DOCTOR STRANGE AND THE MULTIVERSE OF MADNESS – när var multiversum kul på riktigt?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sam Raimi
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Elizabet Olsen, Chivetel Eijofor, Benedict Wong, Xochitl
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd:126 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios / Disney
Betyg: 1

Multiversum är tillbaka. Efter att ha gjort ett gästspel i Spider-Man: No Way Home som en bonusöverraskning, med tre olika Spider-Men från olika universum, så tar nu Multiversum över hela baletten. Det är stressigt, ologiskt, jobbigt och fullt av karaktärer som man inte bryr sig om.

Sist vi såg Doctor Strange så hade han sina duster med tonåringen Peter Parker, alias Spider-Man. Som prompt ville rädda livet på ett antal skurkar från andra universum (alltså två Sony-ägda äldre universum) och det hela slutade med att Doctor Strange fick trycka på reset och radera allas minnen och allas vetskap om Peter Parker och Spider-Man.

Ny lillgammal tonåring i släptåg

Nu har Doctor Strange sällskap av en ny tonåring. America Chaves, som introduceras utan krusiduller när hon jagas av en demon och springer igenom ett universum som inte tillhör Sony och som ser ut som om ett CGI program förätit sig på rödbetssallad och risgrynsgröt på julbordet och kräkts upp allt flera gånger om.

Christine himlar med ögonen (bästa ögonblicket)

Defender Strange (som råkar se ut som Benedict Cumberbatch med getskägg) kommer fram till att det enda logiska för att rädda alla olika universum i världen är att döda America. Vilket hade varit en lättnad för alla parter, filmen hade då varit över efter tio minuter. Men istället hamnar America i vår värld, förföljd av monster, och räddas av vår Doctor Strange (som också ser ut som Benedict Cumberbatch). Han passar gärna på att stajla lite på sin älskade Christines bröllop. Ja, hon gifter sig med en annan man. Christine himlar med ögonen under den överdrivna monsterattacken. Det är Rachel McAdams finaste insats i filmen. Förmodligen den bästa skådespelarinsatsen i hela filmen.

Strange ber fel person om hjälp

Strange ber sedan Wanda Maximoff om hjälp för att skydda America, men det går snabbt söderut, eftersom det råkar vara Wanda som skickat alla monster för att hämta America för att utnyttja hennes multiversumhoppande superkrafter.

Istället för att få hjälp av Wanda så får Wong och hans mumbojumbo undersåtar försvara America mot en fullskalig attack, och Wanda har ihjäl massor av undersåtar. Synd för dem att Defender Strange inte hann ha ihjäl America i början. Man hade sparat mycket pengar på alla explosioner. Man förväntas tydligen inte bry sig om mumbojumboundersåtarna och statisterna som dör i drivor.

Hade säkert en annan karriär i tankarna

Wongs undersåtar hade säkert en helt annat karriär i tankarna när de uppsökte orientaliska tempel för vis meditation och ringskapande, än att bli häxslarvsylta. Och America är en sådan där lillgammal, bjäbbig filmtonåring som det går tretton på dussinet av i amerikanska (och Marvelska) filmer. Kort sagt: en sådan karaktär som man inte bryr sig om alls. Live or die – C’est égal.

Hur kommer det sig att Strange minns Spider-Man?

Det är också märkligt att Strange ber Wanda om hjälp, med tanke på hur många han har att välja på i The Avengers — när det gäller megahot har ju The Avengers en direkt hetalinjen till Captain Marvel, och multiversum immanenta kollaps måste väl räknas som ett megahot?! Dessutom har vi redan avhandlat multiversums kollaps som måste avvärjas – i Spider-Man: No Way Home.

Strange säger till Wanda att han inte tänker fråga “the bug themed men”. Och det finns några skämt om Spider-Man tillsammans med America, eftersom det tydligen inte finns en Spider-Man i hennes universum … Varken en version av Peter Parker eller en Miles Morales eller någon annan. Skumt.

Förra slutklämmen bortglömd?

Hur kan det komma sig? Problem med Sony-rättigheter eller …? Och hur i hela världen kan Strange och Wong och Wanda och alla andra minnas och prata om Spider-Man när den förra filmen slutade med att Strange raderade minnet på alla i hela universum när det gäller Spider-Man och Peter Parker, med de bitterljuva slutorden “It’s been nice knowing you!”, allt för att rädda alla universum i hela multiuniversum. Sedan mindes inte ens Ned och MJ sin gamle vän.
Är det någon som inte gjort sin hemläxa och inte har koll på vad som hänt tidigare? Eller är det bara allmänt “sloppy writing”?

