MALMÖ REDHAWKS: Finsk NHL-forward förstärker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 22-årige forwarden Kristian Vesalainen är klar för spel i Redhawks. Finländaren, som slog igenom tidigt och gjorde sitt första SHL-mål redan vid 16 års ålder, återvänder nu till Sverige efter att den gångna säsongen noterats för 53 matcher i NHL för Winnipeg Jets.

– Jag har haft väldigt bra samtal med Björn Liljander och Tomas Kollar och fått både en bra bild av klubben och vilken målbild som finns samt hur de ser på mig och den roll de tänkt att jag ska ta till den kommande säsongen. Jag har en riktigt bra känsla och ser verkligen fram emot att komma till Malmö, säger Kristian Vesalainen själv i en kommentar och fortsätter;

– Jag vill vara en forward som tar ansvar både offensivt och defensivt. Jag tycker att jag är en skicklig spelare och ska försöka nyttja mitt skott och min skridskoåkning samtidigt som jag jobbar hårt över hela banan för att hjälpa laget att vinna matcher.

Kristian Vesalainen fick i unga år epitet supertalang. Säsongen 2015/16 debuterade han i SHL och framåt våren var han med om att så väl lyfta LeMat-pokalen som att som underårig spela hem ett VM-guld på U18-nivå med sitt Finland. Året efter var han dominant i just U18 VM, där han vann poängligan och bärgade en silverpeng. Hans starka framfart resulterade i att Winnipeg Jets nyttjade sitt förstaval i draften 2017 på att tinga Vesalainens tjänster, när han tingades som den 24:e spelaren totalt.

Som 18-åring var han sedan tvåa i HPK:s interna poängliga i finska SM-Liiga säsongen 2017/18, där han bland annat svarade för hela 14 powerplaymål – en notering som var bäst i ligan. Därefter bar det av till Nordamerika, där han sedan dess skaffat sig stor erfarenhet och sammanlagt noterats för 70 matcher i NHL och 105 i AHL, och han har fortfarande en målsättning att ta sig tillbaka till världens främsta liga.

– Kristian är en spelare jag följt i många år och jag hade förmånen att jobba med honom väldigt tidigt i hans karriär. Efter några säsonger i Nordamerika med NHL-hockey väljer han nu att komma tillbaka till Europa för att utvecklas till den spelare som han kan bli. Han besitter väldigt fina attribut, inte minst i sin skridskoåkning och sitt skott. Vi tror väldigt mycket på honom och är glada över att han vill vara med på den resa som vi vill göra här, säger Malmö Redhawks sportchef, Björn Liljander.

Kontraktet med Kristian Vesalainen gäller över den kommande säsongen. Han ansluter till truppen under sommaren.

FAKTA / Kristian Vesalainen
Född: 1999-06-01
Födelseort: Helsingfors, Finland
Längd: 192 cm
Vikt: 94 kg
Position: Forward
Fattning: Vänster
Moderklubb: IFK Helsingfors
Klubbar i karriären: IFK Helsingfors, Frölunda, HPK Hämeenlinna, Kärpät, Winnipeg Jets, Manitoba Moose, Jokerit
Meriter: SM-guld 2016, CHL-mästare 2017, Finsk Mästare 2018, U18 VM-guld 2016, U18 VM-silver 2017, JSM-guld 2016, 70 NHL-matcher, Draftad i första rundan av Winnipeg Jets 2017
Aktuell: Har skrivit på ett ettårskontrakt och är Redhawks första nyförvärv inför den kommande säsongen

© Malmö Redhawks

print

Våra samarbetspartners