THE ELECTRICAL LIFE OF LOUIS WAIN – biopic om ett geni, och en av de sorgligaste “komedier” som någonsin gjorts

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Will Sharpe
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Claire Foy,
Land: Storbritannien
År: 2021
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 111 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Härliga tider, ljuvliga tider för alla Benedict Cumberbatch-fans. Den nya Doctor Strange går på bio och två nya kvalitetsproduktioner kommer ut på BD och DVD, The Mauritanian där Cumberbatch spelar mot Jodie Foster och The Electrical Life of Louis Wain där Cumberbatch återigen paras ihop med Claire Foy. A match made in heaven. Dessutom har den flitige aktören också varit involverad i produktionen av dessa filmer.

Lägger ännu ett galet geni till sitt CV

I och med The Electrical Life of Louis Wain så lägger Cumberbatch, mannen som fortfarande är känd som “Sherlock” för världens TV-tittare, ännu ett galet geni till sitt digra CV (efter bland andra Hawking, Turing, Kahn och Doctor Frankenstein).

Men The Electrical Life of Louis WainLouis Wain inspirerades av sin kärlek till sin fru Emily genom hela livet.

En viktoriansk skandal

Louis Wain gifte sig vid 23 års ålder med sina småsystrars guvernant Emily Richardson som var 33 år gammal – och det är svårt att säga om det var klasskillnaden eller åldersskillnaden som var det största skandalämnet vid den här tiden.

När det gäller casting … snart 46-årige Cumberbatch är i själva verket åtta år äldre än Claire Foy, och han ser absolut inte ut att kunna passera för tjugo-någonting.

Ärver försörjningsbördan för en stor familj

Filmen tar sin början just när Louis Wain är tjugo år gammal, hans far dör och Louis ärver försörjningsbördan i form av fem yngre, högljudda och jobbiga systrar som aldrig skaffar sig ett jobb eller gifter sig under hela livet (detta var det enda sätt på vilket Louis hade kunnat bli av med dem).

För att marknadsföras som komedi, eller dramakomedi, är detta definitivt bland de sorgligaste filmer som gjorts. Ond bråd död, slemma typer som gång på gång lurar Louis på alla hans pengar (han verkar aldrig ta copyright på någonting), jobbig familj, vansinne, världskrig, influensa, cancer och fattigdom är några teman som återkommer genom filmens gång.

Ljuspunkterna i filmen är katterna och fantastiskt vackra autentiska engelska miljöer. Vem gillar inte att se katter ha picknick på stranden? De jamar till och med sina egna repliker, repliker som textas för säkerhets skull.

Allt börjande med en svartvit katt …

Hela kattsuccén började med den svartvita charmbollen Peter. Tillsammans skaffade Louis och Emily katten Peter, vid en tid då det inte sågs som normalt att ha katter som keliga husdjur inomhus. Katter, de skulle ju bara jaga möss och råttor … Man hade inte katt för skoj skull, och som en del av familjen.

Katten Peter måste rankas som ett av de viktigaste djuren inom konsthistorien. Han hade säkert ingen aning om vilken lavinartad våg han satte igång … Ett stort “splash” som ger eko ända in på 1960-talets psykedelika och popkonst.

Låg katt-år före sin tid

I många hänseenden låg Louis Wain före sin tid. Som när det gäller synen på katter som husdjur, och katters läkande kraft.

Idag skrivs det böcker om hur katter kan hjälpa cancerpatienter att läka, hur kattklappande kan bota stress och utbrändhet och hur katters närvaro och spinnande rent allmänt kan muntra upp folk.

Pionjär före alla Pelle Svanslösar och dansande katter

Vi får komma ihåg att Louis Wains konst, hans illustrationer, roliga vykort, barnböcker, futuristiska skulpturer och så vidare, kom före Beatrix Potters populära Tom Kitten, före Gösta Knutssons kattiga Uppsala med Pelle Svanslös & Co, före Walt Disneys svängiga, jazziga katter och före nobelpristagaren T.S. Eliots framgångsrika diktbok Old Possum’s Book of Practical Cats. Som även blev en succémusikal på båda sidor av Atlanten, under namnet Cats, med musik av Andrew Lloyd Webber – ett bevis om något för att Louis Wain verkligen lyckades omvända både United Kingdom och United States of America till att bli United Fans of Fenomenal Cats. Alltså: fenomenala katt-fan-områden.

Talang som regerar och klarar kändisskap

Samspelet mellan Benedict Cumberbatch och Claire Foy – och deras svartvita katt – är underbart och filmens kärna.

Det här är inte första gången som Cumberbatch och Foy har spelat gifta – det gjorde de även i Wreckers från 2011, ett äktenskap som får utstå stora påfrestningar när makens lillebror, spelad av Shaun Evans, hälsar på. Det mest bestående minnet av Wreckers var känslan av att se tre fenomenala och relativt okända brittiska skådespelare i sitt esse och tanken att dessa tre verkligen var förtjänta av bra karriärer och att få synas för resten av världen, som kanske inte följer smal brittisk film med kvalitetsskådespelare. Det är inte alltid de bästa som blir de största filmstjärnorna och kändisarna. Och hur gick det för de tre?

Kungligt kul och dramatiska deckare

Benedict Cumberbatch har excellerat i alla genrer, från superhjälte till western, och blivit Oscarsnominerad på kuppen. Claire Foy har blivit “a household name” över hela världen tack vare Netflix The Crown. Och Shaun Evans … honom kan du just nu se på SVT som Endeavor Morse i den senaste säsongen av Unge Kommissarie Morse, medan inspelning av säsong nio pågår för fullt i Oxford och Buckinghamshire. Det är inte dåligt för denna talangfulla trio – tio år senare.

Från Världarnas Krig till 1960-talets psykadelika

Hur gick det för Louis Wain? Slutet på filmen ska inte spoilas. Men man kan i alla fall avslöja att bland hans fans fanns Världarnas Krig-författaren H.G. Wells och 1960-talets anhängare av psykedelisk konst – med Beatles i spetsen.

Man förundrades så över att någon kunde skapa så bra och så fritt utan att ha rökt på rejält först … Men Louis Wain verkade ständigt vara hög på livet självt. Och … han kände av elektricitet över allt. För alla elöverkänsliga, liksom för alla fans av sci-fi och psykadelika, kanske också Louis Wain är den stora förgrundsfiguren … ?

print

Våra samarbetspartners