Olika planeter, fantasyvärldar och alternativa tidslinjer finns redan

Det finns redan så många planeter och utomjordingar och alternativa tidslinjer i detta universum, mumbojumbo MacGuffins, och så vidare, så man behöver absolut inte multiversum också – varje universum karakteriseras av så enkla saker som “under vatten“, “drönare” eller någon annan gimmick – och allt det finns redan i vår värld (Aquaman är under vatten till exempel) till och med bara på en planet och i en värld och i en tidslinje – tänk om man då lägger till andra planeter som Captain Marvel har hittat. Och de nio världarna som Thor hoppar mellan. Och alla oändliga tidslinjer som de där irriterande oändlighetsstenarna har skapat.

Vad har hänt med Marvel?

Vad har hänt med Marvel? I början var det intressant action med Tony Starks Iron Man och det ställdes intressanta spörsmål om alla möjliga ämnen. Upprustning, amerikansk dominans, fördomar, terrorism, biotech framgångar … Och det fanns intressanta personer med. Nu är Marvel bara som ett upphettat gammalt julbord som stått ute för länge och samlat flugor.

Inga intressanta karaktärer eller intriger i senaste fasen

I den senaste fasen har det inte presenterats några intressanta nya karaktärer eller “plot lines” över huvud taget. Vi är alltså under hot från en massa andra planeter (något Captain Marvel ensam ska ta hand om) och vi är under hot från urgamla illvilliga gudar som tänker spränga hela jorden (något som olika fraktioner i The Eternals slåss om — för att påskynda eller förhindra) och nu finns det också hotet att multiversum ska implodera … och under hela denna tid har det inte introducerats en enda intressant ny karaktär.

När var multiversum kul på riktigt?

När var multiversum senast kul på riktigt?
Svar: När Jake Gyllenhaals Mysterio i Spider-Man: Far From Home anlitar en avdankad sci-fi författare och påpekar att folk numera sväljer vilken smörja som helst.

Han hade kunnat tillägga: Fast inte hur länge som helst. Nu är måttet rågat. Eller för att fritt parafrasera Timbuktu: The Botten Is Nådd.

Läxa: Skaffa Disney+ och studera tv-serier

Apropå läxa så bör publiken ha gjort sin läxa och sett WandaVision. Annars blir filmen ännu mer osammanhängande och obegriplig. För nu räcker det inte längre att se biofilmerna i rätt ordning, man måste även se tv-serier och ha ett Disney+ abonnemang.

Wanda har gått från ond i The Age of Ultron, via sin brors död till god och medlem i The Avengers, via sin pojkvän Visions död i Avengers: Infinity War (han dog till och med två gånger) till ond igen i WandaVision … Vem vet, ännu en manlig närståendes död, och Wanda hade bytt sida igen?

Otidsenlig och osnygg trop som borde ha fått vila i frid

Föreställningen om trollkunniga män som goda och trollkunniga kvinnor som onda som lanseras i filmen är en misogyn tanke som var mossig redan på medeltiden. Dessutom är det mossigt att Wanda flippar varje gång en närstående man till henne dör.

Marvel borde veta bättre. Kvinnohat har aldrig varit snyggt och filmiskt sett är idén om den galna hysteriska modern en sådan misantropisk och gammal och uttjatad trop att den verkligen borde ha fått vila i frid. I alla universum.

Varför ser alla Strange ut som Benedict Cumberbatch?

Slutligen … eftersom Spider-Man ser olika ut i alla universum (som Tom Holland, eller Andrew Garfield, eller Tobey Maguire) … så varför ser då alla Strange i alla universum ut som Benedict Cumberbatch? Här har man definitivt missat ett trick.

Och varför är ingen Strange i något av alla universum gift med sin älskade Christine? Alla Strange kan väl inte vara egomaniska trollfånar som sumpar sin stora kärlek?

Kan inte Amerika få upptäckas av vikingar? Eller inte alls?

Och varför är America ens ett namn i ett annat universum? I en alternativ verklighet borde Amerika aldrig ha upptäckts av kolonisatören Amerigo Vespucci från Florens. Kontinenten borde ha fått tillhöra ursprungsbefolkningarna.

Eller så kunde kontinenten ha claimats av vikingarna? Leif-land, någon? Då skulle Doctor Strange ha skuttat runt och hokus-pokusat för att försvara en tjej vid namn Leif med magiska runor som tatueringar. Det hade varit åtminstone lite kul.

print

Våra samarbetspartners