THE MAURITANIAN – fullt i klass med de stora skandal- och grävarfilmerna genom tiderna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kevin Macdonald
Skådespelare: Jodie Foster, Tahar Rahim, Shailene Woodley, Benedict Cumberbatch, Zachari Levi
Land: USA
År: 2021
Genre. Drama, Thriller
Längd: 129 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Tahar Rahim och en stark sann historia baserad på den bästsäljande memoaren Guantánamo Diary av Mohamedou Ould Slahi. The Mauritanian är fullt i klass med de stora skandalfilmerna och grävarfilmerna genom tiderna – som All the Presidents Men och The Post

Fransk-algeriske stjärnskottet Tahar Rahim intar huvudrollen som mauretaniern Mohamedou Ould Slahi, och växlar snabbt språk mellan arabiska, franska och engelska under filmens gång. Det ett genombrott i en stark biografisk rolltolkning, men det är inte Tahar Rahims första amerikanska storroll. Tidigare har han haft bland annat spelat Judas mot Joaquin Phoenix Jesus i Mary Magdalene och haft en huvudroll i den prisade Hulu-serien The Looming Tower som kretsade kring händelserna som ledde fram till den elfte september.

Jodie Fosters första biopic-roll

Man är inte bortskämd med att se Jodie Foster i stora roller nu för tiden – hon verkar spara på skådespelarenergin tills hon hittar något som verkligen engagerar henne, och då ger hon järnet. Vilket absolut är fallet i The Mauritanian. Det här är första gången – efter femtiofem år i branschen – som Jodie Foster spelar en verklig person. Detaljerna är övertygande, från det röda läppstiftet och de välmålade naglarna, till de snygga svarta jackorna och snabba bilarna. Detta ser ut som advokaten Nancy Hollander, ända ut i fingerspetsarna. Det är en njutning att se Jodie Foster regera igen i en stark roll. Samspelet med Tahar Rahim sitter perfekt, i en relation som kan liknas vid att tassa över äggskal av glas. Tillit byggs inte upp i en handvändning.

Närmar sig målet från olika sidor

Nancy Hollander en av verklighetens stora amerikanska hjältar, en aktivist och människorättskämpe som arbetat för frihet och demokrati ända sedan Vietnamkrigets dagar.

Åklagaren Stuart Couch spelas av Benedict Cumberbatch, som för rollen anammat en bred lantlig North Carolina dialekt som ligger långt ifrån den urbana amerikanska som Cumberbatchs kände superhjälte Doctor Strange håller sig till. Cumberbatch finns även med bland filmens producenter.

Stuart Couch miste sin bäste vän i elfte september attackerna – men han vill ändå inte fälla vem som helst, utan bevis, bara för att få hämnd. Det är inte så det amerikanska rättssystemet fungerar. Stuart och Nancy visar sig ha mer gemensamt i sina ideal än vad man först kan tro, även om de närmar sig målet från olika sidor.

Zoomar ut … över censurerade källor

The Mauritanian är en av de stora skandalfilmerna. I stil med All the Presidents Men med Robert Redford och Dustin Hoffman eller The Post med Tom Hanks och Meryl Streep. Det finns till och med en liknande All the Presidents Men-scen, där de grävande hjältarna är på jakt efter bevis. Nancy och hennes kollega Teri sitter bland massor av lådor för att göra research och gå igenom bevismaterial och kameran zoomar ut medan tiden går. Men det finns en markant skillnad: Allt de hittar nu är censurerat med tjocka, svarta streck. Hur ska man kunna bevisa och motbevisa när bevismaterialet inte finns? Sådana problem hade hjältarna aldrig när de gjorde research om Watergate-skandalen.

Från George W. Bush till Barack Obama – utan skillnad

Ett av offren i elfte september attacken var just Amerikas frihet. Synen på frihet och demokrati förändrades markant. Mohamedou Ould Slahi hålls inspärrad i åtta år – utan att anklagas för något. Nancy får honom frikänd, vi ser porträtt av Obama på väggen och vi tänker att nu är det bättre tider … och så hålls Mohamedou inspärrad i sju år till. Det triumferande skriket “Freedom!” kommer av sig.

För Mohamedou är det ingen större skillnad om George W. Bush eller Barack Obama är vid makten. Barack Obama gick till val med uttryckliga löften om att stänga Guantánamo – när Obama lämnade makten fanns det förhatliga stället fortfarande kvar. När filmen hade premiär lovade Joe Biden att stänga Guantánamo – det fanns fortfarande ett fyrtiotal fångar kvar. Sedan dess har världens uppmärksamhet vänts mot andra krig och andra skandaler.

Älskar Ally McBeal och Bob Dylan

Mohamedou filosoferar om att han växt upp med de älskade serierna Law and Order och Ally McBeal, och han hade alltid vetat att rättsskandaler inträffade i hans eget hemland – han hade dock aldrig väntat sig att de också fanns i Amerika.

Missa inte eftertexterna där vi får se den verklige Mohamedou Ould Slahi sjunga med av hjärtans lust i en Bob Dylan-klassiker – hans kärlek till trivsam amerikansk kultur verkar vara intakt. Mohamedou visar också stolt upp några olika upplagor av sin bästsäljare Guantánamo Diary, bland annat den svenska utgåvan från Natur & Kultur. Hans svenska uttal av titeln är perfekt.

print

Våra samarbetspartners