LUCINDA RILEY : FJÄRILSRUMMET – drömmar om studier i Cambridge under en händelserik efterkrigstid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Strawberry Förlag
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: The Butterfly Room
Översättning: Johanna Svartström
Antal sidor: 616
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-04-17

Fjärilsrummet är en dramatisk roman om både mysterier och naturvetenskapliga studier på 1940- och -50-talen i England. Det är inte många romaner som har en hjältinna vars främsta mål i livet är att studera naturvetenskap – speciellt inte under en tid då utbildning inte var så lätt att få tillgång till … speciellt om man inte kom från en viss bakgrund eller kom över ett stipendium.

Drömmer om att läsa vid Cambridge

Posy Montagues idylliska barndom utspelar sig på det tjusiga Admiral House, hon fångar fjärilar och ritar av växter tillsammans med sin pappa, som läst vid Cambridge. Posy drömmer om att även hon få läsa vid Cambridge, även om hon vet att det är omöjligt, kvinnor får inte studera där …

Men hon ritar, läser, drömmer och är en riktigt smart unge. Utom när det gäller att förstå vad det är som händer i den egna familjen …

Livet förändras dramatiskt

Posy är och hälsar på farmor i Cornwall när hennes pappa dör under slutet av andra världskriget … Hans Spitfire blev nedskjuten över Tyskland. Det är jullov, det snöar, jultomten ska komma … Inget dåligt kan väl hända när det är jul? Posys liv förändras dramatiskt, hennes mamma (som är från Frankrike) försvinner ut i Europa och gifter sig så småningom med en rik italienare, Posys liv är med farmor i Cornwall. Där hon åker kälke och leker i snön och får goda vänner och går i byskolan … men hon släpper aldrig sin dröm om att få studera naturvetenskap.

Ett stipendium krävs för att drömmen ska bli sann och ett smärre mirakel – att Cambridge börjar ta in kvinnliga studenter. Posy kommer in under det andra året som kvinnor får lov att studera där och hon får direkt nya, spännande vänner.

Freddie i samma dramagrupp som Monty Python

Hon träffar också Jonny, som är stadig och stabil och har ett tryggt och traditionellt hem (två föräldrar, två systrar, en hund) och planerar för en förutsägbar karriär inom armén. Dessutom träffar hon också den spännande och karismatiske Freddie, som har skådespelardrömmar och är med i Footlights (den berömda dramagruppen i Cambridge där Monty Python, The Goodies, Emma Thompson, Hugh Laurie, Stephen Fry, Tony Slattery, Penny Dwyer, Paul Shearer med flera har börjat sina illustra karriärer). Freddie är raka motsatsen till Jonny – och han pratar aldrig om sin familj eller det förflutna.

En tid då mycket hände

Posys högsta dröm är att få jobb på Kew Gardens i London – att rita av växter, att pyssla om växter, att umgås med växter från hela världen … Medan Jonny förväntar sig att hon ska följa med honom över hela världen, varhelst han kan tänkas få en postering. Samtidigt tycker Freddie att det är bra att Posy har en egen karriär, för som skådespelare (med ungefär fyra repliker per betald föreställning) kommer han ju inte att kunna försörja dem …

Det är intressant att det är så mycket naturvetenskap med i den här boken, under en tid då så mycket hände, både när det gällde forskning och utbildning.

Får följa med genom decennierna

Miljöerna är både spännande och slående vackra, vare sig man befinner sig i det vindpinade och snöiga Cornwall eller i det anrika och tjusiga Cambridge eller det förtrollande Kew Gardens och Londons bubblande entusiasm under efterkrigstiden …Att få följa med Posy till alla dessa ställen, genom decennierna, är en verklig “treat”.

600 sidor brukar kännas långt – här försvinner sidorna i ett nafs. Det känns verkligen som om man försvinner in i en annan värld och en annan tid, med Posy som ledsagare, och man håller tummarna för att hon ska få det där stipendiet för sina studier, lika mycket som när man hejade på att Harry Potter skulle vinna sin quidditch match i den allra första boken … “Fantasy” och resor kan komma i alla former.

Skriven 2020-07-25

Läs mer om boken här

Om författaren:

Irländska Lucinda Riley började sin karriär som skådespelare (precis som Freddie, så hon vet vad hon skriver om!) men idag är hon mest känd som författare till serien De sju systrarna (som ska filmatiseras). Fjärilsrummet är en helt fristående roman som Lucinda Riley gjort klart mellan några böcker i De sju systrarna serien … 600 sidor med en helt originell berättelse. Bara sådär. Mellan varven. Det är imponerande.

print

Våra samarbetspartners