallet – och vem är då bättre på att sprida budskapet än en kulturknutte som flyttar ut på landet och upptäcker att livet på landet inte är en lek … ?!

Sätt inte potatis där! Satsa inte på äpplen där!

Ibland vill man ropa till författaren, men nej, sätt inte potatis på den där gamla gräsåkern! Satsa inte på äppelträd där det finns så mycket vilt! Men så klart, det går inte att ropa till en karaktär i en bok, lika lite som man under ett julspel kan varna hjälten för skurken, men vi försökte i alla fall. Ser du inte faran bakom dig?! Eller framför dig. Vänd om! Akta dig!

Nutida faror – och en ny snårskog att navigera i

Det finns också nutida faror – konstiga regelverk och alla möjliga instanser som är till för att suga musten ur småföretagare som försöker göra egen äppelmust, äppelmos, rabarberglögg eller tvål.

Det är tydligen mycket lättare i Finland – som också är med i EU. Så allt kan inte vara EU:s fel.

Motvikt till romantiska självförsörjande illusioner

Konsten att flytta till landet behövs som motvikt till alla program som förhärligar odlandet för självförsörjning och snabbt fixande och fabulösa renoveringar. Visst ser det mysigt ut med Ernst Kirchsteiger och Mandelmanns och Tareq Taylor och allt vad de heter i olika kanaler. Det promeneras runt i motljus och småskrattas och skördas och ordnas buketter på matborden utomhus (där inga mygg, knott, bromsar, getingar, eller fästingar syns till).

Och visst är de charmiga och duktiga och vinner Kristallen och andra priser. Men i verkligheten renoverar ingen en väderkvarn på en halvtimme och kan sedan använda nästa halvtimme av sändningstiden till inredning och att baka kalasmat till gästerna. I verkligheten har få människor en gammaldags murad pizzaung i trädgården, och det är få människor som hinner att göra inläggningar av bönor i olika glasburkar så att det räcker för att äta varje dag i ett helt år. Inte ens Thoreau, som var en stor bönfantast, verkar ha lagt in lika mycket bönor som Tareq Taylor. Men Thoreau hade ju inte jobb i TV.

Renoveringsfällan granskas

Anders Möller tar också itu med renoveringsromantiken – och att renovera en gammal gård är inte det lättaste. Det är ungefär lika lätt som att bli helt självförsörjande på mat och dryck. När allt i naturen runtomkring gärna tar för sig av just dina djur och just dina grödor — och äppelträd är ju finemang att vässa hornen på, eftersom de är mycket bättre än alla träd som finns i skogen.

Skarpt och personligt

En skarp och personlig bok som tar itu med både nya och gamla myter kring livet på landet – inklusive dagens snårskog av regelverk och konstiga byråkratiska hinder. Det är en konst att leva — och överleva — på landet.

Det här är en text som väcker empati och sympati och som manar till eftertanke.

print

Våra samarbetspartners