M.G. LEONARD & SAM SEDGMAN : KIDNAPPNINGEN PÅ CALIFORNIA COMET – Hitchcock-influerad deckare av hög klass från start till mål

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Kidnap on the California Comet
Förlag: Opal
Serie: Det stora tågäventyret (del 2)
Illustratörer: Elisa Paganelli, Filippo Vanzo
Översättare: Jan Risheden
Genre: Deckare & Kriminalhistorier
Läsålder: 9-12 år
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-06-01

En gång är ingen gång, två gånger är en vana … Harrison Beck slår igenom som den ritande detektiven i det stora tågäventyret på Highland Falcon. Han når världsberömmelse när han löser den mystiska kidnappningen på California Comet – med hjälp av sina teckningar.

The Girl Vanishes

Om det första äventyret var en klockren Agatha Christie är uppföljaren mer en Alfred Hitchcock. Tänk: The Lady Vanishes. En Hitchcockklassiker baserad på Ethel Lina Whites bästsäljare. I Kidnappningen på California Comet är “the lady” en tolvårig, egensinnig miljardärsdotter. Pappan är en storfräsare inom tåg, teknologi, grönt resande och miljösmart utveckling. Harrisons morbror Nat håller på med en artikel om den genialiske mannen, och Harrison får följa med på resan. Konkurrensen påpekar hur smart Nat är – för alla vet att tågmiljardären är så “barnkär”. Men han tycks inte ha så mycket till övers för sin egen dotter …

Amerika blir en besvikelse

Om äventyret på Highland Falcon var en fest, så är resan på Californa Comet snarare en baksmälla. Det är inte alls så roligt som Harrison väntat sig – han blir besviken på Amerika och han får hemlängtan. Nat tar visserligen med sig engelska tepåsar överallt, men amerikansk mjölk är så konstig att teet blir fel ändå.

Hur kunde kidnappningen ha förhindrats?

Hela tiden har Harrison en känsla av att han borde ha kunnat förhindra kidnappningen, som sker mitt under en presskonferens … Och han ritar frenetiskt i sin anteckningsbok för att kartlägga och sortera alla intryck.

Lösningen finns i bilderna. Läsaren har tillgång till all visuell information, liksom Harrison, och det finns viktiga små saker som dyker upp i bilderna som inte ska underskattas. Det är de små, små detaljerna som gör det.

Likheter med Orientexpressen

En rolig detalj är att precis som i fallet med Mordet på Orientexpressen, så är det många fler människor som känner varandra innan tågresan – utan att låtsas om det – av olika anledningar. Och den bild där Harrison inledningsvis skissar av en vänthall full av främlingar … den visar sig bli en av nycklarna till att lösa mysteriet.

Tecknande som hemlig superkraft

Det är extremt smart gjort hur det visuella spelar en så stor betydelse. Harrison kan missa att berätta viktiga saker i texten – helt enkelt för att han inte minns dem eller för att han inte vet att de är viktiga – men i bilderna finns allt. Harrisons tecknande är som en hemlig superkraft. När Harrison känner sig vilse eller nere, är det bara att sätta igång att rita så höjs humöret direkt.

Två nya magiska vänner

Dessutom blir resan mycket roligare för Harrison när han får två nya amerikanska vänner – en syskonduo som jobbar på ett eget magiskt nummer. Där en av de två kommer att försvinna … De magiska vännerna bidrar både med välbehövlig comic relief och med indirekt hjälp till att lösa mysteriet.

Hög kvalitet från start till mål

Det här är en extremt bra deckare som håller mycket hög kvalitet från start till mål. Både när det gäller berättande och illustrationer.

Rekommendationen är för slukaråldern – men egentligen är det en allåldersbok och passar alla som har en fäbless för tåg och mysterier – och det är snudd på måste-läsning för alla Hitchcock fans!

print

Våra samarbetspartners